cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Που το πάει ο Dow Jones
2359 αναγνώστες
Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009
09:18
Πως μπορείς να μην φοβηθείς τον Dow Jones; Μετά από μια μεγαλοπρεπή κίνηση που απέφερε μεγάλα κέρδη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ήρθε η εποχή των ισχνών αγελάδων, με άλλα λόγια η ώρα να πληρωθεί ο λογαριασμός της νεοφιλελεύθερης «ανάπτυξης». Για πρώτη φορά μετά το 1997 ο DJIA πέρασε κάτω από τις 7000 μονάδες. Ο αριθμός αυτός είναι βέβαια λίγο αυθαίρετος. Πιο σωστά, η περιοχή από τις 7150 έως τις 7500 μονάδες ήταν γεμάτη σημαντικές στηρίξεις –τώρα πλέον γεμάτη με σημαντικές αντιστάσεις. Η αναμενόμενη κίνηση του Dow (όπως και του S&P500 προς την περιοχή των 750 μον.) είναι η αναμέτρηση με την προαναφερθείσα περιοχή στο αμέσως επόμενο διάστημα. Από το διάγραμμα είναι προφανές πως αν αυτή η περιοχή γίνει ταβάνι για την παρούσα κίνηση θα ταλαιπωρηθούμε για αρκετό καιρό με χαμηλότερες τιμές. Και μακάρι να κάνω λάθος γιατί σε τέτοιες καταστάσεις κερδισμένος δεν βγαίνει κανείς. Ούτε και αυτοί που έχουν πουλήσει νωρίς. Η κρίση αργά ή γρήγορα φτάνει σε κάθε σημείο της κοινωνίας και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πλήττει τους πάντες.
Πιο κάτω στηρίξεις στις 5800 και στις 4000 μονάδες. Δεν λέω πως θα φτάσει εκεί –μελλοντολόγος ή μάντης δεν είμαι- λέω απλώς πως εκεί υπάρχουν εμφανώς παλιές στηρίξεις.

Εκτός από το διάγραμμα του DJIA ακολουθεί και ένα διάγραμμα από την σελίδα http://dshort.com/charts/mega-bear-comparisons.html?mega-bear-quartet-real-extended στην οποία φαίνεται η πορεία τεσσάρων μεγάλων δεικτών που κορύφωσαν και στην συνέχεια ταλαιπωρήθηκαν για χρόνια. Είναι ο DJIA στο μεγάλο κραχ του 29, ο ΝΙΚΚΕΙ την τελευταία 20ετία ο NASDAQ μετά την κορυφή του 2000 και ο S&P 500 από την κορύφωσή του το 2007 έως σήμερα. Ο τελευταίος θα ακολουθήσει τους άλλους τρεις στο ποσοστό της πτώσης; Στην διάρκεια της πτώσης; Θα …δούμε.

 

 

 

Τρίτη, 24/3/2009 Κι όμως ο Dow έκανε την έκπληξη. Ξεπέρασε την περιοχή 7150-7500 μον., την "μπλε" γραμμή αντίστασης και πάει για την "κόκκινη" γραμμή αντίστασης. Αυτή πιστεύω πως είναι σημαντικότερη (ορισμένη από τρεις κορυφές και γραμμή επαναφοράς τού πλαγιοκαθοδικού καναλιού). Μόνο αν βγει από το κανάλι αυτό η μεσοπρόθεσμη πορεία αλλάζει.  

Δευτέρα, 30/3/2009 Από την αρχή τής πτώσης ο Dow και ο RSI του έχουν δημιουργήσει δύο κανάλια ο καθένας (με κόκκινες και μπλε γραμμές). Κάθε φορά που είτε ο Dow είτε ο RSI "βρίσκουν" στα κανάλια τους αλλάζει η βραχυχρόνια πορεία τού Dow. Η υπερβολή (σημειώνεται με κίτρινο οβάλ τον 5/08) στον RSI συνόδευσε την έναρξη τής έντονης πτώσης που οδήγησε στα χαμηλά τού 10/08. Η άνοδος τού Μαρτίου 09 έγινε σε στενό ανοδικό κανάλι και γι' αυτό είναι αρκετά επισφαλής -ίσως και για νεώτερα χαμηλά εντός τού "μπλε" καναλιού.

 

Και μέσα στον γενικότερο χαμό κάποιοι "έβαλαν" φωτιά στο πετρέλαιο. Αργά και στα μουλωχτά -όπως συνήθως συμβαίνει στις ανόδους.

Τα "κλεμμένα"
Αποφάσισα να συμπληρώνω κάθε δικό μου άρθρο με μία στήλη (την ονομάζω «κλεμμένα») από διάφορα ενδιαφέροντα άρθρα που αλιεύω κατά καιρούς.  Το πρώτο από αυτά είναι από την εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή με υπογραφή "Ο Συγγρός".
 
Εκείνες τις θερμές μέρες του Αυγούστου τού 2003 η κινητικότητα στην Τράπεζα τής Ελλάδος ήταν έντονη. Με ιδιαίτερη προσοχή και άκρα μυστικότητα διοχετεύτηκαν στο εξωτερικό, όπου και πουλήθηκαν, 20 τόννοι χρυσού. ….Η τράπεζα, στο διοικητικό τιμόνι της οποίας ήταν τότε ο Νίκος Γκαργκάνας, έβγαλε ανακοίνωση στην οποία έλεγε ότι πούλησε το χρυσάφι γιατί είχε σχεδόν μηδενική απόδοση…..

Τότε οι 20 τόννοι χρυσού πουλήθηκαν έναντι 207 εκατ. Ευρώ. Δηλαδή 10350 ευρώ το κιλό. Σήμερα όμως, ο χρυσός διαμορφώνεται στα 23830 ευρώ το κιλό……

 

Σχετικές μετοχές:
DOW
Σχόλια

13/03 09:48  Βασίλης Μαρκάκης
Καλημερίζω τον συντάκτη, έχω και εγώ τους ίδιους προβληματισμούς (...αν αυτή η περιοχή γίνει ταβάνι για την παρούσα κίνηση θα ταλαιπωρηθούμε για αρκετό καιρό με χαμηλότερες τιμές...)και για σεφτέ τον κάνω ...ανθυπολοχαγό. 5*
13/03 10:07  mc
Καλημέρα.
Μιας και αναφέρθηκες στις στηρίξεις, τι θα είχε άραγε συμβεί σε όποιον είχε δοκιμάσει να στοιχηματίσει σ' αυτές;
13/03 10:15  cornelsen
Καλημέρα Βασίλη, καλημέρα mc.
Α πα πα δεν στοιχηματίζω ούτε στις στηρίξεις ούτε στις αντιστάσεις.
@mc, χάθηκες τελείως. Περίμενα νέα σου αλλά ματαίως. Νόμιζα πως είχες μεταναστεύσει στην... Αφρική.
13/03 10:18  kikou04
Καλημέρα
Πάντα σοβαρός και μετρημένος.

Μήπως τα διαγράμματα του DOW και του Nikkei θα έπρεπε να ξεκινούν 10 χρόνια νωρίτερα, προ της πτώσης του και της μετέπειτα ταλαιπωρίας??
Και το λέω αυτό, διότι είχε προηγηθεί μεγάλο ραλλυ και στους δύο δείκτες προηγουμένως.
13/03 10:19  mc
Να τα πεις στον Γερμανό και στα τηλέφωνα που μου έχασαν στην αλλαγή συσκευής. Χίλιες φορές Αφρική, παρά "Αφρική".

http://mc73.wordpress.com
http://trend-mc73.blogspot.com
13/03 13:25  cornelsen
@kikkou04
Μπορεί κανείς να δει τον ΝΙΚΚΕΙ στο http://bigcharts.marketwatch.com/advchart/frames/frames.asp?symb=XX%3A1572490&time=8&freq=1 (έχει κωδικό JP:1804610) ή στο http://finance.yahoo.com (με κωδικό ^N225). Πράγματι, από τις 10000 μον. το 1984 στις 40000 μον. το 1990 και στις 7000 μον. σήμερα.
Αυτή η συμπεριφορά είναι που με φοβίζει.
13/03 15:12  kikou04
κοίτα αν το δεις έτσι
http://finance.yahoo.com/echarts?s=^N225#chart1:symbol=^n225;range=my;compare=^gspc;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined

Φαίνεται είτε τρομακτικό για τον SP, είτε ενθαρρυντικό για τον Nikkei ... με βάση τα συγκριτικά τους διαγράμματα από το 1984.

Αν το δούμε έτσι
http://finance.yahoo.com/echarts?s=^N225#chart2:symbol=^n225;range=5y;compare=^gspc;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined

τότε την τελευταία 5-τία είναι στα ίδια.

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να ''ανοίξω'' τον Νιkkei σε παλαιότερα χρόνια και να βγάλω σύγκριση με Sp ... να δούμε τι θα έδειχνε.

Τα μελλοντικά παγκόσμια macro θα μας δείξουν τι τελικά θα γίνει.
13/03 15:14  kikou04
Πρέπει να κάνεις copy όλο το link και μετά paste για να βγουν τα διαγράμματα.
17/03 13:33  cornelsen
@kikou04
Κατ' αρχάς συγγνώμη που άργησα να σού απαντήσω. Ήμουν μακρυά από Η/Υ και δεν είχα δει το μήνυμά σου.
Μπαίνοντας στο www.stockcharts.com και βάζοντας για τον ΝΙΚΚΕΙ κωδικό $NIKK και στο πεδίο Range, Select Start/End δύο παλιές ημερομηνίες (εγώ έβαλα 1920-03-17 1930-01-01)βγάζει την εικόνα του ΝΙΚΚΕΙ από το 1980. Πάντως δεν θα έκανα copy/paste την συμπεριφορά τού ΝΙΚΚΕΙ για να βρω τι θα κάνουν οι αμερικάνικοι δείκτες σήμερα.
17/03 13:56  kikou04
Πολύ σωστά φίλε μου cornelsen.
Δεν μπορούμε να ταυτίσουμε δείκτες άλλων χωρών για να βγάλουμε συμπεράσματα για δείκτες που πιθανόν μας ενδιαφέρουν, μιας και διαφορετικά προβλήματα έχει η κάθε οικονομία, με άλλους τρόπους αντιδρά το επενδυτικό κοινό της κάθε χώρας και συνήθως η διαφορετικότητα της κουλτούρας του κάθε πολιτισμού δίνει άλλες κινήσεις στους Χρηματιστηριακούς δείκτες.
Βέβαια κάποιοι θα που παγκοσμιοποίηση ... ναι αλλά μέχρι ενός σημείου, αφού στο κάθε Χρηματιστήριο συνήθως οι περισσότεροι που δραστηριοποιούνται είναι οι ντόπιοι επενδυτές.

Άλλωστε τίποτα δεν απαγορεύει μια οικονομική υπερδύναμη να μικρύνει και στη θέση της να δούμε κάτι άλλο ... η Παγκόσμια Ιστορία νομίζω αυτό μας διδάσκει.

Ευχαριστώ για την απάντησή σου.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung