cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Επιτάχυνση τής (αναμενόμενης) διόρθωσης
1464 αναγνώστες
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009
13:29

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η πτώση αλλά η έντασή της. Η αναμενόμενη εδώ και καιρό διόρθωση είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβεί από τις 2400 μον. Γιατί; Κοιτάζοντας το διάγραμμα του ΓΔ σε συνδυασμό με τον RSI και τον ADX βλέπουμε ο μεν πρώτος να κάνει αρνητική απόκλιση ο δε δεύτερος να κορυφώνει πριν μία εβδομάδα (κίτρινος κύκλος). Αν σ’ αυτά προσθέσουμε και τους χαμηλούς όγκους στις ανοδικές συνεδριάσεις είχαμε όλες τις προϋποθέσεις καθοδικής κίνησης. Φέρνοντας την ευθεία μεταξύ των δύο διαδοχικών κορυφών του ΓΔ (2430 και 2400 μον.) σχηματίζεται η γραμμή του πλαγιοκαθοδικού καναλιού μέσα στο οποίο ήταν «υποχρεωμένος» να κινηθεί ο ΓΔ. Η άγαρμπη παρέμβαση μέσω της ΑΜΚ της ΕΤΕ, όμως, επιτάχυνε την πτώση και μια καθοδική πορεία που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες ολοκληρώθηκε (;) σε δύο ημέρες. Έτσι, σήμερα, κάποιοι θεωρούν πως είμαστε στο τέλος τού ανοδικού ξεσπάσματος τού τελευταίου τριμήνου και κάποιοι άλλοι πως βρήκαν την ευκαιρία τής διόρθωσης για να τοποθετηθούν. Προσωπικά πιστεύω πως έχουμε μπει στην διαδικασία αναζήτησης τού νέου πυθμένα ο οποίος θα βρεθεί στο τέλος τού καθοδικού κύματος το οποίο θα αναπτυχθεί όταν ο ΓΔ περάσει κάτω από τις 2150 μον. Προς τα πάνω έχουμε ακόμη τις ισχυρές αντιστάσεις στην περιοχή 2250 έως 2350 μονάδες, περιοχή που διασπάστηκε -δυστυχώς- με μεγάλη ευκολία στις 16 και 17 τού μηνός.

Επειδή δεν μπορώ να εμφανίσω τα διαγράμματα ελπίζω να γίνονται ορατά από το: http://picasaweb.google.com/cornelsen008/SRTiqE02#5355254971507824418 

 
Τα "κλεμμένα"
 
Αντιγράφω από το άρθρο του Δ. Γκιόκεζα (Εφημ. ΑΞΙΑ, 5/6/2009)
 
Όπως οι τιμές των μετοχών, των πρώτων υλών, των ομολόγων πέφτουν όταν υστερεί η ρευστότητα λόγω απουσίας αγοραστών, με τον ίδιο τρόπο ανεβαίνουν όταν απουσιάζουν οι πωλητές. Η αιτία είναι πάλι η ίδια, καθώς υστερεί η ρευστότητα όταν υπάρχουν περισσότεροι αγοραστές από όσο υπάρχουν πωλητές. Δεν είναι δηλαδή σημάδι ότι ανακάμπτουν οι αγορές, απλώς σχετικά με τους πωλητές, υπάρχουν περισσότεροι αγοραστές.
………..
Όταν καταρρέουν οι αγορές, πολλοί επενδυτές σπεύδουν να πωλήσουν, καθώς προσδοκούν ότι οι αγορές θα πέσουν περαιτέρω. Από κάποιο σημείο και μετά όμως, οι αποτιμήσεις είναι πλέον τόσο χαμηλές, σε τέτοιο βαθμό που πλέον οι πωλητές αρνούνται να πωλήσουν και προτιμούν να κρατήσουν τις μετοχές τους. Είτε τις έχουν κρατήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της πτώσης, οπότε αισθάνονται ότι είναι εγκλωβισμένοι από τις υψηλότερες τιμές στις οποίες τις έχουν αγοράσει, είτε κερδοσκόπισαν κατά τη διάρκεια της πτώσης και περιμένουν την ανάκαμψη. Όποια και αν είναι η αιτία, το γεγονός είναι το ίδιο. Δεν υπάρχουν πωλητές. Σε τέτοιο περιβάλλον, αρκεί μια οποιαδήποτε θετική εξέλιξη για να στείλει νέους κερδοσκόπους στις αγορές. Και τους τελευταίους τρεις μήνες δεν έλειψαν τα θετικά νέα. Είτε μακροοικονομικά μεγέθη, είτε τα αποτελέσματα των stresstests των αμερικανικών τραπεζών, είτε ακόμα και η κερδοφορία των επιχειρήσεων, μεταφράστηκαν από τις αγορές ως ενδείξεις ότι η κρίση έχει πλέον ξεπεραστεί. Είναι όμως πράγματι έτσι;
………….
(το πρώτο τρίμηνο του έτους) η παγκόσμια οικονομία δεν επιβραδύνεται με τον ίδιο ρυθμό όπως προηγουμένως. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει αρχίσει η ανάκαμψη. Και οι επιχειρήσεις οι οποίες ανακοίνωσαν υψηλότερη κερδοφορία από τις προβλέψεις των αναλυτών, απλώς επωφελήθηκαν από τη μείωση του λειτουργικού κόστους, κυρίως μέσω απολύσεων. Αυτό όμως αποτελεί ένδειξη μελλοντικής κερδοφορίας.
…………
Η ανάκαμψη των αγορών και της οικονομίας εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία η ρευστότητα θα επιστρέψει καταρχάς στην οικονομία και ακολούθως στις αγορές.
…………..

(Όμως) η διαφορά με την οποία οι δύο δείκτες, ο στενότερος Μ1 και ο ευρύτερος Μ2, έχουν κινηθεί αποδεικνύει ότι στην πράξη, η ρευστότητα έχει παραμείνει εντός του τραπεζικού συστήματος. Θεμιτό ίσως…Όμως, αν η ρευστότητα αυτή, η οποία υπάρχει και βρίσκεται μέσα στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών δεν διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία, τότε δύσκολα θα σταθεροποιηθεί και ενισχυθεί η ανάπτυξη. Κυρίως, όμως, καθώς η ρευστότητα επηρεάζει άμεσα τις ίδιες τις αγορές, δύσκολα θα βρεθεί και η απαραίτητη ώθηση για την ανάκαμψή τους.

ΥΓ.: Ετοιμάζω βαλίτσες. Μην αφήσετε τον ΓΔ να "φύγει". Επιστρέφω εντός ολίγων ημερών.

Άνω Μερά καλό χωριό και με τις πρασινάδες...

 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Σχόλια

19/06 13:42  cornelsen
Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το διάγραμμα που προσπαθώ να κατεβάσω (αναγράφεται: This file uploader is disabled. Please check the "editor/filemanager/connectors/php/config.php file"). Μπορεί κάποιος φίλος να βοηθήσει;
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung