cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Έικόνες από το πρόσφατο παρελθόν
1646 αναγνώστες
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2008
13:24

Παρακολουθούσα εχτές το απόγευμα τήν συνέχεια τής πτώσης τόσο τού ΧΑΑ όσο και τών άλλων αγορών και -παρότι έχω βγεί κατά μεγάλο μέρος από τήν αγορά στις 5100 μον.-  μού έρχονταν στόν νού μνήμες από τήν τελευταία μεγάλη πτώση (του 1999-2003), η αγωνία η δική μου αλλά και άλλων "επενδυτών" οι οποίοι ρωτούσαν με αγωνία πού θα φτάσει το μαγαζί, πού θα βρεί πάτο, πότε θα πάρουμε τα λεφτά μας.

Μέσα σε όλες τίς εικόνες, όμως, μού κόλλησε έντονα η εικόνα του κ. Ηρακλή. Ήταν καλοκαίρι του 2002, ο ΓΔ κοντά στις 2000 μον. και ο πατέρας μου μόλις είχε μεταφερθεί από την εντατική στον θάλαμο νοσηλείας του νοσοκομείου έπειτα από μία πολύ σοβαρή εγχείρηση. Μετά από λίγο μετέφεραν στον ίδιο θάλαμο και έναν άλλο ασθενή -επίσης από την ίδια σοβαρή εγχείρηση- που μόλις είχε συνέλθει από τήν νάρκωση.

Μέσα στον θάλαμο υπήρχε μιά τηλεόραση που έτυχε να δείχνει την εκπομπή του Χρηματιστηρίου με τον Σαμοϊλη. Το ταμπλώ και εκείνη τήν ημέρα ήταν κόκκινο. Πιό κόκκινο και από το αίμα τών φρεσκοεγχειρισμένων ασθενών. Γιά να μήν ενοχλούνται οι ασθενείς από τόν ήχο -καί εγώ από τό έγκλημα τού ταμπλώ- σηκώθηκα και έσβησα τήν συσκευή. Και ώ τού θαύματος ο κ. Ηρακλής -αυτό ήταν το όνομα του άρτι διακομισθέντος ασθενούς- πετάχτηκε από το κρεββάτι του καί άρχισε να φωνάζει γιά να ...ξανανοίξω την τηλεόραση. Η θαμπάδα από τήν νάρκωση στά μάτια, τα σωληνάκια στά χέρια, τα ράμματα στο στήθος κι εκείνος να θαυμάζει τήν εικόνα της πτώσης. "Μόνο τόσο η ΑΛΦΑ; Μόνο τόσο  η ΕΤΕ;" Καταχαρούμενος που οι τιμές ήταν τόσο χαμηλά.

Μετά από μερικές μέρες -όταν πιά συνήλθε- τόν ρώτησα -καί έμαθα- πώς βρισκόταν χρόνια στο Χρηματιστήριο καί είχε βγάλει χρήματα από αυτό. Από τότε, καί μετά τήν άνοδο πού ακολούθησε, πιστεύω πώς θα έβγαλε κι άλλα χρήματα τα οποία ελπίζω και εύχομαι να χαίρεται χωρίς προβλήματα στην υγεία του. Ένα πράγμα μόνο δέν θα ευχηθώ: να ξαναχαρεί από τήν πτώση. Κι αυτό όχι γιατί έχω τίποτε με τόν άνθρωπο αλλά γιατί δέν ξέρω πόσοι μικροεπενδυτές θα αντέξουν έναν νέο πτωτικό κύκλο πρίν καταφέρουν να κλείσουν τίς πληγές του προηγούμενου. 

ΥΓ.: Επειδή το χούι δεν φεύγει: ενδιαφέρον έχει να δεί κανείς την αρνητική απόκλιση ανάμεσα στον ΓΔ (μπλε γραμμη) και στον ταλαντωτή όγκου 25-250 ημερών (κόκκινη γραμμή).

 

Σχόλια

17/01 13:52  elenitsa 1
Πως να μην το ξαναζησουν,οταν επιμενουν να βλεπουν ως χρηματιστηριο τα λαμογιοχαρτα,και πετανε καντηλες οταν ακουνε για τραπεζες,ενεργεια,τηλεπικοινωνιες κλπ?Με μια αναδιαρθρωση χαρτοφυλακιου πριν ποσο καιρο θα ειχαν παρει τα λεφτα τους πισω?
17/01 14:46  Τυφώνας
Είχες καιρό να γράψεις.
Συνέχισε … η άποψη σου είναι ευδόκιμη.
18/01 08:31  cornelsen
Καλημερα.
Αλλα δυστυχως δεν φαινεται να εχει ολοκληρωθει η πτωση.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung