cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΩΣ ΧΡΕΟΣ (μέρος 2ο/5)
3750 αναγνώστες
Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011
15:26

Συνέχεια από το προηγούμενο

 

Το Χρηματικό Σύστημα Σήμερα

 

Με το πέρασμα των χρόνων, το σύστημα κλασματικού αποθέματος και το ενιαίο δίκτυο Τραπεζών του που υποστηρίζεται από μια κεντρική Τράπεζα έγινε το κυρίαρχο χρηματικό σύστημα του κόσμου. Ταυτόχρονα, το κλάσμα χρυσού που έχει το ρόλο αντικρύσματος για τα χρήματα που δανείζονται μειώθηκε σταδιακά στο τίποτα. Η βασική φύση των χρημάτων άλλαξε.

 

Στο παρελθόν, ένα χάρτινο δολάριο ήταν ουσιαστικά μια απόδειξη που μπορούσε να εξαργυρωθεί για μια τυποποιημένη ποσότητα χρυσού ή ασημιού. Σήμερα, ένα χάρτινο ή ένα ψηφιακό δολάριο μπορεί να εξαργυρωθεί μόνο για ένα άλλο χάρτινο ή ψηφιακό δολάριο.

Στο παρελθόν, η ιδιωτικά κατασκευασμένη τραπεζική πίστωση υπήρχε μόνο στην μορφή ιδιωτικών χαρτονομισμάτων, τα οποία ο κόσμος είχε το δικαίωμα να αρνηθεί ακριβώς όπως σήμερα έχουμε την επιλογή να αρνηθούμε την ιδιωτική επιταγή κάποιου.

Σήμερα, η ιδιωτικά κατασκευασμένη τραπεζική πίστωση μετατρέπεται νόμιμα σε κρατικό νόμισμα, τα δολάρια, τα ευρώ και τις στερλίνες που από συνήθεια σκεφτόμαστε ως χρήμα. Το κρατικό νόμισμα είναι χρήμα που δημιουργείται με κρατική εξουσιοδότηση ή διατάγματα ενώ νόμοι νόμιμης προσφοράς ορίζουν ότι οι πολίτες θα πρέπει να δέχονται αυτό το κρατικό χρήμα ως πληρωμή για χρέη, γιατί διαφορετικά τα δικαστήρια δεν θα επιβάλλουν την υποχρέωση του οφειλέτη για πληρωμή. Οπότε, η ερώτηση πλέον είναι: αν οι κυβερνήσεις και οι Τράπεζες, μπορούν και οι δύο απλά να δημιουργούν χρήματα, τότε πόσα χρήματα υπάρχουν;

 

Στο παρελθόν, η συνολική ποσότητα χρημάτων που υπήρχαν οριζόταν από την φυσική ποσότητα τού οποιοδήποτε αγαθού χρησιμοποιείτο ως χρήμα. Για παράδειγμα, για να δημιουργηθούν νέα χρυσά ή ασημένια χρήματα, μια νέα ποσότητα χρυσού ή ασημιού έπρεπε να ανακαλυφθεί και να εξορυχθεί απ’ το έδαφος.

Σήμερα, κυριολεκτικά, το χρήμα δημιουργείται από το χρέος. Νέο χρήμα δημιουργείται κάθε φορά που κάποιος παίρνει δάνειο από μια Τράπεζα. Ως αποτέλεσμα, η συνολική ποσότητα του χρήματος που μπορεί να δημιουργηθεί έχει ένα μόνο πραγματικό όριο -το συνολικό επίπεδο χρέους.

 

Οι κυβερνήσεις θέτουν ένα επιπλέον υποχρεωτικό όριο στην δημιουργία νέου χρήματος, με την επιβολή ενός κανόνα, γνωστού ως “Απαιτούμενο Κλασματικό Απόθεμα”. Ουσιαστικά αυθαίρετο, το απαιτούμενο κλασματικό απόθεμα διαφέρει από χώρα σε χώρα και από εποχή σε εποχή. Στο παρελθόν, ήταν σύνηθες να απαιτείται από τις Τράπεζες να έχουν πραγματικό χρυσό αξίας τουλάχιστον ενός (1) δολαρίου στο θησαυροφυλάκιο ως αντίκρυσμα για κάθε δέκα (10) δολάρια χρημάτων που παράγονται από χρέη. Σήμερα, οι απαιτούμενες αναλογίες αποθέματος δεν εφαρμόζονται πλέον στην αναλογία νέου χρήματος προς απόθεμα χρυσού αλλά στην αναλογία νέου χρεωστικού χρήματος προς το υπάρχον χρεωστικό χρήμα που υπάρχει στην Τράπεζα ως καταθέσεις. Σήμερα, τα αποθεματικά των Τραπεζών αποτελούνται από δύο πράγματα:

την ποσότητα χρήματος, σε μορφή μετρητών, που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση και η Τράπεζα έχει καταθέσει στην κεντρική Τράπεζα, συν

την ποσότητα του υπάρχοντος χρεωστικού χρήματος που υπάρχει στην Τράπεζα ως καταθέσεις.

 

Για να το καταλάβουμε αυτό καλύτερα ας φανταστούμε ότι μια νέα Τράπεζα μόλις ξεκίνησε και δεν έχει ακόμα καταθέτες. Ωστόσο, οι επενδυτές της Τράπεζας κατέθεσαν ως απόθεμα χίλια εκατόν έντεκα δολάρια και δώδεκα σεντς ($1.111,12) κανονικού χρήματος στην κεντρική Τράπεζα και η απαιτούμενη αναλογία αποθέματος είναι 9:1.

Βήμα 1ο:

Οι πόρτες της Τράπεζας ανοίγουν και καλωσορίζουν τον πρώτο πελάτη που θέλει δάνειο. Χρειάζεται $10.000 για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Με αναλογία αποθέματος 9:1, το απόθεμα της νέας Τράπεζας στην κεντρική Τράπεζα, γνωστό και ως “χρήμα μεγάλης ισχύος”, τής επιτρέπει να δημιουργήσει νόμιμα, ως δια μαγείας, 9 φορές αυτό το ποσό, δηλαδή $10.000 = ($1.111,12 x 9), βασιζόμενη στην υπόσχεση εξόφλησης του χρέους από τον δανειολήπτη.

Αυτά τα $10.000 δεν αφαιρούνται από κάπου αλλού. Είναι ολοκαίνουρια χρήματα που απλώς πληκτρολογούνται στον λογαριασμό τού δανειολήπτη ως τραπεζική πίστωση. Στην συνέχεια ο δανειολήπτης γράφει μια επιταγή που αφορά σε αυτήν την τραπεζική πίστωση, για να αγοράσει το αυτοκίνητο.

Βήμα 2ο:

Η πωλήτρια, τότε, καταθέτει αυτά τα 10.000 -μόλις δημιουργημένα- δολάρια στην δική της Τράπεζα. Ανόμοια με τα κυβερνητικά χρήματα υψηλής ισχύος που κατατίθενται στην κεντρική Τράπεζα, αυτά τα φρεσκοδημιουργημένα χρήματα πίστωσης δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν με την αναλογία αποθέματος. Αντιθέτως, διαιρούνται με την αναλογία αποθέματος. Με την αναλογία του 9:1, ένα νέο δάνειο των $9.000 μπορεί να δημιουργηθεί βασιζόμενο στην κατάθεση των $10.000.

Βήμα 3ο:

Αν αυτά τα $9.000 κατατεθούν πάλι, με την σειρά τους, από κάποιον τρίτο, στην Τράπεζα που τα δημιούργησε ή σε κάποια άλλη, μετατρέπονται σε νομική βάση για την δημιουργία μιας τρίτης τραπεζικής πίστωσης, αυτής την φορά για ποσό ύψους $8.100. Σαν μια από εκείνες τις ρώσικες κούκλες, καθεμιά από τις οποίες περιέχει μέσα της μια ελαφρώς μικρότερη κούκλα, κάθε νέα κατάθεση δίνει την δυνατότητα έκδοσης ενός ελαφρώς μικρότερου δανείου, σε μια συνεχώς φθίνουσα σειρά. Τώρα, αν τα χρήματα που δημιουργήθηκαν με το δάνειο δεν κατατεθούν σε κάποια Τράπεζα, η διαδικασία σταματά. Αυτό είναι το απρόβλεπτο μέρος τού μηχανισμού δημιουργίας τού χρήματος. Αλλά πιθανότατα, σε κάθε βήμα, τα καινούργια χρήματα θα κατατεθούν σε κάποια Τράπεζα και η διαδικασία της αναλογίας αποθέματος μπορεί να αυτοεπαναλαμβάνεται συνέχεια μέχρι περίπου 100.000 ολοκαίνουργια δολάρια να δημιουργηθούν μέσα στο τραπεζικό σύστημα.

 

Όλα αυτά τα νέα χρήματα έχουν δημιουργηθεί εξολοκλήρου από το χρέος και η όλη διαδικασία, δικαιολογείται νομικά από την αρχική αποθεματική κατάθεση των μόλις χιλίων εκατόν έντεκα δολαρίων και δώδεκα σεντς, τα οποία στέκουν απείραχτα στην κεντρική Τράπεζα! Επιπλέον, σε αυτό το δαιμόνιο σύστημα, τα βιβλία κάθε Τράπεζας στην αλυσίδα πρέπει να δείχνουν ότι η Τράπεζα έχει 10% μεγαλύτερο ποσό σε καταθέσεις, απ’ ότι έχει σε δάνεια. Αυτό δίνει στις Τράπεζες ένα πραγματικό κίνητρο για να αποζητούν τις καταθέσεις, ώστε να μπορούν να δίνουν δάνεια, γεγονός το οποίο συντηρεί την γενική -ωστόσο λανθασμένη- εντύπωση ότι τα δάνεια προέρχονται από τις καταθέσεις.

 

Τώρα, εκτός και αν όλα τα διαδοχικά δάνεια κατατεθούν στην ίδια Τράπεζα, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οποιαδήποτε Τράπεζα κατάφερε να πολλαπλασιάσει το αρχικό απόθεμα χρήματος υψηλής ισχύος περίπου στο 90πλάσιο, εκδίδοντας τραπεζική πίστωση από το τίποτα. Ωστόσο, το τραπεζικό σύστημα είναι ένας κλειστός βρόγχος. Τραπεζική πίστωση που δημιουργείται στην μια Τράπεζα γίνεται κατάθεση σε μια άλλη, και αντίστροφα.

Σε ένα θεωρητικό κόσμο όπου όλες οι συναλλαγές είναι ισόποσες, το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν ακριβώς το ίδιο σαν όλη η διαδικασία να συνέβη στα πλαίσια μιας μόνο Τράπεζας. Δηλαδή, το αρχικό απόθεμα της Τράπεζας στην κεντρική Τράπεζα, ύψους λίγο παραπάνω από χίλια εκατό δολάρια της επιτρέπει τελικά να συλλέξει τόκους για ένα ποσό μέχρι $100.000 που η Τράπεζα ποτέ δεν είχε.

 

Αν ΑΥΤΟ σας φαίνεται εξωφρενικό, ακούστε και το άλλο. Στις πρόσφατες δεκαετίες, ως αποτέλεσμα σταθερής πίεσης από το τραπεζικό λόμπι, η υποχρέωση των Τραπεζών να κάνουν μια αποθεματική κατάθεση στην κεντρική Τράπεζα τού έθνους έχει σχεδόν καταργηθεί σε μερικές χώρες ενώ οι πραγματικές αναλογίες αποθέματος μπορεί να είναι πολύ υψηλότερες από 9:1. Για μερικούς τύπους λογαριασμών, συχνά χρησιμοποιούνται αναλογίες του 20:1 και του 30:1. Και ακόμα πιο πρόσφατα, με την επιβολή τού “κόστους δανείου”, το οποίο οι δανειολήπτες αναγκάζονται να πληρώσουν αν θέλουν να πάρουν ένα δάνειο, οι Τράπεζες βρήκαν ένα νέο τρόπο για να παρακάμψουν τους περιορισμούς του απαιτούμενου αποθέματος μια και καλή.

 

Έτσι, παρότι οι κανόνες είναι περίπλοκοι, η πραγματικότητα της κοινής λογικής είναι ουσιαστικά αρκετά απλή:

Οι Τράπεζες μπορούν να δημιουργήσουν τόσα χρήματα, όσα μπορούμε να δανειστούμε.

 

Παρά την συνεχή προβολή πλάνων αρχείου από νομισματοκοπεία, τα χρήματα που παράγονται από την κυβέρνηση, συνήθως αναλογούν σε ποσοστό λιγότερο του 5% του συνολικού χρήματος που κυκλοφορεί. Περισσότερο από το 95% των υπόλοιπων χρημάτων που υπάρχουν σήμερα δημιουργήθηκαν από κάποιον που υπέγραψε ένα τεκμήριο χρέους σε κάποια Τράπεζα. Σαν αυτό να μην είναι αρκετό, αυτά τα χρήματα τραπεζικής πίστωσης δημιουργούνται και καταστρέφονται σε τεράστιες ποσότητες κάθε μέρα, καθώς νέα δάνεια εκδίδονται και παλιά δάνεια εξοφλούνται.

 

Συνεχίζεται…

 

Σχετικό

Η συνάρτηση του χρήματος (1η προσέγγιση)

 

http://www.youtube.com/watch?v=i9vukEcb3h4&feature=fvwrel

 

Σχόλια

03/07 07:49  jgeorg
"Οι πόρτες της Τράπεζας ανοίγουν και καλωσορίζουν τον πρώτο πελάτη που θέλει δάνειο. Χρειάζεται $10.000 για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Με αναλογία αποθέματος 9:1, το απόθεμα της νέας Τράπεζας στην κεντρική Τράπεζα, γνωστό και ως “χρήμα μεγάλης ισχύος”, τής επιτρέπει να δημιουργήσει νόμιμα, ως δια μαγείας, 9 φορές αυτό το ποσό, δηλαδή $10.000 = ($1.111,12 x 9), βασιζόμενη στην υπόσχεση εξόφλησης του χρέους από τον δανειολήπτη.
Αυτά τα $10.000 δεν αφαιρούνται από κάπου αλλού. Είναι ολοκαίνουρια χρήματα που απλώς πληκτρολογούνται στον λογαριασμό τού δανειολήπτη ως τραπεζική πίστωση. Στην συνέχεια ο δανειολήπτης γράφει μια επιταγή που αφορά σε αυτήν την τραπεζική πίστωση, για να αγοράσει το αυτοκίνητο."

Αυτο ειναι ΛΑΘΟΣ ... και σταματησα να το διαβαζω γιατι ολο το σκεπτικο του εχει λαθος βαση
03/07 07:52  jgeorg
http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional_Banking

Το σωστό είναι αυτο που σου δινω στο λινκ μελετησε το γιατι ο συγγραφεας οπως ολοι οι πονηροι μπλεκουν αληθειες με ψεματα για να μπλεξουν τον αναγνωστη
03/07 08:57  shareholder-cs
Ασε φίλε. Ολες οι Ελληνικές τραπεζες έχουν δανειοδοτησει ποσοστά απο 90-115% των καταθέσεών τους... Ψαξε τη σχεση δανείων /καταθέσεις και θα το επιβεβαιώσεις.
Αλλιώς ήδη, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα τις είχαν τώρα κλείσει όλες.
Αυτοι που κάνουν αυτά τα βιντεακια (οχι βεβαια με σκοπό τη πληροφόρησή μας αλλά τη παραπληροφόρηση μας,) για να τα κάνουν πιστευτά ανακατεύουν μερικές αλήθειες με τα έντεχνα ψέμματα που θέλουν να περάσουν...
03/07 09:44  jgeorg
shareholder-cs , οι Αμερικανικες τραπεζες εφτασαν να εχουν αυτη την μοχλευση που περιγραφεται. Να μην πω για την εναμιση αιωνα lehman brothers που εφτασε με διαφορα κολπα να πιασει ξεπερασει και το εξωπραγματικο 30 προς 1. Προφανως ο συγγραφεας δεν ειχε στο μυαλο του τις ελληνικες οταν το εγραφε! Τελος παντων πραγματι ανακατευει αληθειες με αρλουμπες. Διαβαστε την wikipedia
03/07 10:24  ΚΥΠΡΙνΟΣ
μην τους μπερδεύεις με τα ελάχιστα αποθεματικά.

απλά ,έχουμε μία τράπεζα και 10.000 ευρώ αρχικό χρήμα.

1)δίνει δάνειο τα 10.000 ευρώ τα οποία γίνονται κατάθεση,τον πρώτο χρόνο.
2)πάλι δάνειο τα 10.000 ευρώ και ξαναγίνονται κατάθεση.

ας πούμε ότι το κάνει 10 φορές αυτό και πάμε στο 10ο έτος να δούμε τον τραπεζικό ισολογισμό.

ενεργητικό χορηγηθέντα δάνεια 100.000 ευρώ ,παθητικό καταθέσεις 100.000 ευρώ.
αναλογία δανείων καταθέσεων 1 προς 1.

Ωρε ισολογισμάρα ,ώρε υγεία ,ώρε καταθέσεις τι από αυτά είναι πραγματικό; το αρχικό ποσό των 10.000 ευρώ!
και τι γίνεται αν δεν τυπωθεί άλλο χρήμα στο 10ο έτος ;
ας πούμε ότι τα δάνεια είχαν επιτόκιο 10%,άρα τον 11ο χρόνο οι δανειολήπτες θα πρέπει να βρούν 10.000 ευρώ όσο το αρχικό κεφάλαιο για πληρώσουν την τράπεζα. θεωρούμε ότι τα ενδιάμεσα χρόνια δεν είχαμε τόκους.
οπότε τι κάνουμε; εκτύπωση.
και αν έλθει κρίση και οι δανειολήπτες δεν έχουν εισόδημα για αποπληρωμή δανείων τι θα δώσουμε στους καταθέτες;

Θα τυπώνουμε κάθε χρόνο 10.000 ευρώ; ή θα χρεοκοπήσουμε το σύστημα και οι καταθέτες θα πάρουν το τρίτο το μακρύτερο;

Λϋσεις ,πληθωρισμός εκτύπωσης,χρεοκοπία τραπεζών,πόλεμος,ώστε να πάμε πάλι από την αρχή.
03/07 20:13  shareholder-cs
Μα φίλε μου, αυτός που δανείζεται κάτι αγοράζει. Το προιόν που καταναλώνεται περιέχει πρώτες υλες, μεταποίηση,κατανάλωση ενεργειας, εργατικά, αποσβέσεις, τραπεζικούς τόκους, μεταφορικά, κερδος του παραγωγού και του δυκτιου διανομής κλπ.
Πώς θα ξαναγίνουν λοιπόν κατάθεση οι 10.000;
03/07 20:44  ΚΥΠΡΙνΟΣ
αφού έχουμε μία τράπεζα και δεν κρατιούνται στα σεντούκια πάντα οι καταθέσεις θα είναι 10.000 ευρώ.
03/07 22:19  ks
Οσο γυριζει το πληθωριστικο χρημα η οικονομια κινειται, κανενα προβλημα. Το προβλημα ξεκινα σε περιπτωση που ζητηθει μαζικα απο καποιον π.χ. μακροπροθεσμο καταθετη ή επενδυτη, π.χ. ενα ασφαλιστικο ταμείο που εκποιεί αξιες του χαρτοφυλακειου του για να πληρωσει συνταξεις η φαρμακα ή απο μαζικη αποσυρση καταθεσεων απο τραπεζες. Οι μοχλευμενες οικονομιες θα εχουν και μοχλευμενες κρισεις.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung