cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Ψεμματούρη!
2079 αναγνώστες
Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010
10:12

 

Η οικονομική κατάσταση όλων μας διαγράφεται δύσκολη. Σε τέτοιες εποχές θα μπορούσε να δικαιολογηθεί/συγχωρεθεί και μια ιδεολογική εκτροπή. Έναντι αντιτίμου βέβαια. Μπορεί το blog μας να είναι πολέμιος του νεοφιλελευθερισμού αλλά «δει δη χρημάτων…». Έτσι μετά από σκληρή συνειδησιακή πάλη αποφασίσαμε να ενδώσουμε και να διαφημίζουμε από δω και μπρος την πολιτική κίνηση του κ. Μάνου. Καλύτεροι ήταν οι Στάλιν-Μπουχάριν όταν ανέκραξαν: «κουλάκοι πλουτίστε!»; Άσε που εμείς δεν θα πλουτίσουμε κιόλας*.
 
 
 
  
 
Ιστορία ελληνικής τρέλλας
 
Η ιστορία που ακολουθεί θα μπορούσε να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Θα μπορούσε και να μην είναι. Εσείς θα κρίνετε. Συνέβη πριν αρκετά χρόνια, βάλτε μια εικοσαετία πίσω. Ήταν, λοιπόν, ένας ΔΥ, Διευθυντής σε μια υπηρεσία που ασχολείτο με την κοστολόγηση εμπορευμάτων τα οποία προμηθευόταν το ελληνικό Δημόσιο. Πες από πατριωτισμό, πες από φιλοδοξία ο Διευθυντής μας αποφάσισε να ερευνήσει τον «χώρο ευθύνης του». Έβαλε τον αρμόδιο τμηματάρχη και έναν έμπιστο και ικανό υπάλληλο να ελέγξουν το θέμα. Τους πρόσφερε γι’ αυτό κάθε απαραίτητη βοήθεια. Κάθισαν λοιπόν όλοι μαζί, κατηγοριοποίησαν τα εμπορεύματα, βρήκαν τα πρωτότυπα, βρήκαν τα αντίγραφα, έψαξαν τα κόστη, αλληλογράφησαν με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, έκαναν τέλος πάντων μια καλή μελέτη του όλου θέματος. Γεμάτος χαρά ο Διευθυντής μας πήρε τα αποτελέσματα της έρευνας του και απευθύνθηκε στους «καθ’ ύλην» αρμοδιότερους του. Δεν ήταν και λίγο πως το ελληνικό Δημόσιο με δυο – τρεις απλές κινήσεις θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές. Πήρε βέβαια τα σχετικά συγχαρητήρια αλλά οι απαραίτητες υπογραφές αργούσαν. Απευθύνθηκε ξανά και ξανά προς τους «αρμοδιότερους» αλλά αυτοί σφύριξαν αδιάφορα.
 
Η έρευνα αράχνιαζε σε κάποια συρτάρια, ο καιρός πέρασε, η κυβέρνηση άλλαξε. Κατά την διάρκεια του ξεκαθαρίσματος των συρταριών κάποιος «παράγοντας» της νέας κυβέρνησης ανακάλυψε την έρευνα του Διευθυντή μας και βρήκε ευκαιρία να κατακεραυνώσει τους προηγούμενους φαύλους διαχειριστές. Δεν έχει σημασία με ποιόν τρόπο, αλλά το όλο θέμα έφτασε στα χέρια του Εισαγγελέα. Αυτός από την πλευρά του έπραξε το νόμιμο: ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους εξηγήσεις. Να το διατυπώσω ορθότερα: ζήτησε εξηγήσεις από όσους εμπλεκόμενους επιτρέπει ο νόμος να δίνουν εξηγήσεις.
 
Ο Διευθυντής μας θεώρησε πως είχε φτάσει η ώρα να δικαιωθεί. Έγραψε μια τεκμηριωμένη αναφορά, -«έκανα εκείνο, έκανα το άλλο, τα κοινοποίησα σε εκείνον, τα κοινοποίησα στον άλλον»- και την παρέδωσε ακολουθώντας το τυπικό. Ώσπου, μια ωραία πρωία λαμβάνει το μπουγιουρντί: καλείστε την τάδε ημέρα και ώρα, στην τάδε αίθουσα, του τάδε Δικαστηρίου. Μόνο που ο φουκαράς δεν είχε κληθεί ως μάρτυρας αλλά ως… κατηγορούμενος.
 
Να μην τα πολυλογώ η δίκη έγινε, ο Διευθυντής μας, και μαζί ο τμηματάρχης και ο υπάλληλος, τελικά αθωώθηκαν. Και μάλιστα με πρόταση του Εισαγγελέα. Κι εκείνος είχε παραδεχτεί πως «άλλος έπρεπε να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου», αλλά «τι να κάνουμε;» –όχι, το τελευταίο δεν ακούστηκε στην αίθουσα του Δικαστηρίου. Έτσι η υπόθεση έκλεισε. Οι νέοι πολιτικοί διαχειριστές του συστήματος κατακεραύνωσαν τους προηγούμενους κλέφτες, το ελληνικό δημόσιο εξακολούθησε να σπαταλά δισεκατομμύρια δραχμές χωρίς(;) λόγο, το κύκλωμα προμήθειας των εμπορευμάτων εξακολούθησε να πλουτίζει. Ο Διευθυντής μας; Γύρισε στην θέση του και δεν ακούμπησε ούτε και… γιαούρτι. Γιατί άμα καείς στον χυλό…
 
Τεχνική Ανάλυση
 
Ο φίλος Β. Μαρκάκης επιμένει εδώ και καιρό (όπως, για παράδειγμα,  εδώ http://vasilismarkakis.blogspot.com/2010/03/dax_27.html) πως η ολοκλήρωση της κορυφής των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων είναι προ των πυλών. Δεν θα είμαι το ίδιο κατηγορηματικός –ας κρατήσουμε και μια «πισινή»- καθώς αρκετές φορές φάνηκε τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία να κορυφώνουν αλλά στην συνέχεια σημείωσαν νέες κορυφές. Αξίζει, όμως, να δούμε σε ένα δεκαετές μηνιαίο διάγραμμά τους ότι έχουν προσεγγίσει μία ισχυρή οριζόντια γραμμή αντίστασης που θα μπορούσε να προκαλέσει μια «καλή» διόρθωση –γιατί όχι και μια ισχυρή πτώση.
 
Ο δικός μας ΓΔ αποπειράται να κάνει διπλή κορυφή στις 2140 μον. αλλά με μικρούς όγκους ακόμη και στις έντονα πτωτικές ημέρες. Με stop loss στις 2010 πιστεύω πως βρίσκεται σε ανοδικό κύμα και σε αναζήτηση της επόμενης κορυφής. Οι μεσοπρόθεσμοι δείκτες (όπως ο ΚΜ100) ή ο ταλαντωτής τιμών 9-60 απέτυχαν (ευτυχώς) να μας βάλουν στην αγορά καθώς ο ΓΔ έπιανε την δεύτερη κορυφή στις 2140 μον.
Εδώ και καιρό έχω γράψει πως θεωρώ πολύ σημαντικό επίπεδο για τον ΓΔ τις 2105 μον. Το επίπεδο αυτό θα έχει διασπαστεί αξιόπιστα όταν ταυτόχρονα ο FTSE έχει διασπάσει τις 1080 μον. και η ΕΤΕ τα 16,20€.
 

 

[14/4/2010] Συμπλήρωμα Τεχνικής Ανάλυσης στο http://picasaweb.google.gr/cornelsen008/1342010#5459900694010118866 

 
Τα «κλεμμένα»
 
 Στις 12 Μαρτίου 1955 πέθανε σε ηλικία μόλις τριάντα πέντε ετών, πρόωρα φθαρμένος από το αλκοόλ και την ηρωίνη, ο σαξοφωνίστας Charlie Parker. Για τον μελετητή της jazz Wilfrid Mellers ο Charlie Parker «είναι ίσως ο μόνος μουσικός εκτός από τον Louis Armstrong, που μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιοφυία», και κατά τον βετεράνο τρομπετίστα της jazz «Cootie» Williams «o Louis Armstrong άλλαξε τον τρόπο που παίζονταν τα χάλκινα, αλλά ύστερα από τον «Bird» έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος που παίζονταν όλα τα όργανα..» 
 
Για τον πρωτοπόρο σαξοφωνίστα, ο γνωστός Χούλιο Κορτάζαρ έγραψε το βιβλίο «Ο Κυνηγός» για τον Τζόνυ Κάρτερ (που στο πρόσωπό του οι φίλοι της jazz θα αναγνωρίσουν το μεγάλο σαξοφωνίστα CharlieBIRDParker) -στα ελληνικά τυπώθηκε από τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ το 1988. Αντιγράφω μία παράγραφο ως φόρο μνήμης στον πρόωρα χαμένο τζαζίστα.
 
Στο τέλος ο Μαρσέλ έπεισε τον Τζόνυ πως το πιο σωστό θα ήταν να κάνουν πρόβα, βάλθηκαν να παίζουν οι δυό τους κι εμείς τους συνοδεύσαμε ύστερα από λίγο, ίσα ίσα για να διώξουμε την κούραση της απραξίας. Ήταν ώρα που είχα καταλάβει πως ο Τζόνυ είχε κάποια κράμπα στο δεξί μπράτσο κι όταν άρχισε να παίζει, σε διαβεβαιώ, ήταν φοβερό να τον βλέπεις. Η όψη σταχτιά, ξέρεις, και πότε πότε ένα σύγκρυο. περίμενα πως από στιγμή σε στιγμή θα σωριαζόταν. Και να που βγάζει μια κραυγή, μάς κοιτάει όλους έναν προς έναν αργά αργά και μάς ρωτά τι περιμένουμε για ν’ αρχίσουμε το Amorous. Ξέρεις εκείνο το θέμα του Άλαμο. Λοιπόν ο Ντελωνέ κάνει νόημα στον τεχνικό, αρχίζουμε όσο γινόταν καλύτερα και ο Τζόνυ ανοίγει τα πόδια, στέκεται σαν σε καράβι που σκαμπανεβάζει, κι αρχίζει να παίζει μ’ έναν τρόπο που, σ’ ορκίζομαι, δεν είχα ακούσει ποτέ μου. Αυτό για τρία λεπτά, ώσπου άξαφνα βγάζει ένα φύσιμα ικανό να ρημάξει ακόμη και την ουράνια αρμονία και πάει σε μια γωνιά παρατώντας μας όλους πάνω στο φόρτε μας να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας όπως όπως.
 
 
Στο σημείωμά του για το βιβλίο ένας άλλος μεγάλος της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, γράφει:
 
Ένας φόρος τιμής του Χούλιο Κορτάσαρ στο σαξοφωνίστα CharlieBIRDParker, το μεγαλύτερο σολίστα της jazz, και το έργο του.
«Αυτή η jazz απορρίπτει κάθε εύκολο ερωτισμό, κάθε βαγκνερισμό.. για να τοποθετηθεί σ’ ένα πλαίσιο φαινομενικά χαλαρό, όπου η μουσική μένει σε απόλυτη ελευθερία, έτσι όπως η ζωγραφική λυτρωμένη από την παραστατικότητα απομένει ελεύθερη για να μην είναι παρά ζωγραφική».
 
 
 
 
 
 
*... φυσικά και δεν θα πλουτίσουμε!
 
 
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ, ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ – ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (εκτός ΔΝΤ)
 
ΥΓ.: Έλεγα να βάλω το βίντεο "Λεφτά υπάρχουν" με τον ΓΑΠ, αλλά θα το χρησιμοποιήσουν πολλοί σήμερα.
 

 

 

Σχόλια

01/04 10:20  jerri
Ορεξάτος Πρωταπριλιάτικα...
Καλημέρα, καλό μήνα, καλή Ανάσταση!
01/04 10:25  cornelsen
Ευχαριστώ jerri. Η Μεγάλη Εβδομάδα που ξεκινήσαμε ας κρατήσει όσο το δυνατόν λιγότερα... χρόνια.

Και το Πάσχα ΔΥ στην... σούβλα! Τα Χριστούγεννα ΙΥ και ΕΕ στον φούρνο αντί για γαλοπούλα!
01/04 10:53  Λουκρητια
Ελα μωρε,βαλε κι εσυ λιγη πλατη τωρα να ξεπληρωθει το χρεος κι ασε τις ιστοριες καθημερινης τρελλας!Αντε να σπρωξουμε ολοι μαζι να μαζευτουν τα λεφτα που φαγωθηκαν!Τι διαολο,10.000.000 ελληνες δεν μπορουμε να στηριξουμε μερικες χιλιαδες κλεφταραδες?
01/04 11:06  cornelsen
47 χρόνια "βάζω πλάτη" Λουκρητία. Και οι άλλοι 147 χρόνια "βάζουν χέρι". Δεν προλαβαίνουμε να τούς ταΐζουμε!
01/04 11:46  Λουκρητια
Και δεν εχεις παθει εξαρθρωση ωμου ακομα,βρε θηριο?Μα ποιος εισαι,ο Σαμψων?

http://www.youtube.com/watch?v=OWHZLIN567A
01/04 11:58  cornelsen
Ακριβώς όπως ο Σαμψών. Και στο τέλος δίχως σύνταξη.

Το μόνο που ελπίζω είναι να πάθουν αυτοί εξάρθρωση από την πολλή κλεψιά και να σταματήσουν. Ή να ξυπνήσουμε και να τούς "εξαρθρώσουμε".
14/04 11:16  cornelsen
[14/4/2010] Συμπλήρωμα Τεχνικής Ανάλυσης στο http://picasaweb.google.gr/cornelsen008/1342010#5459900694010118866

Μετά την έξοδο από το πλαγιοκαθοδικό κανάλι (με το υψηλό στις 2950 μον.), έχουμε οριζόντια κίνηση από τις 1800 έως τις 2150 μον. (όπου και το υψηλό 3μήνου). Περνώνας κάτω από τις 1800 μον. ο ΓΔ θα κινείται πλέον σε ένα ευρύτερο κανάλι που σημειώνεται με γκρι διακεκομμένες γραμμές.

stop loss στις 2010 μον., ΚΜ 12 μηνών στις 2270 μον.

Κατά τα άλλα, Kalo kouragio Ellines!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung