cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Βear market rally ή ξεκινήσαμε την μεγάλη άνοδο;
1623 αναγνώστες
Παρασκευή, 8 Μαΐου 2009
15:25
Τον Μάρτιο του 2003 οι περισσότεροι φοβόντουσαν τα χειρότερα. Κάποιοι, μεταξύ αυτών και αναλυτές (ή μήπως «αναλυτές»), έβλεπαν τον ΓΔ στις 900 μονάδες. Από τότε μέχρι το τέλος του 2007 τα κέρδη του ΓΔ ξεπέρασαν το 200%!
Σήμερα σχεδόν όλοι –και πάλι- έβλεπαν/βλέπουν την κατάρρευση του συστήματος. Και πάλι, όμως, οι Αγορές έκαναν το δικό τους.
Στα δικά μας:
1. Υπέρβαση της γραμμής τάσης (Α1) που μας καθόρισε από την αρχή του 2008,
2. Υπέρβαση της μακροχρόνιας γραμμής 20ετίας (γραμμή ε όπως φαίνεται στο http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=14350&blid=95) που είχε διασπαστεί πτωτικά για δίμηνο,
3. Επίμονη παραμονή των ταλαντωτών σε υπεραγορασμένες περιοχές ενώ το προηγούμενο διάστημα η επίσκεψη και μόνο στις περιοχές αυτές συνοδευόταν από αθρόες πωλήσεις,
4. Σχηματισμός πτωτικής σφήνας το 5μηνο Οκτ.08 έως Μαρτ.09 (συγγνώμη «γιατρέ», δεν βλέπω Κεφάλι με Ώμους),
5. Αγοραστικα σήματα από μεσοχρόνιους ΚΜ. 
Συνεπώς, τι θα μπορούσε ο μεσο/μακροπρόθεσμος κερδοσκόπος να περιμένει για να έχει «μπει» και πάλι στο παιχνίδι;

Φυσικά ήρθε και η διόρθωση. Μέχρι στιγμής αναμενόμενη και ελεγχόμενη. Μέσα στο κανάλι Κ1Κ2 (το διάγραμμα είναι ημιλογαριθμικό), με την πρώτη στάση στις 1880 μον. και την δεύτερη στο τριπλό σημείο αντίστασης R (ΚΜ200, περιοχή 2250/2350, επαφή με Κ1). Βέβαια μην περιμένετε να δώσω τιμές-στόχους. Βρίσκομαι στον χορό και θα συμμετέχω μέχρι να δω ότι γίνεται κουραστικός ή επικίνδυνος. Ένα απλό stop loss είναι σε πρώτη φάση ο ΕΚΜ30 και μετά το χαμηλό κλείσιμο των 20 ημερών. Ή μήπως όχι; Ακούω προτάσεις (για μεσο/μακροπρόθεσμο παίχτη).

 

Στο διλημματικό ερώτημα «είμαστε σε bear market rally ή ξεκινήσαμε την μεγάλη άνοδο» δεν θα απαντήσω ακόμη. Πρώτα να δούμε σε ποιό επίπεδο θα δημιουργηθεί ο επόμενος σημαντικός πυθμένας και η επόμενη κορυφή και τότε θα μπορούμε να αποφανθούμε αν βρισκόμαστε σε ανοδική Αγορά.
 
Οι λωρίδες Bollinger (Β.Β.)
Συνηθίζουμε να λέμε πως οι Β.Β. δείχνουν τιμές αντίστασης ή στήριξης. Κάποιοι, μάλιστα, τις χρησιμοποιούν για να πουλήσουν ή να αγοράσουν αντίστοιχα όταν η τιμή της μετοχής τις προσεγγίζει.
Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα του ΓΔ που ακολουθεί φαίνεται πως ο ΓΔ διασπά προς τα πάνω τις Β.Β. όταν βρίσκεται σε έντονα ανοδική τάση (κίτρινα οβάλ) κινούμενος ταυτόχρονα πάνω από την κεντρική γραμμή (τον ΚΜ20). Επίσης, πως όσο ο ΓΔ κινείται πτωτικά βρίσκεται κάτω από την κεντρική γραμμή και το πέρασμά του κάτω από την χαμηλή λωρίδα Bollinger σηματοδοτεί περαιτέρω πτώση.
 
 
 
Στο ημερήσιο διάγραμμα (μιλώ πάντα για τον ΓΔ) μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα εξής:
Αν η Αγορά είναι ανοδική (ας πούμε πως είναι ανοδική όταν ΓΔ>ΚΜ200 ή όταν ΕΚΜ9>ΕΚΜ60) τότε η υπέρβαση της άνω λωρίδας Bollinger συνοδεύεται από περαιτέρω άνοδο.
Αν η Αγορά είναι καθοδική τότε το αγοραστικό αυτό σήμα ακυρώνεται αμέσως από πωλητικά σήματα ταλαντωτών ή μεσοβραχυχρόνιων ΚΜ.
Με βάση τις δύο τελευταίες παρατηρήσεις θα ήθελα (γιατί δεν έχω την τεχνική δυνατότητα) κάποιος φίλος να υπολογίσει την απόδοση τής τακτικής:

Αν η Αγορά είναι ανοδική (ας πούμε πως είναι ανοδική όταν ΓΔ>ΚΜ200 ή όταν ΕΚΜ9>ΕΚΜ60) και ο ΓΔ περνά πάνω από την άνω λωρίδα Bollinger ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ. Όταν ο ΓΔ περνά κάτω από τον ΕΚΜ30 ΠΟΥΛΑΜΕ (stop loss). Επαναγορά είτε από τον ΕΚΜ30 είτε από την άνω λωρίδα Bollinger (όποιο δώσει πρώτο σήμα). Η προμήθεια εισόδου είναι 1%. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποιον χάσει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του. Καλό ΠΣΚ σε όλους.

 

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
13 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung