cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Πτωτικό κύμα σε εξέλιξη
2650 αναγνώστες
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011
09:16

Κλείνοντας το σημείωμα μου στις 10/1 έγραφα: «Δεν θα ήταν σωστό να κάνουμε copy-paste σενάρια με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις […]. Η κάθε μια έχει τις ιδιομορφίες της. Λογικότερη θα έβλεπα την συνεχιζόμενη υποχώρηση και την συνεχή απαξίωση». Και την ακριβώς επόμενη(!) ημέρα, μετά από ψευδή διάσπαση τού προηγούμενου πυθμένα (1350 μον.), ο ΓΔ έκανε την εκκίνησή του που μέσα από ένα στενό (και γι’ αυτό αδύναμο) πλαγιοανοδικό κανάλι κατέληξε στο πρόσφατο υψηλό στις 1720 μονάδες.

Διάγραμμα ΓΔ

Ενδιάμεσα, στην περιοχή 1540-1600 μονάδες, είχαμε μια σειρά από μεσο/μακροπρόθεσμα σήματα εισόδου (ΥΚ60, ΚΜ200, ΚΜ150, προσΕΚΜ). Από αυτά το πρώτο σήμα ακυρώθηκε την προηγούμενη βδομάδα από το ΧΚ20. Την ίδια στιγμή κορύφωναν τόσο ο RSI όσο και ο ADX. Βέβαια ο ΔΤΡ δεν έδειχνε την ίδια διάθεση με τον ΓΔ και ήταν θέμα χρόνου να βρεθεί η αφορμή (λέγε με Moodys) ώστε όλο το ΧΑΑ κάποια στιγμή να κάνει την μεγάλη βουτιά.
Η προχθεσινή μεγάλη πτώση όχι μόνο ακύρωσε το σήμα των μακροπρόθεσμων ΚΜ (150 και 200 ημερών) αλλά επιβάρυνε την συνολική εικόνα του ΓΔ.
 
Τούς τελευταίους εννέα μήνες ο ΓΔ κινείται μέσα στην ζώνη 1350-1780 μονάδων, και προσπαθεί να ξεφύγει από αυτήν διαγράφοντας πλαγιοκαθοδικά κανάλια μειούμενης μεν, αλλά πάντως, αρνητικής κλίσης. Η τελευταία προσπάθεια έδωσε μια νέα κορυφή που ήταν υψηλότερη από την προηγούμενη. Το -3,8% ήταν η αφορμή για την έναρξη τού πτωτικού κύματος. Το τέλος τού κύματος αυτού ας ελπίσουμε πως θα είναι πάνω από τις 1450 μονάδες. Η προσέγγιση τού RSI στην κάτω πλευρά τού (ανοδικού) καναλιού του και η υψηλότερη κορυφή αφήνει ακόμη περιθώρια.
 
Σχετικό
 
Τα «κλεμμένα»
 
Σε όλους μας είναι γνωστό το ναυάγιο τού «Τιτανικού». Ένας δικός μας Τιτανικός –κατ’ αναλογία- ήταν το πλοίο «Χειμάρρα» που βυθίστηκε παίρνοντας 383 ψυχές στα νερά του Νότιου Ευβοϊκού στις 19 Ιανουαρίου 1947.
Η αφήγηση ανήκει σε έναν από τούς λίγους επιζήσαντες, τού τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης, Ντίνου Κοσμόπουλου.
 
«Εκείνο το μοιραίο βράδυ, δεν είχε θαλασσοταραχή, παρά μόνο λίγο κύμα. Ήταν χειμώνας και η θάλασσα ήταν παγωμένη. Εγώ, όπως και οι περισσότεροι επιβάτες κοιμόμασταν, όταν μας ξύπνησε ένα δυνατό τράνταγμα. Άνοιξα τα μάτια και είδα ότι επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι. Ήταν θυμάμαι γύρω στις 4 τα ξημερώματα. Ανεβήκαμε στο κατάστρωμα, αλλά δεν βρισκόταν κανείς να μας δώσει οδηγίες τι να κάνουμε. Το πλήρωμα τα είχε χάσει, ενώ δεν υπήρχαν και τα ανάλογα σωστικά μέσα. Το βαπόρι δεν βάστηξε ούτε μια ώρα. Πήδηξα στη θάλασσα όταν άρχισε να μπατάρει. Δεν θα ξεχάσω τη νεκρική σιγή που επικράτησε για ένα λεπτό όταν το πλοίο εξαφανίστηκε από την επιφάνεια της θάλασσας. Μετά άρχισαν τα ουρλιαχτά. Άλλοι δεν είχαν σωσίβια, άλλοι δεν ήξεραν κολύμπι. Αρπάζονταν ο ένας από τον άλλο και παρασέρνονταν στο τέλος μαζί στο βυθό. Η θάλασσα είχε γεμίσει από ναυαγούς. Παλεύανε λίγο με το νερό και βουλιάζανε. Στα αυτιά μου έχω τις φωνές τους, “κρυώνω, κρυώνω”. Οι περισσότεροι ναυαγοί ύστερα από λίγη ώρα σιωπούσαν για πάντα»
 

Εύχομαι τέτοιους «Τιτανικούς», χρηματιστηριακούς, οικονομικούς και κοινωνικούς να μην ζήσουμε. Αν και φοβάμαι πως ο καπετάνιος τού δικού μας σκάφους μόνο εγγύηση δεν είναι για ταξίδια σε δύσκολα νερά…

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung