cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Πολύ σκληρός για να πεθάνει
2051 αναγνώστες
Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010
10:43

 Όχι, δεν θα ασχοληθούμε σήμερα με την κριτική… κινηματογράφου. Ο τίτλος αναφέρεται στην πορεία ενός διεθνή “σταρ”. Του S&P 500.

 

Η πολιτική και οικονομική ελίτ των ΗΠΑ αποφάσισε να βγάλει την χώρα της από την μεγάλη οικονομική κρίση με μια απλή τακτική. Εξουσιοδότησε την FED να τυπώσει φρέσκο χρήμα. Με το χρήμα αυτό αγοράζει ομόλογα από τις Τράπεζες ώστε αυτές με την σειρά τους να το «απλώσουν» μέσω δανείων σε όλη την αμερικάνικη οικονομία. Ένα μέρος (μικρό ή μεγάλο δεν γνωρίζω) των χρημάτων αυτών κατέληξε στα αμερικανικά χρηματιστήρια σπρώχνοντας και τον S&P 500 σε υψηλά δύο ετών εν μέσω της μεγαλύτερης, ίσως, κρίσης που γνώρισε ο μεταπολεμικός κόσμος μας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι αποφάσεις της FED για τροφοδοσία των Αγορών με φρέσκο χρήμα γνωστοποιήθηκαν σε στιγμές που οι χρηματιστηριακοί δείκτες έδειχναν μια σχετική «κόπωση». Είναι κι αυτή μια (επικίνδυνη) λογική: γιατρεύουμε την αρρώστια δίνοντας στον άρρωστο οργανισμό γερές δόσεις από τον ιό που τον οδήγησαν στην αρρώστια.

 

Στο διάγραμμα του S&P 500 φαίνονται σημαντικοί διαγραμματικοί σχηματισμοί που συνοδεύουν την πορεία του καθώς και δύο «προσαρμοσμένοι» κινητοί μέσοι: ένας μεσοπρόθεσμος και ένας μακροπρόθεσμος. Το τελευταίο αγοραστικό σήμα από αυτούς δόθηκε στις 29/4/09 και μέχρι σήμερα δεν έχει αναιρεθεί.

Ο ΚΜ 12 μηνών (που φαίνεται στο ένθετο διάγραμμα μαζί με τον S&P 500) στο παρελθόν έχει δώσει σημαντικά μεσο/μακροπρόθεσμα σήματα (αγοραστικά και πωλητικά). Στην παρούσα συγκυρία απλώς επιβεβαιώνει το αγοραστικό σήμα των προσαρμοσμένων ΚΜ.  

http://picasaweb.google.com/cornelsen008/SRTiqE#5554149324529224306

 

Μια παρατήρηση, που ίσως αποδειχτεί ότι έχει ιδιαίτερη αξία, είναι πως ενώ ο S&P 500 σημειώνει νέα υψηλά οι δείκτες που σχετίζονται με τις Τράπεζες και τις τιμές κατοικιών κινούνται οριζόντια.

 

------------

 

Το παρελθόν των σημάτων από τους «προσαρμοσμένους» ΚΜ του S&P 500 φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα και στον Πίνακα που ακολουθούν.

http://picasaweb.google.com/cornelsen008/SRTiqE#5554154508939580002

http://picasaweb.google.com/cornelsen008/SRTiqE#5554164803233279618

 

Τέλος, ακολουθεί ένα διάγραμμα με την πορεία του S&P 500 και την καμπύλη απόδοσης από τον Οκτώβριο του 1983 μέχρι σήμερα.

http://picasaweb.google.com/cornelsen008/SRTiqE#5554156777144854690

 

Σχετικά:

1. S&P500 και Trend Following 

2. κα Μέρκελ, η απαγόρευση τού short selling μπορεί να σάς σώσει;

3. Μονόδρομος για τη Fed νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

4. Πώς οι ΗΠΑ εξαπολύουν έναν νέο χρηματοπιστωτικό παγκόσμιο πόλεμο

 

 

 

 

Τα «κλεμμένα»

 

Υπάρχουν τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης: η κατανάλωση, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και οι κρατικές δαπάνες. Στις ΗΠΑ ο μεγαλύτερος πυλώνας ήταν η κατανάλωση, κυρίως ως δυναμική. Αυτή τη στιγμή, η μεγάλη έκπληξη θα είναι ότι ο τομέας της κατανάλωσης δεν θα σημειώσει ανάφλεξη. Το γιατί είναι απλό: η κατανάλωση οδηγήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τέσσερα στάδια. Τη δεκαετία του 1960 από μια μεγάλη αύξηση του εργατικού δυναμικού, λόγω της εισόδου των baby-boomers και των γυναικών στην αγορά. Τις δεκαετίες 1970-1980 3ίχαμε μια αύξηση της παραγωγικότητας, και το 1990 αύξηση των ωρών εργασίας. Από το 2003 έως το 2007 είχαμε άνοδο του δανεισμού.

Όλα αυτά που ανέβαζαν το εισόδημα τώρα τελείωσαν. Άρα δεν υπάρχει η δύναμη που θα οδηγήσει την κατανάλωση; Τι μπορεί να φέρει ανάπτυξη, λοιπόν; Εγώ υποστηρίζω ότι οι ΗΠΑ θα πέσουν σε μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας, όπου μάλιστα θα μπαινοβγαίνουν σε υφέσεις σε υφέσεις, όπως η Ιαπωνία.

[…]

Μιλάμε για στασιμο-αποπληθωρισμό! Και αυτό θα συμβεί λόγω και των προβλημάτων στους άλλους τρεις πυλώνες. Πρώτον, στο θέμα των δημοσίων δαπανών, οι ΗΠΑ έχουν τεράστια ελλείμματα. Δεύτερον, οι επενδύσεις δεν θα ανέβουν, γιατί υπάρχει excess capacity, δηλαδή τα εργοστάσια παράγουν περισσότερα από αυτά που μπορούν να πουλήσουν. Μπορεί να γίνει κάποια μικρή έκρηξη επενδύσεων σε κάποιο κλάδο, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά δεν θα είναι αρκετό. Τέλος, μένουν οι εξαγωγές, και εδώ ερχόμαστε σε μια επερχόμενη όξυνση στην παγκόσμια οικονομία, καθώς βλέπω ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι θέμα χρόνου. Γιατί εξ ορισμού οι ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν τις εξαγωγές τους.

 

Π. Μουρδουκούτας (καθ. Οικονομικών στο Long Island University)

περιοδικό Informer 16/10/10

 

 

 

Και φυσικά, τις καλύτερες ευχές μου σε όλους μας για το Νέο Έτος. 

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung