cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Ανοδικά και χωρίς εκπλήξεις
1797 αναγνώστες
Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009
10:01

  

Πολλά πράγματα από την παγκόσμια χρηματιστηριακή κατάσταση δεν έχουν αλλάξει. Κοιτάζοντας σε μία εικόνα (τιμές μέχρι την Παρασκευή 21/8) από κοινού τον S&P500, τον Sensex και τον ΓΔ (για να υπάρχει και μια διαφοροποίηση στις εξεταζόμενες Αγορές) βλέπουμε, σε γενικές γραμμές, παρόμοια συμπεριφορά με τις φυσιολογικές επιμέρους ιδιαιτερότητες. Κοινή -χρονικά- έναρξη τής ανόδου, κοινή -χρονικά- παρεχόμενη στήριξη, ταυτόχρονη προσπάθεια σχηματισμού αναστροφής (κίτρινη περιοχή) και ταυτόχρονη αναίρεση του σχηματισμού αυτού. Ειδικότερα στον S&P500 βλέπουμε δύο πλαγιοανοδικά κανάλια: ένα με μαύρες και ένα με μπλε γραμμές. Η αναμέτρηση τού S&P500 με τις γραμμές αυτές πιστεύω πως θα επιφέρουν ή την απότομη άνοδο -με την υπέρβαση τής μπλε γραμμής αντίστασης-  ή την σταδιακή πτώση μέχρι την μαύρη γραμμή στήριξης. Ανίστοιχη συμπεριφορά και στον DAX (δεν φαίνεται το διάγραμμά του): η γραμμή που ορίζεται από τα υψηλά των 9/2/09 (4687 μον.), 2/6/09 (5178 μον.)  και τής περιόδου 3-11 Αυγούστου φρέναρε εχτές την κίνηση τού δείκτη.    hhakakk          kkkkk  http://picasaweb.google.gr/cornelsen008/SRTiqE#5373791578684828178

Κι ο ΓΔ βρήκε την στήριξή του, ανέβασε τους όγκους του -όταν έπρεπε-, έκανε την καινούργια κορυφή του (ήδη έχουμε έναν πυθμένα και μια κορυφή πάνω από τον/την προηγούμενο/η του/της), τα σήματα αγοράς από τον στοχαστικό είναι απολύτως επιτυχή (χαρακτηριστικό τής ανόδου). Μια δυσκολία εντοπίζεται από την μπλε πλάγια γραμμή η υπέρβαση τής οποίας είχε οδηγήσει σε έντονη κίνηση από τις αρχές Μαίου ως τα μέσα Ιουνίου (κίτρινο παραλληλόγραμμο)  με ταυτόχρονο "φούσκωμα" τού ADX. Οι μεσοπρόθεσμοι δείκτες ευτυχώς δεν μάς έβγαλαν από το ΧΑΑ κατά την οριζόντια  κίνηση που πραγματοποίησε στο τελευταίο διάστημα. allaξ     j hsdsdkskksksξξhjsksksξξξξξξξξξξ  http://picasaweb.google.gr/cornelsen008/2482009ADL#5373797836452708370

Θα μπορούσε να υπάρξει άσχημο μέλλον; Βεβαίως. Ας προσέξουμε πιθανές σφήνες που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε τέσσερα διαγράμματα. klld;aaaaaaaaaabbbbbbbcccccc http://picasaweb.google.gr/cornelsen008/zobVIK#5374547599955217474

Παρασκευή 11/9/2009

Οι δυσκολίες παραμένουν. Η αναμέτρηση με τούς σχηματισμούς και το αποτέλεσμα που θα δοθεί προφανώς θα καθορίσει την επόμενη πορεία των δεικτών. klld;aaaaaaaaaabbbbbbbcccccc http://picasaweb.google.gr/cornelsen008/1192009?authkey=Gv1sRgCNPbz-ug946NuQE#5380118760835628514

Τα "κλεμμένα"

Πολλές συζητήσεις έγιναν, γίνονται και θα γίνονται για τον ρόλο των μισθών στα στραβά της οικονομίας και στην επιδείνωση που –υποτίθεται- πως υφίσταται η τελευταία από τις «παράλογες» απαιτήσεις των εργαζόμενων. Ανάτρεξα σε τρία κείμενα τα οποία και παραθέτω.

 
Το πρώτο από αυτά είναι μία περίληψη από τις απόψεις του γερο-Μάρξ (ΜΣΕ, τ. 22, «Μισθός εργασίας, τιμή και κέρδος»)
 
Ο Μαρξ έλεγε ότι αν οι εργάτες δεν προβάλουν αντίσταση στο κεφάλαιο, που διψάει για το μέγιστο κέρδος, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε συμπαγή μάζα ξεπεσμένων φτωχών. Συνάμα υπογράμμιζε ότι ο αγώνας των εργατών για την αύξηση τού μισθού εργασίας συνδέεται αδιάσπαστα με το σύστημα τής μισθωτής εργασίας και αποσκοπεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, στη διατήρηση τής υφιστάμενης αξίας τής εργατικής δύναμης. Η αναγκαιότητα να αγωνίζονται οι εργάτες εναντίον των καπιταλιστών για την «τιμή τής εργασίας» έχει την ρίζα της στην κατάσταση των εργατών, που αναγκάζονται να πουλάνε την εργατική τους δύναμη. Ο Μαρξ προειδοποιούσε τούς εργάτες να μη μεγαλοποιούν τα τελικά αποτελέσματα τού καθημερινού οικονομικού τους αγώνα, γιατί με τούς αγώνες αυτούς η εργατική τάξη αγωνίζεται μόνο εναντίον των συνεπειών και όχι εναντίον των αιτίων που προκαλούν αυτές τις συνέπειες. Το προλεταριάτο με τούς οικονομικούς του αγώνες, το μόνο που πετυχαίνει είναι να συγκρατεί την τάση επιδείνωσης τής κατάστασής του, αλλά δεν αλλάζει την πορεία της.
Οι απόψεις τής αγοραίας πολιτικής οικονομίας κηρύσσονται και από τούς σύγχρονους αστούς οικονομολόγους […] όπως π.χ. η σύγχρονη θεωρία «τού φαύλου κύκλου» ή τού «σπειράματος» τού μισθού εργασίας και των τιμών. Η θεωρία αυτή αποβλέπει στο να δικαιώσει την πολιτική τού «παγώματος» των αποδοχών σε συνθήκες κολοσσιαίας αύξησης των κερδών των μονοπωλίων, τού πληθωρισμού και τού διπλασιασμού των τιμών ως τον κύριο τρόπο μείωσης τού πραγματικού μισθού εργασίας των εργαζομένων.
 
Το δεύτερο είναι ένα προφητικό κείμενο που είναι λιγότερο σχετικό με τούς μισθούς αλλά που περιέγραφε από το 1989 την άνοδο του νεοφιλελευθερισμού και τις επιπτώσεις του επάνω σε αυτούς. (Περιοδικό «Θέσεις», τχ. 28, Ιούλιος – Σεπτέμβριος 1989)
 
Άλλοι Ινδοί που κατοικούν ανατολικότερα, είναι νομάδες και τρώνε το κρέας ωμό. Ονομάζονται Παδαίοι. Λένε ότι έχουν τις ακόλουθες συνήθειες. Όποιος αρρωστήσει, άνδρας ή γυναίκα, τον σκοτώνουν…. Εκείνος αρνείται ότι έχει αρρωστήσει, αλλά οι άλλοι, όλοι συνεννοημένοι, τον σκοτώνουν και τον τρώνε.
Ηρόδοτος, Ιστορίες
 
Η εκκαθάριση των αδύναμων, ως διαδικασία «εξυγίανσης» μίας κοινωνίας, που αναπαράγει διαρκώς την ίδια την αποσταθεροποίησή της: τέτοια είναι η λογική τού καπιταλιστικού συστήματος.
Μετά από μερικά χρόνια επιβράδυνσης των εκκαθαριστικών λειτουργιών τής κεφαλαιοκρατικής κρίσης, χάρη στους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, την ψηλή ζήτηση και τη σχεδόν πλήρη χρησιμοποίηση τού παραγωγικού δυναμικού που γνώρισε ο καπιταλισμός πρόσφατα, οι ενδείξεις πληθαίνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα βίαιη επίθεση τού κεφαλαίου, μπροστά σε μια νέα φάση εκκαθάρισης των αδύναμων.
 
Τέλος, ένα κείμενο από έναν διαχειριστή κεφαλαίων που γράφτηκε κατά την διάρκεια τής κρίσης που διανύουμε. (Εφημ. «Ημερησία» - BenFunnell, διαχειριστής τής GLGPartners 4/7/2009)
 
Οι πλούσιοι γίνονται πολύ πλουσιότεροι, κάτι που δεν ισχύει καθόλου για όλους τούς υπολοίπους. Σύμφωνα με τούς οικονομολόγους τής Societe Generale, το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό εισόδημα τού 1/5 των πιό υψηλά αμειβόμενων Αμερικανών φορολογούμενων αυξήθηκε κατά 60% από το 1970, ενώ έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 10% για όλους τούς υπολοίπους. […] Για να το θέσουμε απλά, τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης εισέρευσαν στις τσέπες των πλουτοκρατών αντί για την κύρια μάζα του πληθυσμού. Επομένως γιατί δεν έχει ξεσπάσει ακόμη επανάσταση; Επειδή υπάρχει μια λύση: Αν δεν μπορείς να τα κερδίσεις μπορείς να τα δανειστείς!
 

Φυσικά κάθε σχόλιο, ιδιαίτερα όταν εκφράζει αντίθετη άποψη ή ενστάσεις, δεκτό.

 
Σχόλια

25/08 11:23  zeuspower
5*
στην στανη τα πραγματα δεν αλλαζουν ποτε !

τα προβατακια βοσκουν το χορταρακι τους...
τα τσοπανοσκυλα επιτηρουν...
οι λυκοι παραμονευουν...
και οι βοσκοι διευθυνουν...
25/08 18:26  anathema_g13
Γεια χαρά φιλέ!
Τελικά εκείνο το διάγραμμα που συζητούσαμε πριν μερικές εβδομάδες στο forum ήταν προφητικό όπως φαίνεται μέχρι στιγμής για τον S&P.

Λοιπόν, ο Μαρξ ξαναγίνεται της μόδας. Κάθε φορά που βλέπω κάτι σχετικό θυμάμαι το ακόλουθο άρθρο:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=50635&ref=search
26/08 10:09  cornelsen
Σωστά το λες: "μέχρι στιγμής". Γιατί κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει κυρίως σε έναν χώρο όπως τα χρηματιστήρια. Πολύ ενδιαφέρον έχει η αναμέτρηση τού S&P500 με την μπλε γραμμή τού καναλιού του (και η αντίστοιχη δική μας στο ΧΑΑ).
Ακόμη κι αν δεν είναι κάποιος μαρξιστής στον Μαρξ μπορεί να βρεί την καλύτερη και πλέον επιστημονική ανάλυση τού καπιταλισμού. Δυστυχώς οι επίγονοι τού Λένιν -και όχι ο Λένιν- κατάφεραν να βρωμίσουν με τον χειρότερο τρόπο το μεγαλύτερο και το πιό αγνό κίνημα απελευθέρωσης τής ανθρώπινης κοινωνίας.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
11 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung