cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Brexit και τραπεζικά stress tests στο ΧΑΑ
2701 αναγνώστες
Κυριακή, 7 Αυγούστου 2016
12:56

Στο ταλαιπωρημένο από την μακροχρόνια ύφεση ΧΑΑ είχαν κάνει την εμφάνισή τους τεχνικά σημάδια ανάκαμψης και μεσο/μακροπρόθεσμα αγοραστικά σήματα. Η λανθασμένη εκτίμηση των αγορών πως το δημοψήφισμα για την παραμονή/αποχώρηση του ΗΒ στην/από την ΕΕ θα απέβαινε τελικά αρνητικό για τους οπαδούς του Brexit έφερε ισχυρό πλήγμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και μια απότομη πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι αμφιβολίες για την αλλαγή τάσης που δημιουργήθηκαν από τη νίκη του Brexit ήρθαν να ενισχυθούν από την ξαφνική(;) ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση την οποία επέφεραν τα… “επιτυχημένα” stress tests που διεξήχθησαν για λογαριασμό του European Banking Authority. Βέβαια μετά την έκρηξη της κρίσης του 2008 η τεχνική εικόνα των ευρωπαϊκών Τραπεζών ποτέ δεν ήταν ούτε καν ικανοποιητική. Ολόκληρος ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι μιας διαρκής απειλή όχι μόνο για την ευρωπαϊκή αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα διαγράμματα των του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη, του αντίστοιχου ιταλικού ή και του γερμανικού (για να μην μιλήσουμε για τις ελληνικές, ιρλανδικές και κυπριακές Τράπεζες). Και για να καταλάβει κανείς γιατί ο ξαφνικός πανικός από τα … “επιτυχημένα” stress tests αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στην εξήγηση που δίνει ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών Κ. Βέργος:

«Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα με την υπάρχουσα νομοθεσία να υπολογίσουν τα κεφάλαια τους με έναν τρόπο που να φαίνονται περισσότερα, όπως έχουμε εξηγήσει σε άλλο άρθρο, αναλυτικά. Μπορούν εν ολίγοις, να εμφανίσουν 3, 5 ή και 10 δις υψηλότερα κεφάλαια, χωρίς να ματώσουν ρουθούνι, με λογιστικά αποδεκτές αρχές και πρακτικές, για παράδειγμα μετακινώντας απλώς κάποια δάνεια σε… τρίτες εταιρίες! Αυτό φυσικά δεν το κάνουν μόνο οι Ευρωπαϊκές τράπεζες. Ας είμαστε τίμιοι, όλες οι τράπεζες παγκοσμίως το προσπαθούν! Αυτό όμως είναι το λιγότερο!

Τα stress test έγιναν με την παραδοχή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνει σε ύφεση, και το ΑΕΠ θα μειωθεί -1,2% τον πρώτο χρόνο ύφεσης, -1,3% τον δεύτερο χρόνο, ενώ θα αυξηθεί 0,7% τον τρίτο χρόνο. Με βάση λοιπόν αυτές τις υποθέσεις, το τεστ βρήκε ότι θα υπάρξουν ζημίες περίπου 350 δισ. ευρώ από δάνεια, 105 δισ. ευρώ ζημίες από λειτουργικούς κινδύνους και 100 περίπου δισ. ευρώ από χρηματιστηριακούς κινδύνους. Αυτό οδηγεί στην απώλεια του 38% των κεφαλαίων των τραπεζών, η κεφαλαιακή επάρκεια θα βυθιστεί από 13,9% σε 9,4%, μετά τις αυξήσεις κεφαλαίων που θα γίνουν! Δείχνει πολύ άσχημο, αλλά και πάλι οι τράπεζες έχουν κάποια κεφάλαια πάνω από το 8% κατά μέσο όρο. Όμως, θυμηθείτε, υποθέτει πτώση του ΑΕΠ κατά -1,2% τον πρώτο χρόνο και -1,3% τον δεύτερο χρόνο και στη συνέχεια άνοδο ΑΕΠ 0,7%. Είναι ρεαλιστικό σενάριο, αν ξαναέχουμε μια κρίση ίδια ή χειρότερη από εκείνη του 2008; Ας το δούμε μαζί!

Η κρίση που έρχεται, αν έρθει και ας ελπίσουμε ποτέ να μην έρθει, μας βρίσκει απροετοίμαστους, καθώς οι χώρες της ΕΕ έχουν χρέος 30% του ΑΕΠ υψηλότερο εκείνου που είχαν το 2008! Επιπλέον, η κρίση, αν έρθει, βρίσκει τις τράπεζες με κόκκινα δάνεια όχι 2% που ήταν το 2008 αλλά 8% επί του συνόλου των δανείων τώρα! Βρίσκει επίσης την ΕΕ χωρίς όπλα, διότι όλα τα πυρομαχικά (επιτόκια, ποσοτική χαλάρωση) η ΕΚΤ του κυρίου Ντράγκι τα έχει σπαταλήσει ήδη! Τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδέν, δεν μπορεί να τα ρίξει ουσιωδώς χαμηλότερα, για να βοηθήσει την οικονομία. Η ποσοτική χαλάρωση ρίχνει ήδη με το φτυάρι 1 τρισ. ευρώ στην αγορά περίπου ετησίως, και πρέπει να συνεχίσει να ρίχνει χρήμα για 2 ακόμη έτη για να επιβιώσει το τέρας των Γερμανών κλπ μεγαλοτραπεζιτών. Άρα η κρίση όχι απλά θα είναι σαφώς βαρύτερη, αλλά επίσης μας βρίσκει απροετοίμαστους, πιο αδύναμους, χωρίς πυρομαχικά, σε σχέση με το πώς μας βρήκε η κρίση του 2008!

Η κρίση του 2008 οδήγησε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat σε μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζωνης κατά -4,5%, και όλης της ΕΕ κατά -4,4% κατά το πρώτο έτος, το 2009! Η προηγούμενη κρίση, είναι περίπατος σε εκείνην που έρχεται, αλλά ακόμη και να υποθέσουμε ότι θα είναι ίδια, μιλάμε για -4,5% μείωση τον πρώτο χρόνο, όχι -1,2% , ούτε -(1,2+1,3)=-2,5% αθροιστικά για 2 έτη που βγάζει το σενάριο της EBA!

Εν ολίγοις, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος διδακτορικό στα Χρηματοοικονομικά για να καταλάβει ότι αν η πτώση του ΑΕΠ κατά -1,2% και -1,3% , οδηγεί σε μείωση κεφαλαίων κατά 38%, η πτώση του ΑΕΠ κατά -4,4% (όπως έγινε στην ΕΕ το 2009) ή κατά 5% ή 6%, όπως ίσως γίνει υπό το καθεστώς μιας βαριάς ύφεσης, θα οδηγήσει σε μηδενισμό των κεφαλαίων, διότι αν -2,5% οδηγεί σε -38% τα κεφάλαια, μια -6% πτώση, που είναι 2,4 φορές το μέγεθος αυτό, θα οδηγήσει στο -90%! Δηλαδή τα κεφάλαια θα μηδενιστούν! Τόσο απλά! Στην πραγματικότητα, πάντως, θα είναι πολύ χειρότερα αν δεν γίνουν αυξήσεις κεφαλαίων, διότι το κανόνι μιας τράπεζας οδηγεί σε κανόνια άλλες, πολλαπλασιάζοντας το αποτέλεσμα. Όμως είπαμε, όλα αυτά αν δεν γίνουν σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου. Αλλά φυσικά και θα γίνουν αυξήσεις κεφαλαίων! Τι αξίας θα είναι οι αυξήσεις αυτές; Προφανώς θα είναι του ύψους των κεφαλαίων που θα χαθούν, αν χαθούν 500 δισ. θα χρειαστούν 500 δισ, αν είναι 2 τρισ, θα χρειαστούν μόλις… 2 τρισ, δηλαδή το 20% περίπου του ΑΕΠ της ΕΕ!»

Piggy bank being held in vice

---

Για να γυρίσουμε στα δικά μας και στο ΧΑΑ, o ΓΔ και ο FTSE25, μετά τα τελευταία γεγονότα κάνουν μια σοβαρή προσπάθεια για να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδά τους. Ας δούμε λοιπόν τη κατάσταση των πραγμάτων (κάνετε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους):

Διάγραμμα ΓΔ

Διάγραμμα FTSE25

1. Οι δείκτες δεν έχουν επιστρέψει στα προηγούμενα πτωτικά κανάλια που έχουν αφετηρία από τα υψηλά του 2014.

2. Οι όγκοι των συναλλαγών είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

3. Τα σημαντικά χαμηλά “Brexit” των 520 μον. για τον ΓΔ και των 1370 για τον FTSE25 βρίσκονται υψηλότερα από τους προηγούμενους σημαντικούς πυθμένες των 440 και των 1100 μον. αντιστοίχως.

4. Τα χαμηλά αυτά, μέχρι τώρα τουλάχιστον, αποδεικνύονται και πυθμένες (πυθμένες “Brexit”) αν λάβουμε υπόψη τον MACD και τον συνδυασμό των Κινητών Μέσων TEMA25/DEMA30.

5. Οι πυθμένες “Brexit” παρουσιάζουν την εικόνα “διπλών πυθμένων”.

6. Ήδη έχουν κατοχυρωθεί και υψηλότερα επίπεδα τιμών δημιουργώντας οριζόντιες στηρίξεις.  

7. Η μεγάλη πτώση της 24ης Ιουνίου δημιούργησε ένα πτωτικό χάσμα που στον ΓΔ εκτείνεται από τις 610 μέχρι τις 520 μονάδες (το χάσμα αυτό δεν είναι εμφανές στο διάγραμμα του ΓΔ αλλά διακρίνεται τόσο στο ενδοημερήσιο διάγραμμα του ΓΔ όσο και στις επιμέρους μετοχές). Το χάσμα αυτό προσπαθεί να “γεμίσει” η κίνηση του ΓΔ παρά την προφανή αδυναμία των τραπεζικών μετοχών.

8. Οσονούπω οι λωρίδες Bollinger θα μάς δείξουν προς τα που θα ξεσπάσει η απραξία των τελευταίων ημερών.   

Ενδιαφέρον έχει να δούμε πως κινείται ο ΓΔ χωρίς τις Τράπεζες. Έφτιαξα γι’ αυτό έναν Δείκτη που αποτελείται από τις δέκα μεγαλύτερες μετοχές του ΓΔ πλην Τραπεζών με τιμές που ξεκινούν από τον Φεβρουάριο του 2016.


 

Τα «κλεμμένα»

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος υπέστη έναν συντριπτικό μετασχηματισμό,  με ανείπωτο κόστος σε όλους τους τομείς. Οι ελληνικές Τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί μέχρι τώρα τρεις φορές και έχουν συγκεντρώσει 25 δισ. ευρώ το 2013, περίπου 8,3 δισ. ευρώ το 2014 και άλλα 13,8 δισ. ευρώ το 2015, συνολικά δηλαδή 47 δισ. ευρώ. Ασφαλώς, εάν υπολογίσει κανείς και το funding gap που «πήραν» οι Τράπεζες λόγω των εξαγοραζόμενων καλών Τραπεζών, τότε έλαβαν συνολικά πάνω από 61 δισ. ευρώ ποσό το οποίο αποτελεί ιστορικό ρεκόρ ανακεφαλαιοποίησης στην τραπεζική ιστορία.

[…]

Η εκτίμησή μας είναι ότι στον ελληνικό τραπεζικό τομέα σχηματίζεται ένας ιστορικός πολυετής πυθμένας, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Β. Αργυρόπουλος, Intermarket Analysis, εφημ. Finance & Markets Voice 11/8/2016

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung