cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Μεσοπρόθεσμοι vs βραχυπρόθεσμοι
2306 αναγνώστες
Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010
13:31

Κι εκεί που είχαμε αρχίσει να κάνουμε όνειρα, άρχισε η πτώση.

 

Ο S&P 500 αφού ταλαιπωρήθηκε το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου (κίνηση πέριξ του ΚΜ 12 μηνών, διάσπαση του χαμηλού των 1040 μον., ανολοκλήρωτοι πτωτικοί σχηματισμοί) τελικά διασώθηκε. Πιθανώς πρόσκαιρα. Γιατί μια ανοδική σφήνα στο διάστημα Ιουλίου-μέσα Αυγούστου θα μπορούσε κάλλιστα να δώσει άμεσα την δεύτερη κορυφή ενός πλαγιοκαθοδικού καναλιού που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.
 
Ο ΓΔ, «ντοπαρισμένος» από τις φήμες/θεωρίες εξαγοράς/συγχωνεύσεων Τραπεζών, ακολούθησε κι αυτός την άνοδο του τελευταίου ενάμιση μήνα. Τώρα όμως είναι υποχρεωμένος να δώσει κι αυτός τις εξετάσεις του. Μετά τις 1600 μον. μεσοχρόνιοι δείκτες και στρατηγικές είχαν αρχίσει να δίνουν αγοραστικά σήματα. Τώρα οι στρατηγικές αυτές άρχισαν να δοκιμάζονται.
 
Κατ’ αρχάς μια αναδρομή στο παρελθόν. Στις περιπτώσεις που ο ΓΔ πλησίασε τις 1400 μον. Όπως φαίνεται, το υψηλό κλείσιμο 60 ημερών (ΥΚ60) έδωσε -στο παρελθόν- σωστά αγοραστικά σήματα (σωστότερα και γρηγορότερα από τον 200άρη -ο οποίος είχε και τα whipsaws του). Με τα αντίστοιχα stop loss φυσικά που τις προηγούμενες φορές έμειναν αχρείαστα.
 
Και τώρα: Η έξοδος από το 9-μηνο πλαγιοκαθοδικό κανάλι πραγματοποιήθηκε μέσα από ένα μικρής κλίσης κανάλι. Η μεγάλη, όμως, ευφορία  έφερε και την υπερβολή η οποία εκφράστηκε με το "ξεπέταγμα" τού ΓΔ στις αρχές Αυγούστου. Όπως είπαμε και παραπάνω μετά τις 1600 μον. μεσοχρόνιοι δείκτες και ταλαντωτές έδωσαν σήματα αγοράς. Με stop loss τις 1570 μον. περιμένουμε την περαιτέρω πορεία.
 
 
Τα «κλεμμένα»
 
Η τρόικα και οι κυβέρνηση μπορεί να λένε τα δικά τους. Έχει αποδειχτεί επανειλημμένως στο παρελθόν, σε όλες τις εποχές και από όλες τις εξουσίες: το ψέμμα για την πραγματοποίηση πολιτικών και οικονομικών σκοπών είναι το πρώτο όπλο (http://picasaweb.google.gr/cornelsen008/IklaBB#5504054648436521426).
 
Ερώτηση: Έχουν νόημα τα μέτρα λιτότητας και οι δημοσιονομικές προσαρμογές σε περίοδο ύφεσης;
Paul de Grauwe: Όχι, δεν έχουν καθόλου νόημα. Στην πραγματικότητα, έχουμε το εξής παράδοξο: Οι αγορές πίεσαν την Ελλάδα και την Ισπανία να εισάγουν αυστηρά μέτρα λιτότητας. Όταν οι χώρες αυτές ακολούθησαν τις διαταγές των αγορών και έθεσαν σε εφαρμογή προγράμματα αυστηρής λιτότητας, οι ίδιοι κερδοσκόποι υπογράμμιζαν ότι αυτά τα μέτρα λιτότητας (που οι ίδιοι ζητούσαν) θα περιορίσουν την ανάπτυξη και θα αναγκαστούν τοιουτοτρόπως να πουλήσουν τα κρατικά ομόλογα που διέθεταν. Είναι ξεκάθαρο ότι όταν όλη η ευρωζώνη ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα λιτότητας, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, θα έχουμε ύφεση διπλής βουτιάς που θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη τη μείωση των ελλειμμάτων. Δυστυχώς η ΕΚΤ (διατηρώντας το ευρώ σε υπερεκτιμημένα επίπεδα και ασχολούμενη αποκλειστικά με τον πληθωρισμό) και οι χώρες που ανήκουν στην ευρωζώνη, ακολουθούν τις ίδιες λανθασμένες πολιτικές που ακολούθησαν οι χώρες που ανήκαν στο μπλοκ του χρυσού τη δεκαετία του ’30. Γιατί; Αυτό που εμπνέει την ΕΚΤ είναι η οικονομική ορθοδοξία και η ευρωζώνη θα πληρώσει τίμημα γι’ αυτή την ορθοδοξία.  
 
Paul de Grauwe στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 1/8/2010
 
------------ 

Τίτλος [των Financial Times]: «Ο άνθρωπός μας στην Αθήνα», και υπότιτλο «η Ελλάδα έχει αυτό που λείπει από τη Γερμανία, έναν τολμηρό πολιτικό στην ηγεσία που προσπαθεί να εξυγιάνει το σύστημα» Και συνεχίζει στο άρθρο: «Ο Παπανδρέου τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε στο Eurogroup για να σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει περικοπές. Συγκεκριμένα ο απόγονος της δυναστείας Παπανδρέου και σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου τολμά και εφαρμόζει τις πιο δραστικές περικοπές που έζησε ποτέ η Ευρώπη. Η Ελλάδα έγινε ‘πεδίο δοκιμής’ για την Ευρώπη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει στην ‘επανενσωμάτωση’ της χώρας του στην οικονομική ευρωπαϊκή οικογένεια μέσω μιας σε βάθος εξυγίανσης».

«Η Ελλάδα έφερε την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού. Ναι, αλλά την Ευρώπη δεν την έσωσε το πακέτο οικονομικής στήριξης που ενέκρινε για την Ελλάδα, αλλά η απόφαση της Αθήνας να το πάρει και να μην κηρύξει πτώχευση. Διότι η πτώχευση θα ήταν πιο βολικός δρόμος από τις σημερινές δραστικές περικοπές. Και αυτό επειδή το 80% των πιστώσεων της Ελλάδας προέρχονται από το εξωτερικό επομένως οι Έλληνες θα ήταν σε καλύτερη θέση, εάν προχωρούσαν σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους και δεν έπαιρναν το ευρωπακέτο», ενώ για τον κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι «φαίνεται να έχει κάτι από το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων: εκμεταλλεύεται την κάθε στιγμή, έστω και αν φαίνονται όλα αδιέξοδα. Έτσι κατάφερε τους πρώτους έξι μήνες να υλοποιήσει τα τρία τέταρτα όσων υποσχέθηκε».

Και καταλήγει: «Ο Παπανδρέου είναι πιστός στη συμφωνία που έκανε με το Eurogroup. Τώρα πρέπει και το Eurogroup να μειώσει σημαντικά το επιτόκιο του 5% που είναι σήμερα, όπως απαιτούν ήδη οι Έλληνες, διαφορετικά σε τρία χρόνια θα είναι πάλι στο χείλος του γκρεμού. Είναι σίγουρο ότι ο Παπανδρέου είναι ο άνθρωπός μας στην Αθήνα. Επομένως είναι μοναδική ευκαιρία».

Από το antinews.gr 

 
Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung