cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Μήπως ήρθε το τέλος τής επταετούς ανόδου; (μέρος IIο)
4442 αναγνώστες
Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016
23:22

Είναι ευρέως διαδεδομένη η συνήθεια στις τελευταίες μέρες του χρόνου να γράφονται άρθρα που προσπαθούν να ανασκοπήσουν την πορεία των οικονομικών και των πολιτικών εξελίξεων του παρελθόντος έτους. Η παρούσα αναφορά μπορεί να δίνει, από πρώτη ματιά, μια τέτοια εικόνα αλλά η πραγματικότητα είναι πως απλώς συμπίπτει χρονικά με το τέλος του έτους (2015). Αποτελεί μάλιστα μια συνέχεια ενός άρθρου που είχε γραφεί προ τριμήνου και αφορά στο ενδεχόμενο να έχουμε φτάσει στο τέλος της επτάχρονης ανόδου (καλά, δεν μιλάμε για το ΧΑΑ). Όπως και τότε θα χρησιμοποιήσω μακράς διάρκειας διαγράμματα (μηνιαία ως επί το πλείστον) και επάνω σε αυτά θα αποτυπώσω τις γενικές τάσεις που επικράτησαν. Συμπληρωματικά θα χρησιμοποιήσω τα Ichimoku clouds (ως περιοχές στήριξης/αντίστασης) και συνδυαστικά κάποιους ταλαντωτές και το Chande Kroll Stop. Πρέπει να τονιστεί εξ αρχής ότι στα διαγράμματα δεν εμφανίζονται τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων της 4ης Ιανουαρίου (κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Σανγκάης).      

Στο διάγραμμα 1 φαίνεται η πορεία του DJIA (μηνιαίες τιμές – Μ) από το 1992. Αξίζει να προσέξουμε το πλαγιοαναοδικό κανάλι που έχει διαμορφωθεί από το 2009 και κυρίως την εντυπωσιακής συνέπειας απόκλιση του RSI. Αυτό όμως που ενδιαφέρει άμεσα είναι το πλαγιοκαθοδικό κανάλι που μοιάζει να δημιουργείται τους 12 τελευταίους μήνες:

Ευκρινέστερα φαίνεται το κανάλι αυτό στο παρακάτω εβδομαδιαίο διάγραμμα 2:

Αντίστοιχη κίνηση από τον S&P500 (μηνιαίο διάγραμμα 3)

Κοινό χαρακτηριστικό στους δύο δείκτες είναι

α) η απόκλιση του RSI (δεν φαίνεται ο συγκεκριμένος ταλαντωτής στο διάγραμμα του S&p500) και

β) η δημιουργία μιας πλαγιοκαθοδικής γραμμής αντίστασης η οποία το τελευταίο έτος περιορίζει τους δείκτες και τους πιέζει προς τα κάτω κάθε φορά που την πλησιάζουν –χωρίς εντούτοις να έχουν αμφισβητηθεί τα πλαγιοανοδικά κανάλια.  

Ο γερμανικός δείκτης (διάγραμμα 4 -με μηνιαίες τιμές) έχει μια λίγο πιο πολύπλοκη συμπεριφορά. Είναι εμφανής ο σχηματισμός δυο διαδοχικών πλαγιοανοδικών καναλιών (2009-12 και 2012-15) που ολοκληρώνεται(;) με ανοδική σφήνα στον RSI. Η πλαγιοκαθοδική γραμμή που πιέζει τις τιμές εδώ και ένα έτος περίπου εμφανίζεται και εδώ όπως και στους αμερικάνικους δείκτες.

Δεν μπόρεσα να αποφύγω τον πειρασμό να δω τι γίνεται με την μετοχή της Ντόιτσεμπανκ (διάγραμμα 5). Σε αντιπαραβολή με την συμπεριφορά του DAX νομίζω πως είναι πολύ χαρακτηριστικό τι συμβαίνει με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και τι “σκελετοί” κρύβονται ακόμη στην τραπεζική… ντουλάπα. Ήδη οι τιμές προσεγγίζουν τα χαμηλά του 2008!

Ο κινέζικος δείκτης (διάγραμμα 6) χωρίς να ακολουθήσει την εκρηκτική άνοδο του DAX και του S&P500 (2009 μέχρι το 2014) έκανε ένα ανοδικό ξέσπασμα 8-9 μηνών και φαίνεται να επαναλαμβάνει σε περίληψη την πορεία της ανόδου 2006-08.

Και να μην ξεχάσουμε ότι οι αναδυόμενες αγορές δεν είχαν όλες και τις καλύτερες αποδόσεις την τελευταία 5ετία. Η Ρωσία και η Βραζιλία (κόκκινη και μαύρη γραμμή στο διάγραμμα) δεν κατάφεραν να αποκομίσουν τα κέρδη που είχαν οι αντίστοιχες αγορές στην Ινδία (μπλε γραμμή στο διάγραμμα), την Τουρκία και την Αργεντινή (για παράδειγμα).

---

Εν κατακλείδι, τα προ-εκτεθέντα δεν φιλοδοξούν να δώσουν προτάσεις εξόδου από την αγορά. Πολύ περισσότερο δεν φιλοδοξούν να περιγράψουν πωλητικά σήματα. Αλλά να δώσουν μια εικόνα της συνολικής πορείας των βασικών διεθνών δεικτών από το 2009.

 

Καλή Χρονιά σε όλους

 

===

Και μια εικόνα για την πορεία τής τιμής τού χαλκού (14/1/2016)

 

Σχετικό:

1. S&P500 Tests Key Support For Third Time

2. Will China pull down the world?

3. SP500 1W CHART … ABC RECIPROCAL BEARISH

4. Ευτυχισμένο το 2007

 

Τα «κλεμμένα»

Η ιστορία και η οικονομική θεωρία δείχνουν ότι τα αυξανόμενα επιτοκία στις ΗΠΑ δεν πρέπει να θεωρούνται ως η νέμεσις των αγορών μετοχών. Όπως έχει επανειλημμένα αναφέρει η επιτροπή Federal Open Market Committee στις δηλώσεις νομισματικής πολιτικής, η αύξηση των επιτοκίων εξαρτάται από βελτιώσεις στην αγορά εργασίας και από την εύλογη βεβαιότητα ότι «ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα» (δήλωση FOMC, 28 Οκτωβρίου 2015). Κατά συνέπεια, τα αυξανόμενα επιτόκια αποτελούν ένδειξη μιας υγιούς και αναπτυσσόμενης οικονομίας. Στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται στο διάγραμμα 1, η έναρξη ενός κύκλου περιορισμού δεν λαμβάνει χώρα σε κορυφή της αγοράς μετοχών. Ο S&P 500 εξακολούθησε να ανεβαίνει για περίπου 15 μήνες μετά από την έναρξη της ανόδου των επιτοκίων (rate hiking) του 1999 έως 2000, με το δείκτη να προωθείται για 3,5 χρόνια μετά από την έναρξη του κύκλου περιορισμού της περιόδου 2004-2006. Ο τελευταίος κύκλος, ο οποίος διήρκησε 25 μήνες, και ήταν ο τελευταίος πριν από την κρίση, ήταν στην πραγματικότητα ο μακροβιότερος από τότε που το Κογκρέσο τροποποίησε το νόμο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας το 1977, δίνοντας στην Κεντρική Τράπεζα μια διπλή εντολή για προώθηση της σταθερότητας των τιμών και για μεγιστοποίηση της απασχόλησης. Αν και κάποιος δεν μπορεί να εκτιμήσει τη διάρκεια του επόμενου κύκλου, έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο μέσος κύκλος περιορισμού από το 1987 ήταν 15,5 μήνες

S&P 500 και η πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Περιοδικό TRADERS’ τχ. Φεβρουαρίου 2016‏

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung