cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Χωρίς εκπλήξεις
1182 αναγνώστες
Τετάρτη, 8 Απριλίου 2009
08:50

Καλημέρα μας.

Οι αγορές –τουλάχιστον ως τα σήμερα- επιβεβαίωσαν την κίνησή τους όπως την είδαμε από τις 13 Μαρτίου. Στην πρώτη εικόνα φαίνονται τα διαγράμματα τεσσάρων μεγάλων δεικτών: τού S&P 500, τoύ EUR 100 (European Top 100), τoύ NIKKEI και τού ινδικού SENSEX (η Ινδία ως μια ισχυρή αναδυόμενη αγορά). Οι τρεις πρώτοι παραμένουν μέσα σε πτωτικά κανάλια με κορυφές και πυθμένες στα σημεία που συναντούν οι ίδιοι ή οι RSI τους τα πτωτικά τους ή τα ανοδικά τους κανάλια αντίστοιχα. Ο SENSEX, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να κινείται πραγματικά ανοδικά αν και έχει ακόμη μπροστά του μια μακροχρόνια πτωτική γραμμή τάσης να ξεπεράσει.

Ο ΓΔ έχοντας αφενός βρει στήριξη στα χαμηλά τού 2003 και αφετέρου έχοντας επιστρέψει στο αρχικό του καθοδικό κανάλι (για τούς λόγους αυτούς επιμένω πως –προς το παρόν τουλάχιστον- είναι σε καλύτερη θέση από τις αμερικάνικες αγορές) προσπαθεί κινούμενος σε ένα μικρού εύρους κανάλι –όπως συμβαίνει και με τούς υπόλοιπους διεθνείς δείκτες- να βγεί από τις αντιστάσεις που συναντά. Βλέποντας την κατάσταση αυτή και την ισχυρή πιθανότητα διόρθωσης αποφάσισα να μην ρισκάρω αγορές παρότι οι μεσοχρόνιοι ΚΜ (ΚΜ100, ΕΚΜ45, ΡΡΟ 9-60) που χρησιμοποιώ συνήθως μου «επέβαλαν» τοποθέτηση εδώ και δύο μέρες. Έξοδος των διεθνών δεικτών από τα πτωτικά κανάλια τους, δημιουργία σχηματισμών αντιστροφής αλλά και διάσπαση των υψηλών τριμήνου από τον ΓΔ είναι ένα καλό(;) σημάδι τοποθέτησης στο ΧΑΑ.

ΥΓ.: Τα διαγράμματα αφορούν τα κλεισίματα έως και τις 6/4/08.

 

Τετάρτη 15-4-09

Προετοιμασία για υπέρβαση τής καθοριστικής σημασίας γραμμής αντίστασης (μπλε γραμμή στο διάγραμμα του ΓΔ). Σε απόσταση -ακόμη- ο ΚΜ 200, αγοραστικά σήματα από διάφορους μεσοπρόθεσμους δείκτες. Και στις ΗΠΑ προσπάθεια εξόδου από το πτωτικό κανάλι τού Οκτωβρίου. Οι αναδυόμενες αγορές έχουν ήδη βρεθεί μπροστά από τις ώριμες.

Τρίτη 21-4-09

Προσθέτω μια ενδιαφέρουσα άποψη από το http://blogs.stockcharts.com/chartwatchers/2009/04/different-strategies-for-different-markets.html

«Τα κλεμμένα»

Από το βιβλίο «Ο κρατικός καπιταλισμός στη Ρωσία» τού Τόνυ Κλιφ (γράφτηκε στα 1947-48).

Σε αντίθεση με όλους τούς προκαπιταλιστικούς τρόπους παραγωγής, ο καπιταλισμός είναι αναγκασμένος να συσσωρεύει όλο και περισσότερο κεφάλαιο. Όμως αυτή η διαδικασία εμποδίζεται από δύο συμπληρωματικούς μα και παράλληλα αντιφατικούς παράγοντες, προϊόντα τού ίδιου τού καπιταλιστικού συστήματος. Ο ένας είναι η πτώση τού ποσοστού κέρδους, πράγμα που σημαίνει πως οι πηγές για παραπέρα συσσώρευση περιορίζονται. Ο άλλος είναι η αύξηση τής παραγωγής πέρα από τις δυνατότητες τής αγοράς για απορρόφηση των παραγόμενων προϊόντων. Αν δεν ήταν στη μέση η πρώτη αντίφαση, τότε η υποκαταναλωτική λύση τής κρίσης –η αύξηση δηλαδή των εργατικών μισθών- θα ήταν η καλύτερη και η απλούστερη απάντηση. Αν πάλι δεν είχαμε την δεύτερη αντίφαση, ο φασισμός, κουτσουρεύοντας συνέχεια τούς μισθούς, θα μπορούσε να αποσοβεί την κρίση τουλάχιστο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ...........

Σε ΤΕΛΙΚΗ ανάλυση, η αιτία τής καπιταλιστικής κρίσης είναι ότι ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος τού κοινωνικού εισοδήματος περνάει στα χέρια τής τάξης των καπιταλιστών, κι ότι ένα επίσης όλο και κομμάτι αυτού τού εισοδήματος δεν ξοδεύεται για την αγορά καταναλωτικών αγαθών αλλά, αντίθετα, για την αγορά μέσων παραγωγής, μ’ άλλα λόγια, κατευθύνεται προς τη συσσώρευση κεφαλαίων. Όμως, καθώς όλα τα μέσα παραγωγής είναι ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ καταναλωτικά αγαθά- δηλαδή μετά από πάροδο ορισμένου χρονικού διαστήματος η αξία των παραγωγικών μέσων ενσωματώνεται στα καταναλωτικά αγαθά- η σχετική αύξηση σ’ εκείνο το κομμάτι τού εθνικού εισοδήματος που συσσωρεύεται σε σύγκριση με το αντίστοιχο κομμάτι που ξοδεύεται για την κατανάλωση, θα πρέπει να οδηγήσει στην υπερπαραγωγή. Κι αυτό είναι μια σωρευτική διαδικασία. Η αύξηση τής συσσώρευσης συνοδεύεται από ορθολογικοποίηση που με τη σειρά της αυξάνει το ποσοστό εκμετάλλευσης τόσο περισσότερο αυξάνουν οι πόροι τής συσσώρευσης σε σύγκριση με τούς μισθούς των εργατών και το εισόδημα τού καπιταλιστή. Η συσσώρευση τρέφει τη συσσώρευση.

 

Σχόλια

21/04 17:04  Mogadishu
γεια χαρα, εκανα ενα περασμα στο blog σου, πολλοι αριθμοι, γραφηματα, γραμμες, δεικτες...να σου πω την αληθεια με κουραζουν ολα αυτα...δεν ψαχνω να δω τι θα κανουν οι αγορες με γραφηματα και αναλυσεις, τις αγορες τις κινουν τουλαχιστον τα τελευταια 6-7 χρονια μια χουφτα (επενδυτικων) οικων ανοχης, που αφου δεν καταφεραν να προσελκυσουν τον κοσμο οπως συνεβαινε στο παρελθον και ο οποιος απο ενα σημειο και μετα αυξανοταν με γεωμετρικη προοδο και εδινε τον τονο στις αγορες, στριμωχθηκαν στην εξοδο μονοι τους, εξ' ου και η βιαιη και ταχυτατη πτωση, σε αντιθεση με αλλες φορες που επαιρνε περισσοτερο χρονο, ενω ταυτοχρονα ξεκαθαριζουν μεταξυ τους ποιος θα μεινει στο παιχνιδι, γιατι εγιναν πολλοι...ηδη βλεπουμε τους 5 της επομενης μερας...οι αγορες θα αποκτησουν νοημα οταν θα "βαλει" το χερακι του κι ο κοσμακης...ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ man! προσδοκιες και ψυχολογια, μονοι τους τοσα χρονια τωρα, νοημα μηδεν...και για να ασχοληθει ο κοσμος θελει κινητρο και οραμα...τιποτα απο αυτα δεν φαινεται στον οριζοντα ομως...κι ουτε θα φανει οσο τις αγορες τις κινουν παιδαρελια με μαστερ και προγραμματα trading...επιδειξιες του σαββατοκυριακου δηλαδη...οσο οι χρηματαγορες "κινουνται" απο τυπου LARA CROFT Ceo's και Μεο'ς, τι να λεμε?
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung