cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Μανω-λλάδα
2125 αναγνώστες
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013
09:18

 

«Από τα εν λόγω δημοσιεύματα [δημοσιεύματα μερίδας τού αθηναϊκού τύπου] προκύπτει ότι εκατοντάδες οικονομικοί μετανάστες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και από χώρες μέλη τής Ε.Ε., διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης, σε μεγάλο αριθμό πρόχειρων αυτοσχέδιων καταυλισμών στην περιοχή τού νομού Ηλείας. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται αποκλειστικά στον νομό ή την περιφέρειά σας. Πέραν των απαράδεκτων σχέσεων εργασίας κάτω από τις οποίες φέρονται να απασχολούνται, οι ίδιοι μετανάστες φέρονται, επίσης, να ζουν υπό καθεστώς κατ’ ουσίαν περιορισμού τής ελευθερίας τους, καθώς οι εργοδότες τους -ιδιοκτήτες τοπικών θερμοκηπίων παραγωγής φράουλας, τα οποία αναφέρονται και ως θερμοκήπια τής “ντροπής”- έχουν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πάντοτε, δημιουργήσει ένα πλαίσιο ελέγχου των δραστηριοτήτων τους, ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο τους. Οι αναφερόμενες από τον τύπο συνθήκες εισόδου, διαμονής και εργασίας των προσώπων αυτών δημιουργούν έντονους προβληματισμούς για το εάν στις περιπτώσεις αυτές αναπτύσσονται κυκλώματα και πρακτικές παράνομης εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων (trafficking), με συμμετοχή τόσο αλλοδαπών όσο και ημεδαπών διακινητών.

 

[…] οι αλλοδαποί αμείβονται εξαιρετικά χαμηλά, απασχολούνται υπό συνθήκες που δεν πληρούν, έστω υποτυπωδώς, τούς αποδεκτούς όρους εργασίας, ενώ επιπρόσθετα υποχρεώνονται να καταβάλλουν σημαντικό μέρος τής ισχνής αμοιβής τους στους εργοδότες τους για την κατανάλωση βασικών αγαθών και υπηρεσιών που αυτοί αποκλειστικά τούς παρέχουν (ενοίκιο για άθλια στέγη, υποτυπώδη παροχή ύδρευσης, ενίοτε και ηλεκτρισμού, αγορά βασικών τροφίμων, αλλά και παροχή “προστασίας).

[…]

Περαιτέρω, στους καταυλισμούς αυτούς παρουσιάζεται να διαβιoί σημαντικός αριθμός παιδιών, τα οποία απασχολούνται υπό τούς ίδιους ιδιαίτερα σκληρούς όρους εργασίας, αμειβόμενα, ωστόσο, με σημαντικά χαμηλότερο ημερομίσθιο από αυτό των ενηλίκων.

Επιπλέον αναφέρεται, ότι στους καταυλισμούς αυτούς λειτουργούν παράνομα εμπορικά καταστήματα, από τα οποία οι αλλοδαποί αναγκάζονται να προμηθεύονται, πιθανώς κατ’ αποκλειστικότητα, καθημερινά, τα διάφορα αγαθά πρώτης ανάγκης τους. Εφόσον αυτό αληθεύει, είναι προφανές ότι τα εν λόγω καταστήματα δεν υπόκεινται σε κανένα φορολογικό, αγορανομικό ή υγειονομικό έλεγχο.

[…]

Αναφέρεται δε ότι ορισμένοι εργοδότες, στο τέλος των εργασιών καταγγέλλουν τούς παράνομα διαμένοντες μετανάστες στην Αστυνομία, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή των δεδουλευμένων.

 

Η παρουσιαζόμενη συνολική εικόνα των επίμαχων εργασιακών και κοινωνικών σχέσεων παραπέμπει στις συνθήκες ανέλεγκτης εκμετάλλευσης των απαρχών των βιομηχανικών χρόνων. Οι σχέσεις αυτές καθορίζονται αποκλειστικά και μόνον από τη δύναμη πραγματικής, οικονομικής και άλλης επιβολής των εργοδοτών, το δε κράτος απουσιάζει παντελώς, όχι μόνο με τη μορφή τού σύγχρονου παρεμβατικού κοινωνικού κράτους, αλλά ακόμη και με τη μορφή τού στοιχειώδους δημόσιου ελέγχου των ιδιωτικών σχέσεων.

[…]

Ασφαλώς, η εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, ως προς το επίπεδο επαρκούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αλλοδαπών εργαζομένων, που έχει δει το φως τής δημοσιότητας για τις περιοχές τού νομού Ηλείας, δεν χαρακτηρίζει ούτε αφορά αποκλειστικά τον εν λόγω νομό. Πιθανολογείται σφόδρα ότι αφορά και αρκετές άλλες αγροτικές περιοχές τής χώρας που αναπτύσσουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής δραστηριότητες, οι οποίες απαιτούν υψηλή ένταση ανειδίκευτης εργασίας.

 

Θα έλεγε κάποιος ότι το παραπάνω κείμενο έχει δημοσιευθεί σε κάποιο αριστερό ή αντιρατσιστικό έντυπο και μάλιστα, διαβάζοντάς το εν έτει 2008, ίσως χρέωνε στον συγγραφέα (εσκεμμένη) υπερβολή λόγω ιδεολογικών κινήτρων. Κι όμως, το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από επίσημο έγγραφο τού «Συνηγόρου τού Πολίτη» (όλο το έγγραφο εδώ) που στάλθηκε/κοινοποιήθηκε σε όλους τούς τότε αρμόδιους παράγοντες:

Υπ. Εσωτερικών (Π. Παυλόπουλος), Υπ. Απασχόλησης (Φ. Πετραλιά), Υπ. Υγείας (Δ. Αβραμόπουλος), Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (Κοντός), Υπ. Περιβάλλοντος (Γ. Σουφλιάς), Νομάρχης Ηλείας, Διοικητής ΟΓΑ (Παπαγεωργόπουλος), Διοικητής ΙΚΑ (-ο γνωστός- Μέργος), Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλιάδας.

Είναι προφανές πως το καθεστώς ημι-δουλείας που επικρατούσε στα «φραουλοχώραφα» τής Μανωλάδας ήταν γνωστό σε ΟΛΟΥΣ τούς αρμόδιους: πολιτική ηγεσία, τοπική αυτοδιοίκηση, αστυνομία, εισαγγελέα, ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όχι μόνο από την αναφορά τού Συνηγόρου τού Πολίτη αλλά και από τις επιθέσεις των μπράβων των «φραουλοκαπιταλιστών» εναντίον μελών τού ΠΑΜΕ και δημοσιογράφων οι οποίες έγιναν γνωστές και στο ευρύτερο κοινό μέσω τού Τύπου.   

Είναι όμως εντυπωσιακό πως ΚΑΝΕΙΣ από τούς «αρμόδιους» δεν έκανε το παραμικρό για να ελέγξει την κατάσταση και να λύσει το πρόβλημα. Είναι εντυπωσιακό αλλά μόνο για όποιον δεν έχει, ή δεν θέλει να έχει, την σωστή εικόνα για την πραγματική φύση τού (αστικού) κράτους –γενικά- αλλά και τού ελληνικού κράτους ειδικότερα.

Έχω γράψει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ότι το πρόβλημα τού κρατικού μηχανισμού δεν είναι ο αριθμός των ΔΥ –πλην τού πραγματικά υπερτροφικού κατασταλτικού μηχανισμού: η χώρα μας έχει τόσους αστυνομικούς όσους η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Σουηδία, και η Ελβετία μαζί(!) οι οποίες έχουν 2,5 φορές τον πληθυσμό τής Ελλάδας. Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι δομές τού κράτους και ο προσανατολισμός του. Και είναι με τέτοιον τρόπο δομημένο το κράτος ώστε να υπερασπίζεται τούς ισχυρούς και να καταπιέζει τούς αδύναμους. Φυσικά αυτή είναι η αποστολή τού κράτους σε κάθε ταξική κοινωνία αλλά στην Ελλάδα –και σε τριτοκοσμικές χώρες- αυτό γίνεται με τον πιο απροκάλυπτο και προκλητικό τρόπο.   

Μέσα σε χρόνο μηδέν τόσο η αστυνομία όσο και οι εισαγγελείς «λύνουν» το πρόβλημα των απεργιών, επιστρατεύουν ναυτεργάτες, εργαζόμενους στο μετρό, εκπαιδευτικούς (αυτούς τούς επιστρατεύουν πριν καν απεργήσουν!), χαλυβουργούς. Εκστρατεύουν εναντίον ολόκληρων περιοχών (Κερατέα, Ιερισσός) όταν πρόκειται να προστατεύσουν τα κέρδη εταιρειών που καταστρέφουν το περιβάλλον, συλλαμβάνουν πολίτες που διαμαρτύρονται για την ρατσιστική δράση των φασιστών και κάνουν επιχειρήσεις «σκούπα» εναντίον μεταναστών. Το αστυνομικό κράτος το βρίσκεις κάθε στιγμή μπροστά σου όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα τού κεφαλαίου. Αλλά πόσο αναποτελεσματικό γίνεται όταν πρόκειται να εξαρθρώσει τα κυκλώματα των δουλεμπόρων -που παραδίδουν τούς μετανάστες στα χέρια των αφεντικών και των ναζιστών τής Χ.Α.-, τούς εμπόρους ναρκωτικών, την μαύρη εργασία. Ο αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλιάδας προφανώς δεν έβλεπαν τι συνέβαινε με τις χιλιάδες «λαθρο»μετανάστες στις φυτείες τής ντροπής ακόμη και όταν η καταγγελία γινόταν επίσημα από ένα κρατικό όργανο. Και, φυσικά, για την αδράνειά τους κανείς δεν τούς χαρακτήρισε επίορκους, ούτε αυτούς ούτε τούς πολιτικούς τους προϊσταμένους. Πώς να το κάνει εξάλλου αφού ο μεγάλος σοσιαλιστής ηγέτης, ο άνθρωπος που έσωσε την χώρα (μην σου πω την υφήλιο και το ηλιακό σύστημα) από την καταστροφή, ακριβώς ΑΥΤΟ το επιχειρηματικό πρότυπο είχε εκθειάσει (ολόκληρη η ομιλία του εδώ):    

 

«Επίσης, οι φράουλες στην Ηλεία, ο "κόκκινος χρυσός" τής Μανωλάδας και τής Βάρδας, κρύβει ανθρώπους πρωτοπόρους και αναπτύχθηκε εκτατικά. Υπήρξαν ειδικές καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά οργανώθηκαν συλλογικά και οι παραγωγοί. Επενδύθηκαν μεν χρήματα, αλλά οργανώθηκαν και οι παραγωγοί σε ομάδα.

Όλα αυτά, βεβαίως, δεν μπορούν να γίνουν μόνο με νόμους. Στην Ελλάδα, έχουμε πολλούς νόμους. Έχουμε κάνει το νόμο εργαλείο -υποτίθεται– για να λύσει όλα τα προβλήματα. Είναι λάθος αυτή η αντίληψη. Χρειάζεται, θα έλεγα, μία από-νομικοποίηση τής οικονομίας μας.

Αυτό που χρειάζεται είναι η συμμετοχή όλων. Σαράντα – πενήντα, πόσοι είμαστε στην Κυβέρνηση, δεν θα μπορέσουμε μόνοι μας να φτιάξουμε αυτή την καινούργια Ελλάδα. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει, αλλά χρειάζεται η συμμετοχή όλων.»

 

Πράγματι, τι να σού κάνουν σαράντα-πενήντα άνθρωποι; Έχουν να φροντίσουν για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των επιχειρηματιών τού τουρισμού, των εργολάβων, των καναλαρχών, των σουπερμαρκετάδων και των υπόλοιπων φίλων τους. Α, έχουν να κρύψουν και τις μίζες που παίρνουν αυτοί, τα κόμματά τους και οι ορδές των πρασινομπλέ χαραμοφάηδων (σύμβουλοι, μαναντζαραίοι κλπ λεβέντες). Που να περισσέψει χρόνος να φτιάξουν την "καινούργια Ελλάδα"; 

 

Επειδή όμως θέλουν να είναι συνεπείς απέναντι στα αφεντικά τους (και φίλους τους) έχουν φροντίσει να διαλύσουν κάθε ελεγκτικό μηχανισμό. Το Σ.ΕΠ.Ε. (επιθεώρηση εργασίας) διαθέτει 770 (ολόκληρους!) επιθεωρητές εργασίας για όλη την χώρα. Τα ίδια και με την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) τού ΙΚΑ. Όπως λέει και το δημοσίευμα:

  

«Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΙΚΑ για την ανασφάλιστη εργασία δεν καταδεικνύουν απλώς το μέγεθος τού προβλήματος (τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι, αφού οι έλεγχοι τού ΙΚΑ για τον Μάρτιο τοποθετούν στο 40,5% την "μαύρη εργασία"). Καταρρίπτουν τούς ισχυρισμούς όλων όσοι υποστηρίζουν ότι γίνεται προσπάθεια ελέγχου τής κατάστασης στην ελληνική αγορά εργασίας. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Από το 2009 έως το τέλος τού 2012, οι έλεγχοι τής ειδικής υπηρεσίας τού ταμείου μειώθηκαν δραματικά. Συγκεκριμένα, από 107.115 επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησε το 2009 η ΕΥΠΕΑ, σε κοινές και οικοδομικές επιχειρήσεις, αυτοί μειώθηκαν σε 46.730 ελέγχους το 2012 που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 56%! Ειδικά στις κοινές επιχειρήσεις η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού από 48.583 ελέγχους το 2010, έπεσαν σε 18.085 το 2012 (μείωση κατά 63%)...

Αξίζει δε να σημειωθεί, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος τής ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος, για να ελεγχθεί το σύνολο των περίπου 400.000 ενεργών επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα, θα πρέπει ο κάθε ένας από τούς μόλις 25 ελεγκτές τής ΕΥΠΕΑ, να διενεργήσει περισσότερους από 16.000 ελέγχους το χρόνο.

[…]

Το... πολυδύναμο αυτό τμήμα, πραγματοποίησε την περασμένη χρονιά ελέγχους οι οποίοι εκτός από μειωμένοι, ήταν και αποκαλυπτικοί. Από τούς 7.959 εργαζόμενους που ελέγχθηκαν βρέθηκαν οι 2.295 να είναι αδήλωτοι. Συνολικά, η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχων τού ΙΚΑ, πραγματοποίησε ελέγχους σε 1.891 επιχειρήσεις. Από αυτές, περισσότερες από τις μισές, οι 979 επιχειρήσεις, απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους,

[…]

Όπως αποκάλυψαν οι συνδικαλιστές, ακόμα και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, μικρή επίδραση ασκούν στην καταπολέμηση τής ανασφάλιστης εργασίας, αφού πολλά από αυτά χαρίζονται.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, δεν είναι τυχαίο ότι τα έσοδα τού ΙΚΑ, τού μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα τής χώρας καταρρέουν. Μάλιστα, για να πληρωθούν και αυτόν τον μήνα οι συντάξεις στην ώρα τους, στις 29 Απριλίου, το ΙΚΑ θα προχωρήσει σήμερα σε μια επανάληψη τού εσωτερικού δανεισμού, ο οποίος όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στο ταμείο. 
[…]

Η εικόνα συμπληρώνεται από τη συρρίκνωση τού προσωπικού. Από 11.000 υπαλλήλους το 1985 σήμερα εργάζονται λιγότεροι από 6.000 υπάλληλοι [να και το… "μεγάλο" κράτος που μάς λένε]. Κάτι που έχει σημαντικό αντίκτυπο και στο θέμα τής απονομής συντάξεων. Συνολικά, υπολογίζεται ότι οι συντάξεις που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί ξεπερνούν τις 156.000 με αποτέλεσμα ο χρόνος αναμονής να φτάνει έως και τα δύο χρόνια.»

 

Οι άνθρωποι είναι αητοί. Έφτιαξαν τον πιο πολυάνθρωπο κατασταλτικό μηχανισμό αλλά δεν τού επιτρέπουν να ασχοληθεί ούτε στο ελάχιστο με την προστασία τού πολίτη -ασχολείται με την προστασία των νταβατζήδων. Η προστασία τού πολίτη έμεινε μόνο στους τίτλους των υπουργείων: «Προστασίας τού Πολίτη» και «Δικαιοσύνης». Για να έχουν όμως εξασφαλισμένα τα νώτα τους, το δίδυμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ διέλυσε και τούς ελάχιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΣΔΟΕ, ΥπΕΑ, πολεοδομίες κλπ) που διαθέτει το κράτος (το… σοβιετικό όπως μάς το χαρακτηρίζουν με περισσό θράσος). Τούς υποστελεχώνουν, τούς φορτώνουν γραφειοκρατία, τούς στερούν τα απαραίτητα νομικά εργαλεία. Ε, κι αν τούς παραδώσουν και καμιά λίστα με πιθανούς φοροφυγάδες βάζουν τον χοντρο-Βαγγέλη να καθίσει πάνω της μην τυχόν και την πάρει κανένα μάτι.       

---ο---

Να η χώρα που έχουν κατά νου να φτιάξουν οι εισηγητές των μνημονίων: μια Μανω-λλάδα. Δεν βρίσκονται μόνο στην Ηλεία οι σκλάβοι «λαθρο»μετανάστες. Τούς βρίσκεις στα χωράφια όλης τής χώρας, στα βενζινάδικα, στις λαϊκές αγορές, στα δημόσια έργα, στις βιομηχανίες/βιοτεχνίες και όπου αλλού υπάρχει μυρωδιά κέρδους. Η Μανωλλάδα θα γίνει μια ειδική οικονομική ζώνη και για ξένους και για ντόπιους, ένα τεράστιο κάτεργο χωρίς προστασία τής μισθωτής εργασίας, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, χωρίς ωράρια εργασίας, με μια "πακιστανοποιημένη" εργατική τάξη η οποία θα πληρώνει φόρους όχι για να παίρνει σε αντάλλαγμα Παιδεία-Υγεία-Κοινωνική προστασία (που έτσι κι αλλιώς σε πολύ μικρό βαθμό τής παρεχόταν δωρεάν μέχρι τώρα) αλλά μόνο για να πληρώνονται τα τοκοχρεολύσια προς το ευρωπαϊκό χρηματιστικό κεφάλαιο και οι μισθοί των μπράβων (ιδιωτικών και δημόσιων) που θα επιβλέπουν την εκμετάλλευσή τους.

 

 

 

Σχετικό:

1. Διασχίζοντας το άγνωστο: ξένοι εργάτες στα χωράφια τής Ελλάδας

2. It' s a free world (η ταινία τού Κεν Λόουτς)

3. Η ανεργία στο 30%, η "μαύρη" εργασία στο 40%

 

Τα «κλεμμένα»

Κράτος και παρακράτος, πάντα συγκοινωνούντα δοχεία.

Το 2004 ήρθε στη δημοσιότητα ένα άκρως απόρρητο έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας με ημερομηνία 10/12/1999. Το άκρως απόρρητο έγγραφο (δημοσιεύτηκε στα «Νέα», στις 17/4/2004), το οποίο αναφερόταν στη «Χρυσή Αυγή», ανάμεσα στα άλλα έλεγε και τα εξής:

«β) Η οργάνωση (σ.σ.: η Χρυσή Αυγή) διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία αξιωματικούς και μόνιμους υπαξ/κούς του στρατού, αλλά και με αποστράτους.

γ) Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία και αποστράτους αξ/κούς της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και με απλούς αστυνομικούς.

δ) Στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια των επετείων της 17ης Νοέμβρη, αλλά και άλλων εκδηλώσεων του αριστερίστικου και αναρχικού χώρου, η αστυνομία τούς προμήθευε με ασυρμάτους και κλομπς, για να τους εντοπίζουν και να τους κτυπούν, εμφανιζόμενοι ως «αγανακτισμένοι» πολίτες.

(...)

στ) Τα περισσότερα μέλη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ οπλοφορούν παράνομα, προμηθευόμενα όπλα από βουλευτές (της ΝΔ) παρουσιαζόμενοι ως συνοδοί τους».

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΜΕ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΟΜΠΣ

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung