cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Γενικός Δείκτης και MACD & ADX (2)
3183 αναγνώστες
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2007
11:38
Πριν μερικές μέρες (29/11) έγραψα ένα μικρό άρθρο που επικεντρωνόταν σε ένα ειδικό σήμα αγοράς που παίρνουμε από τον δείκτη τάσης MACD όταν αυτό συνδυάζεται με τον ADX σε ανοδική αγορά.
Για να γίνω πιο ξεκάθαρος ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις θα ήθελα να δώσω μια συνέχεια ως συμπλήρωμα/διευκρίνιση στο παραπάνω άρθρο.
 
Κατ’ αρχήν τι είναι ο MACD; Είναι, απλά, η διαφορά μεταξύ δύο (εκθετικών) κινητών μέσων: ΕΚΜ 12 - ΕΚΜ 26. Η απλούστερη χρήση του είναι να αγοράζουμε μια μετοχή όταν ο MACD γίνεται θετικός (δηλαδή όταν ο ΕΚΜ 12 γίνεται μεγαλύτερος του ΕΚΜ 26) και να πουλάμε την μετοχή όταν ο MACD γίνεται αρνητικός. Συνήθως, όμως, ως σήμα αγοράς θεωρείται η ανοδική διάσπαση του MACD από τον ΕΚΜ 9 ημερών του MACD. Κι αυτό γιατί πιστεύεται ότι έτσι προλαβαίνουμε να μπούμε πιο γρήγορα στην μετοχή, άρα μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερα κέρδη. Αντίστοιχα, η πτωτική διάσπαση του MACD από τον ΕΚΜ 9 θεωρείται ως σήμα πώλησης της μετοχής.
Ενώ το σύστημα του MACD φαίνεται αρχικά απλό –και προτείνεται από πολλές πηγές ως ένας κερδοφόρος τρόπος αγοραπωλησιών- εν τούτοις η πράξη δείχνει άλλα πράγματα. Ο φίλος mc στο blog του (http://emmc.capitalblogs.gr/listArticles.asp) κάνει μια πολύ ωραία περιγραφή της τακτικής αγοραπωλησιών μέσω MACD που παρότι είναι κερδοφόρα καταλήγει, συνολικά, σε …απώλεια κεφαλαίου. Και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του με την όση μικρή μου εμπειρία. Θα ήθελα μάλιστα να προσθέσω και τα εξής συμπεράσματα που περιέχονται στο βιβλίο του κ. Δημόπουλου “Συστήματα Συναλλαγών”:
α) Ο MACD είναι υπερβολικά γρήγορος ώστε να δίνει ζημιογόνα whipsaws
β) Οι αποκλίσεις του MACD με τον ΓΔ δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον
γ) Οι αγοραπωλησίες πάνω στον ΓΔ με βάση τον MACD –με το σύστημα που προαναφέραμε- έδωσε κέρδος 275% στην διάρκεια των ετών 1993-2004 και μάλιστα με «μέγιστη βύθιση κεφαλαίου» –37%(!).
 
Να επανέλθω στο δικό μου άρθρο τώρα.
Στο διάγραμμα που παρουσίασα, τόνισα με κίτρινο οβάλ δύο επιβεβαιωμένα, κατά το πρόσφατο παρελθόν, σήματα αγοράς του MACD και με λευκό οβάλ ένα πιθανό σήμα αγοράς. Τα σήματα αυτά συνοδεύονται και από τρείς προϋποθέσεις.
1.      Η αγορά -κατά την δική μου άποψη- είναι ανοδική επειδή ο ΓΔ (ή ακόμη καλύτερα, ένας βραχυπρόθεσμος ΕΚΜ 6 έως 9 ημερών του ΓΔ) βρίσκεται πάνω από τον αριθμητικό ΚΜ 200 ημερών του ΓΔ.
2.      Ο ADX 14 -μετά από την προηγηθείσα πτωτική πορεία τού ΓΔ- σχηματίζει κορυφή πράγμα που δηλώνει την κορύφωση και πιθανώς το τέλος της πτώσης.
3.      Κατά την εμφάνιση του αγοραστικού σήματος ο MACD βρίσκεται κάτω από το μηδέν (δηλαδή στην υπερπωλημένη περιοχή του).
 
Το σύστημα αυτό δούλεψε ικανοποιητικά για τον επενδυτικό μου ορίζοντα από την έναρξη της ανόδου του 2003 μέχρι σήμερα ως ένα πρώιμο σήμα αγοράς αφού είχα βγεί σε υψηλότερες τιμές του ΓΔ. Μελετώντας, όμως, την διάρκεια της πτώσης 10/1999-3/2003 και όσο ο ΓΔ βρίσκεται σε καθοδική πορεία, η αγορά με τον MACD δίνει, σχεδόν αποκλειστικά, ζημιογόνα σήματα εισόδου. Αντίθετα, την περίοδο της πτώσης, τα πωλητικά σήματα του MACD από υπεραγορασμένη περιοχή –και όχι μόνο- είναι σχεδόν απόλυτα σωστά.
 

Όλα αυτά ισχύουν στον ΓΔ και δεν τα έχω επιβεβαιώσει για επί μέρους μετοχές. Αποτελούν δε, προσωπικές απόψεις για συζήτηση και όχι ως προτεινόμενο σύστημα αγοραπωλησιών.

Όπως πάντα περιμένω απόψεις για συζήτηση.  

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung