cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Όλα έχουν ένα τέλος
3177 αναγνώστες
Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014
20:23

Ήταν λίγο μετά τις εκλογές τού 2012 όταν ο ΓΔ –και το ΧΑΑ στο σύνολό του- ξεκίνησαν μια μακροχρόνια πορεία ανόδου. Σε μια χώρα ουσιαστικά χρεοκοπημένη το στοίχημα για όσους επιβιβάστηκαν στο τραίνο τής ανόδου τούς βγήκε θετικό.

Την τελευταία φορά που είχαμε ασχοληθεί με την πορεία τού ΓΔ είχαμε εντοπίσει μια σχετική κόπωση παρά την πολυπόθητη και επιτυχημένη «έξοδο» τής χώρας στις διεθνείς αγορές χρήματος. Το κύριο χαρακτηριστικό που είχαμε σημειώσει ήταν μια ισχυρή αρνητική απόκλιση τού RSI σε σχέση με τον ΓΔ και μάλιστα στο εβδομαδιαίο του διάγραμμα. Ήταν η δεύτερη στην διάρκεια τής δίχρονης ανοδικής πορείας τού ελληνικού χρηματιστηρίου και κατέληξε –και αυτή- σε μια γερή διόρθωση από το υψηλό των 1350-1370 μονάδων (η τιμή που είχε ο ΓΔ όταν η Ελλάδα χρεοκοπούσε τον Μάϊο τού 2011 –οριζόντια αντίσταση R) στις 1050. Το χειρότερο όμως δεν βρισκόταν εκεί αλλά στην δημιουργία μιας κορυφής στις 1300 μονάδες και, κυρίως, σε μια κατά κράτος επικράτηση των πωλητών που έρριξαν μέσα σε δυο εβδομάδες τον ΓΔ κατά 20%. Οι εξηγήσεις πολλές: η πιθανή αδυναμία τής κυβέρνησης να εκλέξει Πρόεδρο τής Δημοκρατίας (μην ξεχνάμε ότι τα μεγάλα πορτοφόλια χρειάζονται χρόνο για να "ξεφορτωθούν" τα χαρτιά τους), το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών μέσα στο φθινόπωρο (με στόχο να παραδοθεί στον ΣυΡιζΑ η καυτή πατάτα, να αποτύχει αυτός στην διαχείριση και να επιστρέψει η ΠΑΣΟΚΝΔκρατία δίχως αντιπολίτευση), η κρίση στην Ουκρανία και το ρωσικό εμπάργκο, τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία, η κατάρρευση τής μεγαλύτερης πορτογαλικής Τράπεζας (BES), ακόμη και η πιθανότητα αύξησης κεφαλαίων των ελληνικών Τραπεζών.

Ποιος από όλους τους παράγοντες ήταν ο καθοριστικός δεν μπορώ να το γνωρίζω. Το κύριο είναι πως στο τέλος τής προηγούμενης εβδομάδας δόθηκε το τελειωτικό (κατά τα φαινόμενα) χτύπημα στην δίχρονη ανοδική πορεία τού ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η εικόνα νομίζω πως μιλά καθαρά. Από τον Ιούνιο τού ’12 μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή (8/7/14) ο ΓΔ κινήθηκε με ευλάβεια σε ένα πλαγιοανοδικό κανάλι (το Α1Α2) που διασπάστηκε όμως βίαια καθοδικά με μια ημερήσια πτώση τού 4% και μια εβδομαδιαία τής τάξης τού 10%! Η εικόνα είχε αρχίσει να αλλάζει από τα μέσα Μαρτίου και η διόρθωση που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται τότε είχε μια ευδιάκριτη διαφορά από την διόρθωση (πάλι με αρνητική απόκλιση) τού Φεβ-Ιουν 2013: το πτωτικό κανάλι (κόκκινες γραμμές) που άρχισε να διαμορφώνεται στον RSI και την διάσπαση από τον Μάρτ. 2014 της γραμμής στήριξης του. Στις αρχές Ιουν 2014 ο RSI απέτυχε να αναιρέσει αυτήν την διάσπαση και ταυτόχρονα ο ΓΔ σχημάτιζε κορυφή στις 1300 μονάδες αρχίζοντας την κατρακύλα (με μια μικρή στάση στις 1150 μον.).

Τι μέλλει γενέσθαι; Βραχυπρόθεσμα πιθανότερη είναι η κίνηση στο τρίγωνο που ορίζεται από τις ευθείες Α2Β2Γ1. Αυτό σημαίνει μια ήπια πτώση ή και μια μικρή άνοδο μέχρι τις 1120 μον. που απλώς θα δώσει την δυνατότητα σε ορισμένους να ξεφορτωθούν κάποια από τα χαρτιά που τους έχουν απομείνει.

Υπάρχει βεβαίως και ένα ακόμη ενδεχόμενο (χλωμό κατά την γνώμη μου αν και τα "γιαπωνέζικα σύννεφα" και ο -καθοδικός όμως- ΚΜ 200 εβδομάδων μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξή του): να επαναληφθεί η εικόνα τού Ιουνίου 2013 όπου παρά την διάσπαση τής γραμμής στήριξης ε2 ο ΓΔ επανέκαμψε με την δημιουργία τής νέας (για εκείνη την περίδο) γραμμή στήριξης Α2.

Και μια άλλη οπτική για την γραμμή στήριξης. Στο διάγραμμα αριστερά ο ΓΔ αλλά με λογαριθμικό άξονα και στον χρόνο(!) και στο διάγραμμα δεξιά ο FTSE25 (by markakis).

 

 

Σχετικά

1. Έξοδος στις αγορές με... απόκλιση

2. Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, όμως διδάσκει...   

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung