cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Πραγματικά κρίσιμα επίπεδα
2001 αναγνώστες
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012
09:16

Είμαστε συνηθισμένοι να διαβάζουμε στις διάφορες τεχνικές αναλύσεις πως χρηματιστηριακοί δείκτες και μετοχές βρίσκονται σε σημαντικά ή κρίσιμα επίπεδα. Αυτό βεβαίως εξαρτάται και από τον χρονικό ορίζοντα που έχει ο καθένας μας –και επομένως η οπτική μας.

Τον χαρακτηρισμό αυτό ("σημαντικά επίπεδα") θα έδινα σήμερα με την μεσο-μακροπρόθεσμη οπτική μου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΓΔ.

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα βλέπουμε τις γενικές τάσεις (γραμμές τάσης και κανάλια) σε τρεις «εποχές» (κατάρρευση-συσσώρευση/αναμονή-χρεοκοπία) από την κορυφή τού φθινοπώρου τού 2009. Στην διάρκεια τού τελευταίου χρόνου έχει σχηματιστεί ένα ακόμη καθοδικό κανάλι από τον ΓΔ ο οποίος όμως έχει διασπάσει την κύρια γραμμή τάσης (με κόκκινο χρώμα) τής τελευταίας τριετίας. Μια παλιά τακτική λέει ότι περιμένουμε τον ΓΔ να ταλαντωθεί ανάμεσα στο τελευταίο χαμηλό (στο διάγραμμα τις 490 μονάδες) και στο πρώτο υψηλό μετά την διάσπαση τής γραμμής τάσης (στο διάγραμμα τις 663 μονάδες).

Για την ίδια περίοδο, στο ημερήσιο διάγραμμα, έχουμε προσθέσει τον ΚΜ200, τον Δείκτη Μεταβλητότητας (Δ.Μ.) και το Υψηλό Κλείσιμο 60 ημερών (ΥΚ60). Μέσα στα τελευταία τρία χρόνια δύο φορές ο ΚΜ200 και τρεις φορές το ΥΚ60 ή προσεγγίστηκαν από τον ΓΔ ή έδωσαν ολιγοήμερης διάρκειας (αποτυχημένα) αγοραστικά σήματα. Και από την πλευρά αυτών των δεικτών πάλι καταδεικνύεται ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο μεσο-μακροπρόθεσμο σημείο.

Επικεντρώνοντας στο καθοδικό κανάλι τού τελευταίου έτους επιβεβαιώνεται ότι ο ΓΔ δίνει μεγάλης σημασίας μάχη στην περιοχή που σημειώνω με κόκκινο κύκλο. Την ίδια στιγμή, το σύστημα των προσαρμοσμένων εκθετικών ΚΜ έχει δώσει, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, αγοραστικό σήμα από τις 21/8 (642,84 μονάδες). 

             

 

Τα «κλεμμένα»

 

Οι μέρες των διακοπών τελειώνουν. Δυστυχώς από Αύγουστο… χειμώνα.

 

Στο Μοναστήρι έκαναν παράκληση. Η εκκλησία ήτο γεμάτη. Ο Κρίνος στο μαγειρειό εμοίραζε βραστά φασούλια, ψωμάκια και σύκα ξερά και έπαιρναν όλοι, διότι ήταν νοστιμότατα. Υπό το φως της Σελήνης στ’ αλώνια εγλεντούσε ο κόσμος, μέχρις ότου εσήμαναν λειτουργία, η οποία ετελέσθη με την ιδίαν μεγαλοπρέπεια, πολυκοσμία ίδια, όπως και στον εσπερινό. Το πρωί κατόπιν κάποιας διακοπής, άρχιζαν πάλι οι χοροί και στις ταβέρνες το φαγοπότι με πασχαλιανούς(*) πια μεζέδες έως το μεσημέρι, οπότε ο κόσμος άρχιζε ν’ αραιώνει. Άλλοι τώρα επέστρεφαν για τη Χώρα και άλλοι για τα χωριά τους. Το βράδυ συνέχισαν τους χορούς με τις σαμπούνες. Ο Μισαφίρης έφυγε κι αυτός για τη χώρα, όπου θα ’παιζε σε κάποιο γάμο.

[…]

Μέρα με την ημέρα, με ολιγότερο κόσμο, συνεχίζονταν τα γλέντια ως τα Νιάμερα, το τέλος του πανηγυριού.

 

Το πανηγύρι της Τουρλιανής εκείνο τον καιρό, Ι. Κονσολόπουλος Αύγουστος 1934

 

(*)πασχαλιανοί: αρτύσιμοι

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung