cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


κα Μέρκελ, η απαγόρευση τού short selling μπορεί να σάς σώσει;
2139 αναγνώστες
Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010
09:51

 

Ας κάνουμε ένα διάλειμμα στο έτσι κι αλλιώς κυρίαρχο θέμα τής κρίσης χρέους και στις επιπτώσεις του στην ζωή μας. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάτοικος αυτής τής χώρας ο οποίος να πιστεύει πως τα αφεντικά –και οι πολιτικοί τους εκφραστές- έλυσαν το πρόβλημά τους με μια μείωση μισθών. Τα ωραία έρχονται… Και γι’ αυτό θα επανέλθουμε.

 
Ας δούμε λοιπόν για λίγο την πορεία των ξένων αγορών ξεκινώντας από τις ΗΠΑ. Από τον Μάρτιο τού 2009 πολλοί δεν πίστεψαν στην διατηρησιμότητα τής ανόδου τού S&P και τού Dow. Συχνά μάλιστα είδαμε –αποτυχημένους τελικά- σχηματισμούς αντιστροφής: πρώτα «Κεφάλι με Ώμους», μετά «ανοδικές σφήνες» και «αρνητικές αποκλίσεις» των ταλαντωτών (σημειώνονται με γκρι γραμμές στα σχετικά διαγράμματα που ακολουθούν). Τελικά φαίνεται να επιβεβαιώνεται πως «Ένα πιθανό ενδεχόμενο σε περίπτωση διάσπασης των γραμμών στήριξης [σ.σ. τής μέχρι τότε διαφαινόμενης σφήνας] είναι και η διαμόρφωση ενός νέου πλαγιοανοδικού καναλιού μικρότερης κλίσης που θα ικανοποιεί αφενός την παράταση τής ανόδου και αφετέρου την εκλογίκευση τής ταχύτητάς της. Ίδωμεν…», 6/10/09). Ή τουλάχιστον να επιβεβαιώνεται μέχρι ΤΩΡΑ. Ποια τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά τής ανοδικής πορείας:
-         Μικρά βήματα σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν οριζόντιες αντιστάσεις από το πρόσφατο παρελθόν τής πτώσης (2007-2009)
-         Διορθώσεις όταν οι δείκτες συναντούν παλιές οριζόντιες αντιστάσεις
-         Σχηματισμός πλαγιοανοδικού καναλιού με πολύ καλά καθορισμένη την γραμμή αντίστασης του
-         Γραμμή στήριξης τού σχετικού καναλιού η οποία δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς
-         Αντίστοιχα πλαγιοανοδικά κανάλια και στον RSI (αν και ο RSI τού S&P δείχνει πρόβλημα)
-         Αναμέτρηση με τον ΚΜ 52 εβδομάδων με επιτυχή έκβαση
-         Τελικά, στάση σε μια ισχυρή οριζόντια γραμμή αντίστασης (περίπου 1220 για τον S&Pκαι 11200 για τον Dow).     
 
Η ίδια πάνω-κάτω συμπεριφορά και από τον DAX. Με την διαφορά ότι αυτός αναμετράται τον τελευταίο καιρό με τον ΚΜ 40 εβδομάδων (δηλ. τον ΚΜ 200 ημερών) και έχει ένα πιθανόν σημαντικό πρόβλημα με τον δικό του RSI.
Σε αντιπαραβολή με τον γερμανικό DAX βλέπουμε και τον γαλλικό CAC ο οποίος έχει σαφώς χειρότερη εικόνα:
-         Κίνηση κάτω από τον ΚΜ 40 εβδομάδων
-         Όχι μόνο βρίσκεται ήδη έξω από το πλαγιοανοδικό του κανάλι αλλά δοκιμάζει χαμηλότερες στηρίξεις (τώρα τις 3580 μον.)
-         Η διπλή κορυφή είναι πλέον πραγματικότητα και ταυτόχρονα ισχυρός παράγοντας πτωτικής πορείας.
Την εικόνα τού DAX θα μπορούσαμε να την δούμε και σε άλλες χώρες τού ευρωπαϊκού Βορρά (Ολλανδία, Ελβετία, Σουηδία) ενώ την εικόνα τού CAC –σε χειρότερη εκδοχή- στα γνωστά υποψήφια θύματα τού ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία).
 
Για τον… πρωταθλητή τής πτώσης (τον ΓΔ) τι να πούμε; Απεγνωσμένα προσπαθούν να τον στηρίξουν κάθε φορά που πλησιάζει σε κορυφές ή πυθμένες τού διαστήματος Μαρτίου – Οκτωβρίου 2009 αλλά κάθε φορά υποχωρεί τελικά προς χαμηλότερες τιμές. Αφού δεν έχουμε τίποτα περισσότερο από το να περιμένουμε το μοιραίο (προσέγγιση των 1500 μον.) ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα μηνιαίο διάγραμμα από το 1985. Και ο καθείς ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
 
Παρατήρηση: Τα διαγράμματα είναι με τιμές κλεισίματος 17/5/2010
 
Άντε μπαγάσηδες, φτηναίνουν το πετρέλαιο και τα εμπορεύματα. Αλλά όχι για σάς Έλληνες-kalokouragio (κατά το "μάνα-κουράγιο"). Μην ξεχνάτε: η χώρα σας βρίσκεται υπό κατοχήν ΔΝΤ. Και όχι τίποτε άλλο, δεν θα μάς αφήνει κι ο ΣΚΑΪ να μαζεύουμε κλαδιά για θέρμανση από τον Υμηττό τον χειμώνα όπως έκαναν οι παππούδες και οι πατεράδες μας στην διάρκεια τής γερμανικής κατοχής.
 
 
Τα «κλεμμένα»
 
Σε όλα τα βιβλία και sites Τεχνικής Ανάλυσης είναι κοινός τόπος πως οι διάφοροι σχηματισμοί (ζώνες συναλλαγών, κεφάλι με ώμους, συμμετρικά ή ορθογώνια τρίγωνα κ.λπ.) δίνουν αξιόπιστες τιμές στόχους. Προσωπικά δεν έχω επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Αν κάποιος φίλος έχει μετρήσιμα στοιχεία επί τού θέματος με ενδιαφέρον θα τα μελετούσα. Προς το παρόν το μόνο σχετικό που κατάφερα να αλιεύσω είναι από το βιβλίο τού Δ. Δημόπουλου «Συστήματα Συναλλαγών», σελ. 115:
 
«Ανατρέξαμε στα γραφήματα τού ΓΔ τού ΧΑ […] και τα αποτελέσματα ήσαν απογοητευτικά. Οι στόχοι των διαγραμματικών σχηματισμών δεν ικανοποιούνταν. Η μεσοπρόθεσμη κίνηση που προκαλείτο από τη διάσπαση τού σχηματισμού, άλλοτε δεν έφτανε στον στόχο της και άλλοτε, τις περισσότερες φορές, τον υπερέβαινε σημαντικά.»
Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Σχόλια

19/05 10:07  TRADESIGNAL
19/05 10:30  cornelsen
tradesignal
Πιστεύω πως απαντάς στο ερώτημα περί στόχων. Το ερώτημά μου είναι αν επιβεβαιώνεται Η ΤΙΜΗ-ΣΤΟΧΟΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ -όταν βεβαίως υπάρχει τέτοιος. Οι τιμές-στόχοι που δίνεις στο blog σου δίνονται με άλλα κριτήρια (αυτά που αναφέρεις στο "Λίγα λόγια για εμένα") και όχι με H&S, ζώνες συναλλαγών, σημαίες κ.λπ.
19/05 11:08  quant
Το περίεργο με την διαγραμματική ανάλυση δεν είναι τόσο το ότι δεν δουλεύει. Είναι πως παρότι δεν δούλεψε ποτέ, υπάρχει η εμμονή παγκοσμίως να εφαρμόζεται, και ακόμα χειρότερα πολλές φορές, να ακολουθείται.
Πάντως, στα σίγουρα, εκεί που είναι να λύνεις σταυρόλεξα στην παραλία, ίσως και να είναι εξίσου ευχάριστο το να παρατηρείς διαγράμματα. Αν και, το sudoku είναι μάλλον πιο ευχάριστο.
19/05 11:55  χορδιστής συναισθημάτων
ερχεται η ώρα των κινέζων
~~~@~~~
19/05 12:55  cornelsen
quant
Καλώς τον. Σε έχουμε χάσει. Ελπίζω τα πράγματα να πηγαίνουν καλά.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung