cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Παράλληλες ιστορίες
1672 αναγνώστες
Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013
09:10

Το Σωτήριον έτος 2013 –κόντρα στις εσχατολογικές προβλέψεις των Μάγια- ήρθε στην… ώρα του. Από πολιτικής απόψεως ξεκινά με «λιστικούς» κλυδωνισμούς, από χρηματιστηριακής έκανε ποδαρικό με τον καλύτερο οιωνό: η άνοδος συνεχίζεται. Σήμερα κάνουμε μια μικρή αναφορά στην μέχρι τώρα πορεία του υπογραμμίζοντας κυρίως τις διαφοροποιήσεις που σημειώθηκαν στους διάφορους κλάδους τού ΧΑΑ.

Είναι σχετικά εύκολο να διακρίνουμε πως η άνοδος από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στηρίχτηκε κυρίως στον FTSEM, στην ΔΕΗ και στον ΟΤΕ. Οι υπόλοιπες κορυφαίες –μη τραπεζικές- μετοχές (ΤΙΤΚ, ΕΛΠΕ, ΕΕΕΚ, ΟΠΑΠ) αλλά και οι τραπεζικές μετοχές δεν συμμετείχαν πρόθυμα στο «πάρτυ». Ας συγκεντρώσουμε τις αποδόσεις σε Πίνακα:     

 

 

 

Απόδοση από τα χαμηλά τού 2012

Συμμετοχή στον ΓΔ

Συμμετοχή στην κεφαλαιοποίηση τού ΧΑΑ

ΕΕΕΚ

64%

21,0%

18,5%

ΔΕΗ

408%

4,5%

4,0%

ΕΛΠΕ

95%

7,8%

6,7%

ΟΤΕ

395%

8,5%

7,5%

ΟΠΑΠ

64%

5,9%

5,1%

ΤΙΤΚ

63%

3,7%

3,1%

ΔΤΡ

62%

~12,5%

~10%

FTSE

95%

 

 

FTSEM

166%

 

 

ΓΔ

102%

 

 

 

Καλύτερα συμπεράσματα βγαίνουν αν δούμε την πορεία των «έξι» σημαντικών μετοχών (ΤΙΤΚ, ΕΛΠΕ, ΕΕΕΚ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ) στην διάρκεια τής τελευταίας πενταετίας.

Σύμφωνα με τα διαγράμματα τους μπορούμε να τις χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες:

α) τις μτχές που ακολουθούν τον ΓΔ (ΔΕΗ, ΟΤΕ) και δημιούργησαν το πρόσφατο ράλυ

β) τις μτχές που συγκράτησαν την πτώση τού ΓΔ (ΤΙΤΚ, ΕΛΠΕ, ΕΕΕΚ) και αντιστάθμισαν την μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών

γ) τον ΟΠΑΠ που ακολουθεί μια ανεξάρτητη, συνεχώς πτωτική πορεία από τα υψηλά τού 2008.

 

Στο επόμενο διάγραμμα βλέπουμε την πορεία τριών (επίσημων) Δεικτών (ΔΤΡ, FTSE, FTSEM), τού (δικής μου κατασκευής) Δείκτη των «έξι» και τού ΓΔ.

Είναι προφανές ότι η άνοδος ξεκίνησε με τον FTSEM και τον Δείκτη των “έξι” (ειδικότερα με ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ) και ακολούθησε ο ΓΔ ενώ FTSE και ΔΤΡ ακολουθούν.

 

Κοιτάζοντας από πιο κοντά βλέπουμε ότι ο ΓΔ την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε την γραμμή λαιμού με ταυτόχρονη ενίσχυση τής ανοδικής του τάσης (όπως μας «λέει» ο ADX). Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει ο FTSE ενώ ο ΔΤΡ είναι σε χειρότερη κατάσταση και θέλει πολύ δρόμο ακόμη για να μπει στην ίδια πορεία με το υπόλοιπο ΧΑΑ.

 

Τελικά, για να συνεχιστεί η άνοδος θα πρέπει να έρθουν «ενισχύσεις» από τον FTSE και κατ’ αρχήν από ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και ΤΙΤΚ, πιθανώς δε και από τις τραπεζικές μετοχές -αν και αυτό δείχνει δύσκολο πριν το ξεκαθάρισμα τής υπόθεσης τής ανακεφαλαίωσης τους.

 

Σχετικό

1. Πραγματικά κρίσιμα επίπεδα 

2. Τιτάν: ένας αξιόπιστος σηματωρός

 

ΥΓ για την ανάγνωση τού τρίτου διαγράμματος. Το πάνω τμήμα δείχνει τον ADX14 μαζί με τις λωρίδες Bollinger του. Το μεσαίο τμήμα το Δείκτη (ΓΔ, FTSE, ΔΤΡ) και τον συντελεστή R (όχι τον R2). Το κάτω τρίτο τμήμα περιλαμβάνει τούς +DI (μπλε γραμμή) και -DI (κόκκινη γραμμή).

 

 

Καλή Χρονιά σε όλους

Σχόλια

07/01 23:26  Nantia42
Χρόνια Πολλά Γιάννη , με υγεία!
08/01 08:30  cornelsen
Ευχαριστώ πολύ Nantia. Πάντα σταθερή στις κοινωνικές σου υποχρεώσεις :)
08/01 15:12  oberon
21% ΕΕΕΚ, 12% ΔΤΡ - δεν το είχα προσέξει cornelsen. Thanks a lot.
08/01 15:33  cornelsen
08/01 15:39  oberon
και κάποτε η ΕΕΕΚ ήταν κάπου 5η σε κεφαλαιοποίηση ...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung