cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Super Μάριο ή μια τρύπα στο νερό;
2520 αναγνώστες
Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012
08:57

 

 
Rescue: Global shares rose after Mario Draghi unveiled his plan to save the euro

 

Οι ανακοινώσεις τού Μάριο Ντράγκι αναμένονταν με περισσό ενδιαφέρον τόσο από τις αγορές (τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια) όσο και από τούς δοκιμαζόμενους λαούς τής Ευρώπης. Ο καθένας –από την δική του πλευρά- περίμενε μια λύση που δεν θα ήταν μαγική αλλά θα έδινε, έστω, μια προοπτική.

Σύμφωνα με τις τελικές του ανακοινώσεις:

● Η ΕΚΤ θα αγοράζει, χωρίς ποσοτικό όριο, κρατικά ομόλογα διάρκειας 1-3 ετών από την δευτερογενή αγορά. Αυτό βεβαίως θα γίνεται για  κράτη που δανείζονται ακριβά από τις «αγορές» (όπως η Ιταλία και Ισπανία).

● Σκοπός η πίεση των επιτοκίων δανεισμού προς τα κάτω, αν και δεν έχουν περιγραφεί οι τιμές των επιτοκίων στις οποίες θα δρα η ΕΚΤ (μυστικό όπλο τού Ντράγκι ή αδυναμία τού σχεδίου του;).

Για να συμμετάσχει μια χώρα στο πρόγραμμα θα πρέπει πρώτα να ζητά επισήμως την προσφυγή της σε «μηχανισμό στήριξης» (EFSF/ESM)! Τεχνικά, η αγορά ομολόγων θα γίνεται με το πρόγραμμα «Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών» (Outright Monetary Transactions, OMT).

Αν οι δεσμεύσεις τής προσφεύγουσας στον μηχανισμό χώρας δεν τηρούνται, θα σταματά το πρόγραμμα για την συγκεκριμένη χώρα. Φυσικά τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνει η χώρα θα είναι ανάλογα με τα μέτρα των Μνημονίων τής Ελλάδας, τής Πορτογαλίας και τής Ιρλανδίας –αλλά αυτό δεν ομολογείται ευθέως. Τον έλεγχο, όμως, τής τήρησης των όρων θα τον κάνει μάλλον το ΔΝΤ, μια και δεν είναι δουλειά τής ΕΚΤ η επίβλεψη χωρών.

● Για να μην στενοχωρηθεί η Μπούντενσμπανκ και το γερμανικό χρηματιστικό κεφάλαιο, ο φίλος μας ο Μάριο υπόσχεται πως τα κεφάλαια που θα πηγαίνουν σε αυτές τις δουλειές θα εξισορροπούνται από παράλληλη μείωση τής ρευστότητας σε άλλους τομείς (αν μπορεί κάποιος ας μας εξηγήσει τον τρόπο).

Ταυτοχρόνως, για να ηρεμήσουν τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, η ΕΚΤ αποποιείται το δικαίωμα τού προνομιούχου δανειστή (seniority status) που τής έδινε την δυνατότητα να πληρώνεται πρώτη εκείνη για τα ομόλογα που κατέχει.   

● Οι χώρες που είναι ήδη στο «μαντρί» (όπως η Ψωροκώσταινα) δεν έχουν να περιμένουν και πολλά: θα δικαιούνται να κάνουν χρήση τού «νέου» αυτού μηχανισμού μόνο όταν μπορέσουν να ξαναβγούν στις «αγορές» -ζήσε Μάη μου…!  

Το ζητούμενο βεβαίως είναι αν όλο αυτό το σχέδιο θα αποδώσει. Αντιγράφω ατόφια μια άποψη και μάλιστα από μια δημοσιογράφο που δεν ανήκει στον χώρο των ευρωσκεπτικιστών: 

«Είναι δικαιολογημένο  αυτό το ράλι;  Δύο μόλις ημέρες μετά τις ανακοινώσεις τού Μάριο Ντράγκι, εκπρόσωποι των αγορών και οικονομολόγοι με δηλώσεις και αναλύσεις στον διεθνή τύπο απαντούν «όχι», εξηγώντας:

1.Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ δεν μπορούν να είναι στην πραγματικότητα απεριόριστες, αφού οι χώρες που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα OΜT θα έχουν υπογράψει Μνημόνια με καλά καθορισμένους στόχους, που αν δεν επιτυγχάνονται θα σταματά η αγορά ομολόγων.  Εκτός των άλλων η πιστή τήρηση τού προγράμματος θα συνεπάγεται πιθανόν χαμηλά επιτόκια, καθιστώντας τυχόν παρέμβαση τής ΕΚΤ παρωχημένη.

2. Η αντιστάθμιση τής ρευστότητας που θα διοχετεύεται στην αγορά, μέσω τού προγράμματος, είναι πολύ πιθανόν να γίνεται μέσω τής αύξησης από την ΕΚΤ των προσφερόμενων επιτοκίων προς τις τράπεζες. Ως γνωστόν, οι τράπεζες μετά τα προγράμματα μακροχρόνιου δανεισμού (LTROs) έχουν αρκετή ρευστότητα, την οποία όμως, δεν μπορούν να διοχετεύσουν σε αυτό το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον. Οπότε τι καλύτερο γι’ αυτές να «παρκάρουν» τα λεφτά στην ΕΚΤ, αντί να τα δανείζουν στις επιχειρήσεις και στους πολίτες; Η ειρωνεία είναι ότι με αυτό τον τρόπο η αγορά θα στεγνώσει ακόμη περισσότερο από ρευστότητα!

3. Δεδομένης τής πρόθεσης τής ΕΚΤ για «απεριόριστη» αγορά ομολόγων των χωρών που εντάσσονται σε προγράμματα στήριξης, δεν αναμένεται τα προγράμματα αυτά να είναι πιο χαλαρά. Αντιθέτως, λαμβάνοντας υπόψη ότι με την αγορά ομολόγων η ΕΚΤ προχωρά σε ένα είδος κοινοτικοποίησης των χρεών, κάτι σαν έμμεσο ευρωομολόγο, ο πυρήνας τής Ευρωζώνης (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία) θα καταστεί ακόμη πιο απαιτητικός.

4. Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει διδάξει ότι ο Νότος τής Ευρώπης έχει μια έφεση στη μη επίτευξη των στόχων που τίθενται. Η ευθύνη, προφανώς, δεν ανήκει αποκλειστικά σε αυτόν αλλά και στην εθελοτυφλούσα Τρόϊκα. Όμως, βάσει αυτού και δεδομένης τής πρόθεσης τής ΕΚΤ να διακόπτει το πρόγραμμα OΜT σε περίπτωση αστοχίας, ο κίνδυνος μιας κατάρρευσης τής Ευρωζώνης με το πρώτο στραβοπάτημα  αυξάνει σημαντικά!

5. Οι πρώτες ύλες, τα τρόφιμα και η ενέργεια δεν πείστηκαν ότι το πρόγραμμα δεν θα πυροδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις. Με τον χρυσό και το πετρέλαιο να κάνουν ράλι, ο κίνδυνος να πνιγεί η όποια εν δυνάμει ανάπτυξη από τις αυξημένες τιμές τής ενέργειας και των τροφίμων που θα πλήττουν τα μικρομεσαία εισοδήματα, είναι υπαρκτός.

6. Για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα OΜT θα πρέπει να εγκριθεί ο ESM από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο στις 12 τού Σεπτέμβρη. Αν και η εκτίμηση είναι ότι θα εγκριθεί, εντούτοις ελλοχεύει ο κίνδυνος να τεθούν κριτήρια και περιορισμοί.

7. Το μέγεθος των ταμείων στήριξης EFSF/ESM εξακολουθεί να είναι περιορισμένο στα 310 δισ μετά τα προγράμματα για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία και δεν επαρκεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών Ισπανίας-Ιταλίας.

8. Δεδομένου ότι τα επιτόκια των διετών, τριετών αλλά και δεκαετών ισπανικών ομολόγων έχουν πέσει αρκετά, ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει μικρότερο κίνητρο να κάνει αίτηση υπαγωγής στον μηχανισμό βοήθειας τη στιγμή που αυτό, με μαθηματική ακρίβεια, συνεπάγεται περισσότερα μέτρα και μεγαλύτερο πολιτικό κόστος για τον ίδιο. Ήδη το 57% τής των Ισπανών εκφράζουν αρνητική γνώμη για τον Μαριάνο Ραχόι -ποσοστό ρεκόρ για πρωθυπουργό με τόσους λίγους μήνες στην εξουσία.

 

Οι αγορές τείνουν να αντιδρούν σπασμωδικά για να απογοητευτούν λίγο αργότερα επανερχόμενες στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Εντούτοις παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα λόγω τού ότι τα επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών Ευρώπης, Αγγλίας και ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλά και οι επενδυτές αναζητούν υψηλές αποδόσεις στις μετοχές. Παρόλα αυτά οι εταιρίες δεν μπορούν να έχουν κέρδη σε υφεσιακό περιβάλλον και αργά ή γρήγορα θα επανέλθουν και αυτές, όπως και οι αγορές, στην πραγματικότητα…»

 

 

Σχετικά:

1. Ο κ. Draghi μίλησε

2. Καρτερώντας τη ρευστότητα που δε θα ’ρθει

3. Έχει το μαγικό ραβδί η ΕΚΤ με το ΟΜΤ;

 

---ο---

 

Οι εξελίξεις στον ΓΔ τού ΧΑΑ ήταν κατά κάποιο τρόπο οι αναμενόμενες. Μετά την σύγκρουση αγοραστών-πωλητών στις 630-650 μονάδες και την επικράτηση των πρώτων, ήταν φυσιολογική η εκτόξευση τού ΓΔ που τον έφερε στην γραμμή αντίστασης (σημειώνεται με διακεκομμένη γραμμή) τού πλαγιοανοδικού καναλιού που φαίνεται να δημιουργείται. Τώρα πλέον ο ΓΔ έχει να αντιμετωπίσει τόσο την οριζόντια αντίσταση τού υψηλού των 780-790 μονάδων όσο και την περιοχή αντιστάσεων των «γιαπωνέζικων σύννεφων» (περιοχή μεταξύ κόκκινης και πράσινης γραμμής στο εβδομαδιαίο διάγραμμα). Η προστασία που προσφέρουν

α) οι αμερικάνικες εκλογές,

β) το "τύπωμα" χρήματος (από Fed και ΕΚΤ),

γ) η παράταση των συνομιλιών μεταξύ τής «τρόικας εσωτερικού» και τής «τρόικας εξωτερικού» ως τον Οκτώβριο,

δ) τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών και

ε) η έγκριση τού ESM από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

αφήνουν την δυνατότητα στον ΓΔ να συνεχίσει την πορεία του έως τις 900 –ίσως και τις 1000 μονάδες- στις επόμενες εβδομάδες.

Μόνο όμως την δυνατότητα καθώς κάθε στιγμή μπορεί να «σκάσουν» νέα που θα αναγκάσουν όσους μπήκαν στο ΧΑΑ να ξεπουλήσουν και την τελευταία μετοχή που αγόρασαν το τελευταίο τρίμηνο. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η άποψη ότι δικαίωμα στο χρηματιστηριακό παιχνίδι έχουν πλέον μόνο όσοι δεν «παντρεύτηκαν» τις μετοχές τους αλλά τις πούλησαν –έστω και με χασούρα- ώστε με το διασωθέν κεφάλαιό τους να μπορούν να συνεχίσουν το «παιχνίδι» σε όλη την περιοχή κάτω από τις 1200 μονάδες –ανώτατο όριο τού ΓΔ όσο η Ελλάδα βρίσκεται στην «τεχνική υποστήριξη» τής τρόικας.

 

 

 

 

Σχετικό:

Η αλλαγή τής μεσοπρόθεσμης τάσης...

 

Τα «κλεμμένα»

 

Βέβαια […] ο κ. Ντράγκι, κατασκεύασε έναν έξυπνο ευφημισμό [αναφέρεται στις δηλώσεις της 8ης Αυγούστου], ώστε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη διάλυση. Εφηύρε το νεολογισμό «κίνδυνος μετατροπής», ο οποίος, όπως δήλωσε ελλοχεύει αυτές τις μέρες στην ευρωζώνη. Μετατροπής; Τι εννοούσε; Εννοούσε τη μετατροπή των τιμών από το ευρώ σε εθνικά ή νέα νομίσματα. Με άλλα λόγια εννοούσε τη διάλυση της Ευρωζώνης.

[…]

Και εδώ έγκειται η τραγωδία του κ. Ντράγκι: παρά την ειλικρινή του διάθεση να ακυρώσει τον «κίνδυνο μετατροπής», γνωρίζει ότι τα χέρια του είναι δεμένα και η διάλυση της ευρωζώνης ελλοχεύει απειλητική όσο η Ελλάδα αργοπεθαίνει και η κα Μέρκελ επιμένει και πως η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ και πως το Μνημόνιο 2 είναι ιερό.

Ι. Βαρουφάκης, περιοδικό Hot Doc, τχ. 9

 

Η απόφαση τής ΕΚΤ είναι απόφαση περισσότερης ύφεσης, όχι λιγότερης. Η αγορά ομολόγων, εξάλλου, θα γίνει με «αποστειρωμένο» τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δοθεί νέο χρήμα από την ΕΚΤ προς τις αγορές· ακριβώς όσα ξοδευτούν για την αγορά τους, άλλα τόσα θα αποσυρθούν προς τα θησαυροφυλάκια τής Τράπεζας.

Από πού θα τα αποσύρει αυτά τα χρήματα; Από Τράπεζες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν καταφύγει στην ΕΚΤ για να δανειστούν, δίνοντας εγγύηση κρατικά ομόλογα, όταν έβλεπαν τα αποθεματικά τους να εξανεμίζονται. Τώρα η ΕΚΤ θα τούς πάρει πίσω το ρευστό και θα τούς επιστρέψει τα ομόλογα που θα αγοράσει στη δευτερογενή αγορά. Θα φέρουν δηλαδή για άλλη μια φορά γύρω-γύρω τα χαρτιά. 

Το «υπερόπλο» Ντράγκι: περισσότερη λιτότητα 

 

Το διάγραμμα παρουσιάζει τη μακροχρόνια πορεία [σ.σ. από το 2000 έως το 2012] τής ισοτιμίας τού ευρώ με το δολάριο των ΗΠΑ. Σε αυτό μπορείτε να διακρίνετε τη μεγάλη σημασία που έχει η γραμμή στήριξης Σ61 [ορίζεται από τα χαμηλά τού 2005 και τού 2010]. Η αξιόπιστη καθοδική της διάσπαση θα οδηγήσει την ισοτιμία σε πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών και θα αναδείξει το γεγονός ότι η παρούσα κρίση στην Ευρωζώνη και κυρίως ο τρόπος διαχείρισης της θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση τού μεγαλύτερου μέρους των οικονομιών τους.

Πρόσφατα, η ισοτιμία προσέγγισε για μια ακόμη φορά την περιοχή τής Σ61 και αντέδρασε ανοδικά. Η αντίδραση αυτή είναι αρκετά πιθανό να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια βίαιη παρένθεση στην υποχώρησή της, που προκλήθηκε από τις ενέργειες τής ΕΚΤ. 

Ανάλυση τής ezΜarket, Εφημ. Επενδυτής,  22-23/9/2012

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung