cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Ο Μαυρογιαλούρος στην εποχή τού wifi
1947 αναγνώστες
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014
18:56

ταν ίδιος σε στόμφο και σοβαρότητα όπως τότε που μας υποσχόταν πως μέσα στο 2014 όοολοι οι Έλληνες θα συνδέονταν με δωρεάν… wifi (αλήθεια τι έγινε αυτή η υπόσχεση;). Με ευκαιρία την ανακάλυψη τού τάφου τής Αμφίπολης, και το ενδιαφέρον που προκάλεσε αυτό το κορυφαίο αρχαιολογικό γεγονός, ο Αντωνάκης -προφανώς με την προτροπή των “μουρούτηδων” του- βγήκε στα κανάλια να καπηλευτεί ακόμη και τα επιτεύγματα τής αρχαιολογικής σκαπάνης (η πολιτική του παράταξή είναι συνηθισμένη εξάλλου στην πατριδο-καπηλεία). Επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο, θαύμασε τις ακέφαλες σφίγγες και μετά ανέβηκε αργά τα σκαλοπάτια του μνημείου για να μας κάνει τις δηλώσεις του. Οι κάμερες στημένες, οι απαραίτητοι παρατρεχάμενοι ακροβολισμένοι ένα γύρο, οι παράγοντες με αναμμένα… λιβανιστήρια, όλο το σκηνικό έτοιμο να για να απαθανατιστούν οι δηλώσεις του μεγάλου ηγέτη –τού “Δούναβη τής σκέψης” και των… Ζαππείων.  Το πρόσωπό του σοβαρό –όπως τού μακαρίτη τού Κωνσταντάρα όταν έβγαζε λόγο στην πλέμπα ως Μαυρογιαλούρος-, γεμάτο θαυμασμό για όσα είχε μόλις αντικρίσει, στήθηκε μπροστά στις κάμερες και ως… εκπρόσωπος Τύπου τής υπεύθυνης αρχαιολόγου άρχισε να απαγγέλει ένα λογίδριο που προφανώς είχε μελετήσει αρκετά για να μην υποπέσει σε σαρδάμ. Η γλώσσα του πήγαινε ροδάνι:

«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα. Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της Ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι. Πρόκειται εδώ για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά:

Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δυο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου.

Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που- όπως μας είπε- χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ..

Βέβαια, στο καίριο ερώτημα η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της». (εδώ)

Ήταν όντως εντυπωσιακός! Με γερμένο ελαφρά το κεφάλι στο πλάι (αναρωτιόμουν από παλιά αν αυτή η στάση μπροστά στις κάμερες είναι μίμηση τής στάσης τού Μεγαλέξαντρου, αυχενικό σύνδρομο ή απλώς κάποιο… κουσούρι), με σωστή άρθρωση, είπε το ποίημα μονορούφι σαν το παιδάκι που απαγγέλλει «της πατρίδος μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό…».

Κάπου εκεί η παράσταση τελείωσε. Ο σημερινός πρώτος τη τάξει ηθοποιός τού διαχρονικού θιάσου που -με την ανοχή και την συνενοχή τής πλειψηφίας τού ελληνικού λαού, είναι αλήθεια- ταλαιπωρεί με διάφορα ονόματα τον τόπο εδώ και 190 χρόνια (από την εποχή τού Κωλέτη) αναχώρησε αφού έκανε το καθήκον του: πούλησε πατριωτιλίκι τονώνοντας τον εθνικισμό μας (nationalism) και την εθνική μας υπερηφάνεια, προσπάθησε να δανειστεί ολίγη αίγλη από το “ένδοξο παρελθόν των προγόνων μας” καταφεύγοντας σε μια φθηνή -πιο φτηνή δεν γίνεται- παράσταση, κάνοντας και μια έμμεση προσπάθεια να τραβήξει και κάνα ψηφαλάκι από τους ΕΝΦΙόπληκτους υπηκόους. Η παράσταση ενός ατόφιου λαϊκιστή πολιτικού που επαγγέλλεται –τρομάρα του- την μεταρρύθμιση. Είναι δε τόσο μεταρρυθμιστής που την ίδια στιγμή μειώνει κατά 40%  τις οργανικές θέσεις τού Υπουργείου Πολιτισμού.  

|

 

 

Σχετικά

1. Παραβιάζουν κάθε επιστημονική δεοντολογία εντάσσοντας την ανασκαφή της Αμφίπολης στο success story της κυβέρνησης

2. Εθνική θησαυροθηρία ή κριτική αρχαιολογία;

3. Περί Αμφίπολης.., Σκέψεις ενός/μιας αρχαιολόγου

4. Τα δύο πρόσωπα τού Πρωθυπουργού

5. 12 σκιτσογράφοι σκάβουν με το πενάκι τους τον τύμβο τής Αμφίπολης

 

Τα «κλεμμένα»

Είναι μετά από όλα αυτά λοιπόν που οι εθνικές αλυτρωτικές επιδιώξεις στα Βαλκάνια γίνονται εγχειρήματα, διαταράσσουν τις μέχρι τότε ισορροπίες στην περιοχή και θέτουν την ανάγκη εκσυγχρονισμού των κρατών ώστε να επιδιώξουν την επέκτασή τους. Είναι ενδεικτική η άποψη του ιστορικού Κ. Παπαρηγόπουλου: «το πειστικότερο των εθνικών δικαίων επιχείρημα είναι η δύναμις». Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι και η φράση του Χ. Τρικούπη: «η Μακεδονία θα γίνη ελληνική ή βουλγαρική κατά τον νικήσαντα. Αν τη λάβωσι οι Βούλγαροι δεν αμφιβάλλω ότι θα εκσλαβίσωσι τον πληθυσμόν μέχρι των θεσσαλικών συνόρων. Αν ημείς την λάβωμεν, θα τους κάνωμεν όλους Έλληνας μέχρι της Ανατολικής Ρωμυλίας».[15]

[15] Ιστορία Ελληνικού Έθνους, τ. ΙΔ, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1977, σελ. 18

Ο τρόπος που παρουσιάζεται το Μακεδονικό ζήτημα κατά το 19ο αιώνα

 

Χατζηαβάτης (ΧΑΤ): Για πού Καραγκιόζη με τα σκαπέτια και τα φτιάρια;

Καραγκιόζης (ΚΑΡ): Έγινα αρχαιολόγος Χατζατζάρη!

ΧΑΤ: Εσύ; Από που κι ως που μωρέ;

ΚΑΡ: (Τον καρπαζώνει) Να για να μάθεις, μαλαγάνα! Ο παππούς μου μωρέ δεν ήταν αρχικαροτσέρης;

ΧΑΤ: Ναι, και λοιπόν;

ΚΑΡ: Ε, ποια η διαφορά μεταξύ καροτσέρη κι αρχαιολόγου;

ΧΑΤ: ………

ΚΑΡ: Λοιπόν μην έχεις ηλίθιες απορίες! Αν ο παππούς σου ήταν πρωθυπουργός κι ο πατέρας σου το ίδιο, γίνεσαι κι εσύ πρωταθλητής στην ποδηλασία και κόβεις τα δάκτυλά σου, ή πρωταθλητής στο κανό και σε ψάχνουν τ’ αντιτορπιλικά στη θάλασσα! Κατάλαβες;

ΧΑΤ: Όχι εντελώς αλλά τέλος πάντων! Και που πας να σκάψεις;

ΚΑΡ: Στη στάνη του Μπαρμπαγιώργου!

ΧΑΤ: Γιατί; Έχει αρχαία εκεί;

ΚΑΡ: Τι να τα κάνω μωρέ τ’ αρχαία; Εγώ φρέσκο τυρί θέλω!

ΧΑΤ: Τότε τι κουβαλάς σκαπέτια και φτιάρια;

ΚΑΡ: Το φτιάρι είναι για να παίξω μια στον κώλο του Καρτσώνη που θα με πάρει από πίσω και το σκαπέτι για να πω του Μητρούση ότι πάω να φυτέψω ραπανάκια. Είμαι πολύ οργανωμένος!

ΧΑΤ: Καλά όλα αυτά; Αλλά γιατί δηλώνεις αρχαιολόγος;

ΚΑΡ: Κι ο Έλγιν δήλωνε λόρδος, αλλά κλεφταράς ήταν κι αυτός! Άντε γειά τώρα…

Ο Καραγκιόζης αρχαιολόγος

 

Σχόλια

22/09 00:31  akaba
Εξαιρετικό ποστ...Συγχαρητήρια


υ.γ. " ο Δούναβης της σκέψης " είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung