cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Οι μύθοι του "μακεδονικού": δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένη αχυρώνα
1501 αναγνώστες
Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019
14:46

Κλείνει οσονούπω και η οδύσσεια του “μακεδονικού”. Ασθμαίνοντας και με συνοπτικές διαδικασίες ο τσιπροσυριζα ολοκληρώνει την συμφωνία με την πΓΔΜ/Δημoκρατία της Μακεδονίας/“Σκόπια”. Μπορεί να επικαλείται τις αριστερές της αρχές αλλά στην πραγματικότητα η κυβέρνηση απλώς υλοποιεί τους σχεδιασμούς του αμερικάνικου και ευρωενωσιακού (διάβαζε: γερμανικού) παράγοντα για την πρόσδεση της γειτονικής χώρας στο ευρωατλαντικό άρμα. Ταυτοχρόνως όμως η συμφωνία αυτή αναδεικνύει τον ισχυρό ρόλο του ελληνικού κράτους στην περιοχή –έστω και αν η οικονομική κρίση έχει υποβαθμίσει τον ελληνικό καπιταλισμό σε σχέση με την προμνημονιακή περίοδο- αφού γίνεται αποδεκτό από όλους ως “νονός” της γείτονος αλλά και σταθεροποιητικός παράγοντας (μην ξεχνάμε ότι οι βλέψεις της “μεγάλης Αλβανίας” οδηγούν μέχρι και στην αλλαγή συνόρων στα βόρεια σύνορά μας). 

Σε αυτή την συγκυρία ο τσιπροσυριζα αναλαμβάνει να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά κινδυνεύοντας να το πληρώσει με νέες εκλογικές απώλειες (ως γνωστόν στις σκλογές δεν θα ψηφίσουν ούτε ο Τραμπ ούτε ο Γιούνκερ). Για τη ΝΔ η λύση είναι ιδανική: από τη μια υπογράφεται μια συμφωνία που θα ήθελε αλλά δεν μπορούσε να υπογράψει η ίδια και από την άλλη ελπίζει να αλιεύσει ψήφους απογοητευμένων ψηφοφόρων και έξαλλων “μακεδονομάχων”. Στον χώρο ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα η ίδια συμφωνία φέρνει νέους τριγμούς: “η (εκλογική) φτώχεια φέρνει γκρίνια” και η γκρίνια διάσπαση και νέες πολιτικές ισορροπίες. Και ο “λαουτζίκος”,  αγνοώντας την Ιστορία και τις διεργασίες με τις οποίες δημιουργήθηκαν τα σύγχρονα (νεωτερικά) έθνη, θα διατρανώσει το "εθνικό του φρόνημα" πιστεύοντας ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική»… 

Οι μύθοι του "μακεδονικού": δυο γάϊδαροι μαλώνανε σε ξένη αχυρώνα 

Το «Μακεδονικό» ζήτημα είναι τόσο γελοίο που στην πραγματικότητα κάποιος δεν ξέρει καν πως να το ορίσει. Νομίζω πως η μεταφορά με το παγόβουνο του οποίου μόνον η κορυφή φαίνεται, ενώ η κυρίως μάζα του παραμένει βυθισμένη, είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης της ανάρτησης.

Η φανερή «κορυφή του παγόβουνου» ή αλλιώς, η «επίσημη» συνιστώσα του «Μακεδονικού» είναι το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους που έχει την συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ οι περισσότεροι Έλληνες χρησιμοποιούν το άτοπο όνομα «Σκόπια». Η ελληνική θέση δεν αρκείται στην δική της μη αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος, αλλά προσπαθεί να πείσει όλον τον κόσμο ότι το κράτος αυτό «δεν πρέπει» να ονομάζεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η αθέατη «κυρίως μάζα» του παγόβουνου, δηλαδή η «ανεπίσημη» αλλά «καθημερινή» συνιστώσα του «Μακεδονικού» είναι ένα πιο ευρύ θέμα που περιλαμβάνει ένα σωρό διαφορετικά ζητήματα όπως:

1) Ποιο σύγχρονο έθνος έχει αποκλειστικά δικαιώματα στον κλασικίζοντα και αναβιωμένο όρο «Μακεδονία» και στην κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

2) Κατά πόσο οι κοινωνίες των δύο εθνών είναι σε θέση να ξεχωρίσουν μεταξύ Ιστορικής Πραγματικότητας και Εθνικού Μύθου.

3) Κατά πόσο η Ελλάδα ειδικότερα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει επίσημα γλωσσικές, πολιτισμικές ή και εθνικές μειονότητες που ζητούν αναγνώριση.

 

Ένα δείγμα από την ανάλυση του μακεδονικού ζητήματος μακριά από εθνικιστικά ιδεολογήματα, ανιστόρητες εμμονές και διαστρεβλώσεις. Ολόκληρη στο Οι μύθοι του "μακεδονικού": δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένη αχυρώνα...  

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung