cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


... μεγάλη κουβέντα να μην πείς
1658 αναγνώστες
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009
16:12

Σήμερα δεν θα έχουμε ανάλυση αλλά ανάλυση των… αναλύσεων. Είναι πραγματικά αστείο –και δράμα για όσους ευκολόπιστους ακολουθούν- να διαβάζει κανείς τις αναλύσεις μεγάλων ή μικρών Οίκων εγχώριων και του εξωτερικού (θυμηθείτε κι αυτό http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=2210&blid=95) με τιμές-στόχους διαφόρων μετοχών και δεικτών. Προσωπικά ούτε καν τις διαβάζω. Δεν μπορώ όμως να κατανοήσω πως είναι δυνατόν να ισχυρίζεται κανείς ότι είναι σε θέση να «προβλέπει» το μέλλον όταν η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα και εκπλήξεις.

 

Επειδή, όμως, δεν συνηθίζω να μιλάω χωρίς στοιχεία, σταχυολογούσα επί μακρόν δημοσιεύσεις-προβλέψεις μίας ομάδας αναλυτών για να δω αν επιβεβαιωθούν ή όχι από την πραγματικότητα. Να σημειώσω ότι δεν έχω σκοπό ούτε την διαφήμιση ούτε την δυσφήμισή τους γι’ αυτό και δεν αναφέρω το όνομά τους. Να σημειώσω όμως και κάτι άλλο: θεωρώ πως οι υπόλοιπες αναλύσεις τους που ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΝ το χρηματιστηριακό μέλλον –και δεν δημοσιεύονται εδώ- αλλά περιγράφουν την τρέχουσα κατάσταση ανά εποχή είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και οπωσδήποτε αξιόλογες. Τα αποσπάσματα που ακολουθούν αναφέρονται σε προβλέψεις επί του ΓΔ και επί του Dow.   

 

Για τον ΓΔ

(1) 11/8/07 «… ο Γενικός Δείκτης δημιουργεί έναν σφηνοειδή σχηματισμό.[…] Οι σφηνοειδείς σχηματισμοί, στις περισσότερες περιπτώσεις, λύονται καθοδικά και προκαλούν ιδιαίτερα έντονη κίνηση, με μεγάλη ορμή.»

(2) 30/8/08 «Και ο ελληνικός δείκτης τι νομίζετε ότι θα κάνει; […] Μια αντίδραση που αναμένεται να τον οδηγήσει στην περιοχή των 3500-3600 μονάδων στο χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει και η ανοδική κίνηση στη Wall Street

(3) 25/10/08 «Ο πυθμένας θα δημιουργηθεί πιθανότατα στην περιοχή που παρουσιάζεται με τον κύκλο (φάση “Ζ”). […] Είναι το σημείο όπου τοποθετούνται οι μακροχρόνιοι επενδυτές. Είναι το σημείο όπου ένας νέος χρηματιστηριακός κύκλος αρχίζει.»

(4) 8/11/08 «Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει τον δείκτη στην περιοχή που δείχνεται με κύκλο, στο δεύτερο διάγραμμα. Εκεί αναμένεται να τερματιστεί και ο δείκτης ύστερα από κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει τη μεγαλειώδη πορεία του προς τις 16000 μονάδες.»

(5) 22/11/08 «Εμείς θεωρούμε ότι είναι θέμα ημερών να τελειώσει αυτό το καθοδικό κύμα για τις μετοχές. Πρώτα, όμως, θα δούμε ακόμη ένα γερό “χτύπημα” στην επενδυτική ψυχολογία. Θα έχουμε “κατακόκκινη” ή “κατακόκκινες” συνεδριάσεις και είναι πιθανό να σκάσει κάποια αμερικανική τράπεζα. Το επίμαχο διάστημα ορίζεται από τώρα και μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου. Τα ενδεχόμενα νέα χαμηλά για τον Γενικό Δείκτη είναι μεν πολύ πιθανά, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ότι θα ακολουθήσει ένα μεγάλο “ριμπάουντ” για τις τιμές, που μπορεί να φέρει την αγορά μέχρι τις 2600 μονάδες. […] Όμως από τις αρχές του 2009 η εικόνα θα αρχίσει να ξαναγίνεται γκρίζα. […] Το πόσο χαμηλά θα πάνε οι τιμές δεν μπορεί να προσδιοριστεί. […] Η μακροχρόνια οροφή είναι οι… 16000 μονάδες.»

(6) 20/2/09 «Η δημιουργία του σχηματισμού πυθμένα ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2008. Το χαμηλότερο σημείο του θα καταγραφεί εντός του πρώτου  τριμήνου του 2009. […] Μετά την ολοκλήρωση του σχηματισμού πυθμένα θα ακολουθήσει μια σημαντική ανοδική κίνηση […] Θα είναι μια ανοδική κίνηση ελπίδας. […] Δυστυχώς, έπειτα από κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα, θα γίνει κατανοητό ότι η παρούσα κρίση είναι πολύ βαθιά και θα οδηγήσει σε συγκλονιστικές οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές.»

(7) 9/4/09 «Από τις 9 Μαρτίου, ο δείκτης εκτελεί τη σημαντικότερη ανοδική κίνηση του. Η κίνηση αυτή αναμένεται να τον οδηγήσει σε μια περιοχή τιμών υψηλότερη των 2200 μονάδων.»

 

 

Για τον Dow

(8) 9/8/08 «Το μοντέλο μας ορίζει επίσης ότι ο δείκτης θα προσπαθήσει να επιταχύνει την καθοδική του κίνηση! Για να το κάνει αυτό, πρέπει να διασπάσει καθοδικά τη γραμμή στήριξης του καναλιού που αναφέρθηκε πιο πάνω.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι το εν λόγω μοντέλο περιέχει ακόμη μια εκτίμηση που λέει ότι η έντονη καθοδική κίνηση θα ξεκινήσει το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην Τετάρτη 6 Αυγούστου και στην Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008.»

(9) 16/5/09 «Όταν η παρούσα ανοδική κίνηση τελειώσει το επόμενο διάστημα (οι αναγνώστες μας γνωρίζουν ότι ο δείκτης DJIA βρίσκεται ήδη στην περιοχή που αποτελούσε τον στόχο του), η πραγματική κατάσταση θα αναδειχθεί.»

(10) 23/5/09 «Όπως μπορείτε να δείτε από το διάγραμμα αυτό, ο δείκτης διαθέτει στην περιοχή των 7200 μονάδων μια πολύ σημαντική στήριξη. […] Καθοδική διάσπαση της στήριξης αυτής θα οδηγήσει τον δείκτη σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών, κοντά στις 4500 μονάδες. […] Η θέση μας ήταν σαφής. Ο δείκτης δεν θα διασπάσει αξιόπιστα τη στήριξη της περιοχής των 7200, μονάδων με την προσπάθεια αυτή αλλά με την επόμενη. […] Η περιοχή στην οποία θα φανεί η ετυμηγορία των αγορών απέχει πλέον ελάχιστα.»

(11) 22/8/09 «Είναι, λοιπόν, αρκετά πιθανόν η κορυφή τής ανόδου που βρίσκεται σε εξέλιξη να λάβει χώρα στις επόμενες 20 περίπου συνεδριάσεις, και συγκεκριμένα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η ζώνη τιμών που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να φιλοξενήσει την κορυφή βρίσκεται ανάμεσα στα επίπεδα των 9700 και 10000 μονάδων.»

(12) 12/9/09 «Απομένει το δεύτερο μέρος της, δηλαδή η αναστροφή της ανοδικής κίνησης. Εάν επιβεβαιωθεί […] είναι αρκετά πιθανόν να ξεκινήσει μια έντονη καθοδική κίνηση που θα οδηγήσει τον δείκτη σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα τιμών και θα ολοκληρωθεί κατά τις συνεδριάσεις της 14ης και 15ης Οκτωβρίου 2009.»

 

Μελετώντας κάποιος τα παραπάνω αποσπάσματα μπορεί να διαπιστώσει πως υπάρχουν εκπληκτικής ακρίβειας προβλέψεις (όπως «Η δημιουργία του σχηματισμού πυθμένα ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2008. Το χαμηλότερο σημείο του θα καταγραφεί εντός του πρώτου  τριμήνου του 2009») αλλά και μεγάλες αποτυχίες. Θα επαναλάβω ότι η «μελέτη» γίνεται επί προβλέψεων αναλυτών που κατά τα άλλα κάνουν –κατά την ταπεινή μου γνώμη- πολύ καλή δουλειά για όσο διάστημα τους παρακολουθώ. Εκτός αυτών μπορεί να βρεί κανείς πάμπολλες άλλες «μαντεψιές» που εκ των υστέρων μόνο μειδιάματα μπορούν να προκαλούν.

 

Το ερώτημα που επανέρχεται: μπορούμε να παίζουμε στις Αγορές τις οικονομίες μιας ζωής -πολύ περισσότερο, δανεικά- θέτοντας αυθαίρετα στόχους που πιθανόν ποτέ να μην πραγματοποιηθούν;

 

Τα «κλεμμένα»

 

Και κάποιος άλλος αναφέρει για τον ΓΔ:

 

(13) 22/11/2008 «Αυτό που είπα, 324 μονάδες. Εκεί οδηγούμαστε αν λάβουμε υπόψη μας τη “λογική” των “κυμάτων Fibonacci” και τα χαρακτηριστικά της αγοράς που δείχνουν ορμητική πτώση και όχι διόρθωση. […] Οι πιθανότητες επιβεβαίωσης είναι 75%, αλλά εγώ είμαι σίγουρος.»

 

Εδώ δεν χρειάζονται καν σχόλια.

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Σχόλια

17/12 16:39  anathema_g13
Άσχετα με την επιτυχία των προβλέψεων των οίκων κτλ. σε αυτό συμφωνώ απόλυτα:
"...θεωρώ πως οι υπόλοιπες αναλύσεις τους που ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΝ το χρηματιστηριακό μέλλον –και δεν δημοσιεύονται εδώ- αλλά περιγράφουν την τρέχουσα κατάσταση ανά εποχή είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και οπωσδήποτε αξιόλογες..."

Με την πρόβλεψη υπάρχει το εξής πρόβλημα: Πέρα από τιμή πρέπει να δίνουν και χρόνο. Αυτό είναι το ζόρικο, να τα πιάσεις και τα δύο.
17/12 16:49  cornelsen
Εμ βέβαια. Κι εγώ μπορώ να πω ότι ο ΓΔ θα φτάσει στις 6000 μονάδες. Αλλά πότε;
17/12 19:09  jorgos
cornelsen προ καιρού είχες προτείνει κάποιον αλγόριθμο αγοραπωλησιών και έψαχνες βοήθεια στο backtesting. δοκιμάζω διάφορα συστήματα με κινητούς, διάφορους δείκτες κλπ, τα οποία κατόπιν κάνω backtesting με ιστορικά στοιχεία, και θα με ενδιέφερε η πρότασή σου. απάντησέ μου με ποιο τρόπο επιθυμείς να επικοινωνήσουμε.
17/12 22:02  cornelsen
Καλησπέρα jorgos. Μπορείς μέσω των Συζητήσεων στο όνομα manola. Αν δεν μπορείς κι από κει στο iannis63@hotmail.com
24/12 10:46  Παπαρδέλας
Παπαρδέλας Χριστουγεννιάτικος, ξεκούραστος όσο ποτέ.

Πω πω πω Παπαρδελιές που αναγιγνώσκω. Έλεγα να χάριζα το nick μου στον κάθε Παπαρδέλα που κυκλοφορεί, αλλά πολύ φοβούμαι φίλτατε cornelsen, πως ούτε οι άπειροι αριθμοί δεν θα φτάσουν για να πάρουν όλοι απο ένα nick Παπαρδέλας 1, Παπαρδέλας 2, Παπαρδέλας 3, ... Παπαρδέλας 25375839 ...
Ευτυχώς που αυτές οι Παπαρδελιές που αναγιγνώσκω ανήκουν μόνο σε 2 Παπαρδέλες.

Στο επόμενο άρθρο σου, δεν θα πάρω θέση, καθότι είναι σοβαρό και ως αυθεντικός Παπαρδέλας αφήνω τους άλλους να μιλήσουν.
24/12 11:48  cornelsen
@Παπαρδέλας
Αν έπαιζες τα λεφτά σου short περιμένοντας να φτάσει ο ΓΔ τις 324 μον. να δεις πόσο σοβαρά θα ήταν τα πράγματα. Για σένα φυσικά! :)
24/12 11:51  Παπαρδέλας
Ποιά λεφτά να παίξει short φίλτατε cornelsen? Για να παίξεις πρέπει να έχεις και αν έχεις δεν βγαίνεις να παπαρδελίζεις ότι σου κατεβαίνει στο κεφάλι σου.
Γράψτε και τι δουλειά κάνει ο κύριος. Να μην το γράψω εγώ ο Παπαρδέλας.
24/12 11:57  cornelsen
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως μετά από τέτοιες αποτυχημένες "μαντεψιές" αφενός εξακολουθούν να γράφουν και αφετέρου να φιλοξενούν τις απόψεις τους οι εφημερίδες.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung