cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Πόσους χωράει το QE train
1143 αναγνώστες
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015
15:14

Μετά την μεγάλη κρίση του 2008-09 οι υπεύθυνοι της αμερικάνικης Fed (αλλά και η BoE και η BoJ) ποντάρισαν και πάλι στο «wealth effect των ανερχόμενων τιμών των περιουσιακών στοιχείων», αυτή τη φορά “τρομπάροντας” με χρήμα τις Τράπεζές τους. Όλοι ήξεραν ότι το χρήμα αυτό δεν θα κατέληγε στην «πραγματική Οικονομία» αλλά θα διέσωζε κατ’ αρχήν τους ισολογισμούς των Τραπεζών. Η πολιτική αυτή πραγματικά εκτίναξε τους δείκτες των αμερικάνικων χρηματιστηρίων.     

QE and stocks

Το μοντέλο αυτό (δλδ το QE) αρνήθηκε σθεναρά να εφαρμόσει η ευρωπαϊκή ελίτ αφού ο «Βορράς» θεωρούσε ότι τα συμφέροντά του εξυπηρετούνταν καλύτερα από την επιβολή της λιτότητας, ιδίως στις χώρες του «Νότου», τα επιλεγόμενα PIIGS. Αλλά έφτασε σε τέτοιο σημείο η στασιμότητα των περισσότερων Οικονομιών της Ευρωζώνης ώστε οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους “πείστηκαν”, πως η ΕΚΤ πρέπει να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα που κατέχουν οι Τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα hedge funds ώστε η Ευρωζώνη να αποφύγει τον αποπληθωρισμό.

Οι «μηχανές» του Ντράγκι παίρνουν μπροστά (για δεύτερη φορά) για να «τυπώσουν» χρήμα και να αγοράσουν επιλεκτικά όσα ομόλογα έχει ανάγκη η διάσωση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος –και όχι η διάσωση των κοινωνιών- σπρώχνοντας πιθανόν προς τα πάνω και τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Όλους όμως;

---

Από το πρώτο διάγραμμα είναι προφανές πως τα QE ωφέλησαν τα μέγιστα τον S&P και τον NIKKEI (όπως και ο εγγλέζος FTSE που δεν φαίνεται στο διάγραμμα αλλά προσέγγισε τα υψηλά του 2007). Στην Ευρώπη ο DAX, που είχε ήδη κερδίσει νεότερα υψηλά μέσα στο 2014, έδειξε να ενισχύεται με το νέο “πακέτο”. Το ίδιο και ο CAC παρ’ ότι συνολικά υστερεί σε επιδόσεις καθηλωμένος από την κακή οικονομική κατάσταση της Γαλλίας.  

Σαν να επιβιβάζονται στο QE train κάποιοι “σύμμαχοι” της Γερμανίας (Σουηδία/OMXS30, Ολλανδία/ΑΕΧ) αλλά να μένουν εκτός οι μεγάλοι προβληματικοί του Νότου (Ιταλία/FTSE MIB, Ισπανία/IBEX) –εκτός κι αν ολοκληρωθεί ο ανεστραμμένος σχηματισμός ΩΚΩ.

Για Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο καλύτερα ας μην τα συζητάμε: η Πορτογαλία (που… «βγήκε από τα μνημόνια») φλερτάρει με τα χαμηλά του 2012 και η Κύπρος κατακτά όλο και χαμηλότερα χαμηλά.

Όσο για τα BRICs δεν φαίνεται να πολυευνοήθηκαν από το πάρτυ σε Τόκιο και Ν. Υόρκη. Με εξαίρεση την Ινδία (BSE) -και μια μικρή βελτίωση στην Κίνα (SSEC)- η Βραζιλία (Bovespa) και η Ρωσία (RTSI) δεν ανέκαμψαν μετά το 2012. Σε αντίθεση, άλλα μεσαία βεληνεκούς χρηματιστήρια (Αργεντινή, Ινδονησία, Μεξικό, Καναδάς, Αυστραλία, Τουρκία) εκμεταλλεύτηκαν την συγκυρία και είτε προσέγγισαν είτε ξεπέρασαν τα υψηλά του 2007.

====

Ποσοτική χαλάρωση - Είναι πανάκεια για το ευρώ και την ευρωζώνη;

Μετά από τα δραματικά γεγονότα του Η2 2014 δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Global Macro επέστρεψε. Το γενικότερο οικονομικό πλαίσιο, η πολιτική και η επίδρασή της στις αγορές βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο. Η Ευρώπη μπήκε στο 2015 αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο μιας αποπληθωριστικής ύφεσης. Η ΕΚΤ ήταν απρόθυμη να εφαρμόσει πλήρη ποσοτική χαλάρωση (QE), αλλά υπέκυψε στην αυξανόμενη πίεση και κατά την συνεδρίαση του Ιανουαρίου ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που περιέχει 60 δις ευρώ σε αγορές περιουσιακών στοιχείων ανά μήνα και θα ισχύσει από το Μάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

» Ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι πανάκεια για τα δεινά της Ευρώπης;

Η Ευρώπη αρχίζει να μοιάζει πολύ με την Ιαπωνία, η οποία έχει περάσει 20 χρόνια οικονομικής στασιμότητας, με μηδενικά επιτόκια και με συνεχή χρήση του QE, από το 2001. Ο Σίνζο Άμπε είναι ο τελευταίος ηγέτης που προσπαθεί να ξυπνήσει τον κοιμώμενο γίγαντα, που παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Δύο από τις τρεις αιχμηρές πολιτικές του περιμένουν ακόμη να βρουν το στόχο τους. Η πρώτη, η πολιτική ενός αδύναμου γιέν έχει πετύχει κέντρο. Στα τέλη Οκτωβρίου του 2014, η αναλογία USD/JPY διέσπασε μια 15-ετή πτωτική τάση. Αυτό συνέπεσε με το σημαντικό στρογγυλό αριθμό 110 σε σχέση με το δολάριο. Το γιεν συνέχισε να αποδυναμώνεται σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ πέφτοντας στο 120 μέσα σε ένα μήνα, καθοδηγούμενο από μια μαζική αύξηση στο πρόγραμμα QE της Ιαπωνίας. 

Το Ευρώ (που το 2014 ήταν κατά 11% πιο αδύναμο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ) κατά τον Ιανουάριο του 2015 αποδυναμώθηκε περαιτέρω, καθώς η αγορά δοκίμασε επίπεδα στήριξης στρογγυλών αριθμών όλο και πιο χαμηλά, έως και τιμές που για τελευταία φορά τις είχαμε δει το καλοκαίρι του 2003. Η μεγαλύτερη από αυτές τις μετακινήσεις ήρθε μετά από τα νέα της ΕΚΤ, παρόλο που η αγορά του δολαρίου και η πώληση του ευρώ ήταν ήδη πολύ δημοφιλείς συναλλαγές.

Εξετάζοντας το μακροπρόθεσμο διάγραμμα USD/EUR (το αντίστροφο της τυπικής καταγραφής) μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε το αίτιο (διάγραμμα 1). Πρόσφατα γύρω στο 88,20 το ευρώ έχει διασπάσει τη σκιασμένη περιοχή της αντίστασης που βλέπουμε να είναι σημαντική με το δικό της τρόπο, όπως συνέβη με τη διάσπαση της γραμμής της καθοδικής τάσης του JPY/USD τον Οκτώβριο του 2014.

Τα μακροοικονομικά δεδομένα από την ευρωζώνη παραμένουν ανεπαρκή με μόνο τις περιφερειακές οικονομίες να δείχνουν κάποια ουσιαστική ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά χαμηλός. Αυτό δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα για την ευρωζώνη, αλλά αποτελεί μια επικίνδυνη τάση και όταν συνδυάζεται με χαμηλή οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να γίνει ο καταλύτης για την πρόκληση αποπληθωρισμού. Ο οποίος, όπως γνωρίζουν οι Ιάπωνες, είναι πολύ δύσκολο να μετατοπιστεί εφόσον προκληθεί. 

Ο απότομος κατήφορος του αποπληθωρισμού

Μια σπείρα αποπληθωρισμού όπου οι δαπάνες και οι επενδύσεις αναβάλονται και οι αξίες των αγαθών πέφτουν αποτελεί μια ανησυχητική προοπτική, ειδικά αν επιδεινώνεται από εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Κατά τη διάρκεια μιας αποπληθωριστικής περιόδου, όσοι διαθέτουν μετρητά θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να αυξάνεται. Με περιορισμένες διαθέσιμες αποδόσεις και με αποδυναμωμένες εγχώριες τιμές αγαθών θα περίμενε κανείς να δει τα χρήματα να μετακινούνται εκτός του ευρώ, σε επενδύσεις που προσφέρουν κάποια απόδοση και δεν υπόκεινται σε αποπληθωριστικές πιέσεις.

Ωστόσο, η ευρωζώνη δεν βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση αποπληθωρισμού, ίσως να οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο ευπρόσδεκτη κι αν είναι, η μειωμένη τιμή του πετρελαίου ωθεί τον πληθωρισμό ακόμη χαμηλότερα, χωρίς να παρέχει μια μετατόπιση της παραγωγικότητας λόγω διαρθρωτικών προβλημάτων που υπάρχουν εντός της ΕΕ. Για παράδειγμα, οι ενεργειακές τιμές της Γερμανίας είναι απίθανο να μειωθούν λόγω ενός συνδυασμού πράσινων φόρων και επιδοτήσεων. Ενώ η Γαλλία αντλεί το 75% περίπου της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνική ενέργεια, η οποία δεν κερδίζει από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου. 

Η απειλή του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη συνολικά ή σε ορισμένα από τα μέλη της μπορεί να έπεισε τον Mario Draghi και το Συμβούλιο της ΕΚΤ να προχωρήσουν σε αγορές κρατικών ομολόγων μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, παρά τις σημαντικές αντιδράσεις των γερμανών.

Η εφαρμογή της QE θα είναι απλή για το ΕΚΤ;

Ποιού κράτους-μέλους τα ομόλογα θα αγοράσει η ΕΚΤ; Και σε τι αναλογία; Η ΕΚΤ έχει πει ότι δεν θέλει να «κατέχει» περισσότερο από το 33% των ομολόγων οποιουδήποτε μέλους της ευρωζώνης, το οποίο εμμέσως αποκλείει επιπρόσθετη αγορά του ελληνικού χρέους.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης περιοριστεί στην αγορά «επενδύσιμου χρέους» σε μια προσπάθεια ελέγχου του ρίσκου. 

Ένα ερωτηματικό που παραμένει για την αποτελεσματικότητα της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ είναι αυτό του δικτύου μεταφοράς χρημάτων.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι κεφαλαιαγορές παρέχουν και διανέμουν μεγάλο μέρος της ρευστότητας και της πίστωσης σε ολόκληρο το σύστημα, η Ευρώπη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες, των οποίων η αποδεδειγμένη ικανότητα για τη μεταβίβαση ρευστότητας και πίστωσης είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αμφισβητήσιμη. Οι τράπεζες έχουν κατά το παρελθόν λάβει φθηνό χρήμα της ΕΚΤ, αγόρασαν κρατικά ομόλογα και εισέπραξαν τη διαφορά επιτοκίου.

Μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης

Η ΕΚΤ είναι παγιδευμένη μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης. Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης συνεχίζουν να πέφτουν εν αναμονή της ημερομηνίας έναρξης της QE της ευρωζώνης τον Μάρτιο. Η Ευρώπη μπορεί να μπει σε αποπληθωρισμό ακόμη και πριν από την έναρξη της QE. Αν συμβεί αυτό, τα κράτη μέλη και οι αγορές θα παρακολουθούν για να δούν πόσο γρήγορα θα μπορέσουν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ να αναστρέψουν αυτή την τάση, εάν μπορέσουν. 

Αστάθεια στην ευρωζώνη;

Αποχωρήσεις από την ευρωζώνη ή μια ολοκληρωτική διάλυσή της θα ήταν ακραίο και, συνεπώς, απίθανο γεγονός, αν και ακόμα και το ενδεχόμενο θα ήταν αρκετό για να γκρεμίσει το ευρώ. Η πιθανότερη υποψήφια για αποχώρηση είναι η Ελλάδα.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα έδωσαν στο ακροαριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ τη «μερίδα του λέοντος» των εδρών της ελληνικής Βουλής. Η εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε σε μια πλατφόρμα υπέρ της ΕΕ, αντι-μνημονιακή και κατά των μέτρων λιτότητας. Επιθυμούν να επαναδιαπραγματευθούν τις υφιστάμενες δεσμεύσεις της Ελλάδας και δεν θα φοβηθούν να αναστατώσουν το status quo της ευρωζώνηςγια αυτόν το σκοπό. Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες μπορεί να είναι θερμές. 

Κατά συνέπεια, θα παρακολουθούμε την περιοχή μεταξύ 0,8844 και 0,90 στο διάγραμμα 1 πολύ στενά - το ανώτερο όριο εδώ ισοδυναμεί με 1,111 στη συνήθη παραλλαγή EUR/USD.

Darren Sinden – ηλεκτρονικό περιοδικό  TRADERS’, τχ. Φεβ. 2015

 

 

 

Σχετικά:

1. Ένα διακόσια μανδάμ τα ταληράκια, να τ’ αφήσω?

2. Ποσοτική χαλάρωση, Σαμαράς και Τσίπρας: Ποιος δουλεύει ποιόν;

3. Θα δουλέψει η ποσοτική χαλάρωση του κ. Ντράγκι;

4. Πώς να “φουσκώσετε” μια Οικονομία

 

Τα «κλεμμένα»

You must take the A Train

To go to Sugar Hill way up in Harlem

If you miss the A Train

You'll find you've missed the quickest way to Harlem

Hurry, get on, now, it's coming

Listen to those rails a-thrumming (All Aboard!)

Get on the A Train

Soon you will be on Sugar Hill in Harlem

Τake the "A" train

Μια λαμπρή νέα κινεζική καινοτομία τραίνων –ανεβείτε & κατεβείτε από το τραίνο χωρίς το τραίνο να σταματήσει.
Ο χρόνος δεν είναι για χάσιμο. Το τραίνο κινείται όλη την ώρα.

Εάν υπάρχουν 30 σταθμοί μεταξύ του Πεκίνου και Guangzhou, για να σταματήσει και να επιταχύνει πάλι σε κάθε σταθμό θα σπαταλήσουν και την ενέργεια και το χρόνο.

Μια μόνη ελάχιστη στάση 5 λεπτών ανά σταθμό (οι ηλικιωμένοι επιβάτες δεν μπορούν να είναι γρήγοροι) θα οδηγήσει σε συνολική απώλεια 5 λεπτά Χ 30 σταθμούς ή 2.5 ώρες του χρόνου ταξιδιού!

Για εκείνους που επιβιβάζονται στο τραίνο: Οι επιβάτες σε έναν σταθμό επιβιβάζονται επάνω σε μια καμπίνα πολύ προτού να φθάσει ακόμη το τραίνο στο σταθμό. Όταν το τραίνο φθάνει, δεν θα σταματήσει. Επιβραδύνει ακριβώς για να πάρει την καμπίνα που θα κινηθεί με το τραίνο στη στέγη του τραίνου. Ενώ το τραίνο απομακρύνεται ακόμα από το σταθμό, εκείνοι οι επιβάτες θα επιβιβαστούν στο τραίνο από την καμπίνα που τοποθετείται στην οροφή του τραίνου. Αφού ξεφορτώσει όλους τους επιβάτες της, η καμπίνα θα κινηθεί προς το πίσω μέρος του τραίνου έτσι ώστε οι επόμενοι εξερχόμενοι επιβάτες που θέλουν να κατέβουν στον επόμενο σταθμό θα επιβιβαστούν στην καμπίνα στο πίσω τμήμα της οροφής του τραίνου.

Για εκείνους που κατεβαίνουν: Όπως είπαμε, αφού ξεφορτώσει όλους τους επιβάτες της, η καμπίνα θα κινηθεί προς το πίσω μέρος του τραίνου έτσι ώστε οι επόμενοι εξερχόμενοι επιβάτες που θέλουν να κατέβουν στον επόμενο σταθμό θα επιβιβαστούν στην καμπίνα στο πίσω τμήμα της οροφής του τραίνου. Όταν το τραίνο φθάνει στον επόμενο σταθμό, θα ρίξει απλά ολόκληρη την καμπίνα συνδετήρων ο ίδιος στο σταθμό και θα την αφήσει πίσω στο σταθμό. Οι εξερχόμενοι επιβάτες μπορούν να πάρουν το χρόνο τους να αποβιβασθούν στο σταθμό ενώ το τραίνο έχει φύγει ήδη. Συγχρόνως, το τραίνο θα πάρει τους εισερχόμενους επιβάτες σε μια άλλη καμπίνα στο μπροστινό μέρος της οροφής του τραίνου. Έτσι το τραίνο θα ρίχνει πάντα μια καμπίνα στο πίσω τμήμα της στέγης του και θα παίρνει μια νέα καμπίνα στο μπροστινό μέρος της οροφής του τραίνου, σε κάθε σταθμό.

Tο τρένο που δεν σταματάει ποτέ

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
Δεν έχει αξιολογηθεί

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung