cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Πυθμένας... L-U-V-W
1840 αναγνώστες
Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2009
09:08

 

Το παρακάτω κείμενο έχει γραφτεί στις 31/12/08 με τα μέχρι τότε στοιχεία. Ο "δαίμων τού διαδικτύου" δεν μού επέτρεψε την δημοσίευσή του.

Ακολουθώντας την συνήθεια των ημερών ας κάνουμε μια ανασκόπηση στα χρηματιστηριακά μας πράγματα με βάση τον αντίστοιχο –χρηματιστηριακό- χρόνο.

Η άνοδος της τελευταίας πενταετίας τερματίστηκε πρώτα για τον δείκτη ΝΙΚΚΕΙ με την αδυναμία του να ξεπεράσει το υψηλό των 18300 μον. (προσπάθειες του Φεβ. και Ιουλ. 2007). Με παρόμοιο τρόπο τερματίστηκε και η άνοδος των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ αλλά με μικρή χρονική υστέρηση (δεύτερη κορυφή στις 1550 μον. για τον S&P 500 τον Οκτ. 2007) και του DAX (δεύτερη κορυφή στις 8200 μον. στα τέλη τού 2007). Ο SENSEX και ο ΓΔ που βρίσκονται κάπου ανάμεσα στις (πραγματικά) ώριμες και στις αναδυόμενες Αγορές κορύφωσαν στις αρχές του 2008 και από εκεί επιτάχυναν την πτώση τους προφανώς διότι τα μεγάλα πορτοφόλια δεν είχαν τα περιθώρια να «ξεφορτώσουν» σταδιακά όπως έκαναν στις ώριμες Αγορές.
 
(Εδώ, να σημειώσω, πως ο τρόπος υπολογισμού τής πτώσης από την προηγούμενη κορυφή αναδεικνύει τον ΓΔ ως έναν από τους αρνητικούς πρωταθλητές στην πτώση σε όλον τον κόσμο. Να θυμίσω, όμως, πως οι Αγορές των ΗΠΑ προσέγγισαν πρόσφατα τις τιμές που είχαν στην αρχή τού ράλλυ 2003-2007 ενώ το ΧΑΑ βρήκε στήριξη 10% πάνω από το χαμηλό τού 2003. Είναι λογικό μετά από κέρδη 265%(!) τού ΓΔ η πτώση του να είναι μεγαλύτερη από την πτώση τού S&P 500 –με τον συγκεκριμένο τρόπο υπολογισμού του πρωταθλητή τής πτώσης- αφού ο τελευταίος σημείωσε κέρδη –μόνο- τής τάξης τού 100%).
 
Για να ξαναγυρίσουμε, όμως, στο θέμα μας από την αρχή τού 2008 αρχίζει συντεταγμένα και ελεγχόμενα η πτώση όλων των χρηματιστηρίων με το ένα ή το άλλο μοτίβο (πλαγιοκαθοδικό κανάλι για τον S&P 500 και τον ΓΔ, απόπειρα σχηματισμού πτωτικής σφήνας για SENSEX κ.λπ. μοτίβα για τα υπόλοιπα χρηματιστήρια). Στο τέλος Σεπτ. 2008 και σε απόλυτο συντονισμό, όλες οι Αγορές βγαίνουν από τους σχηματισμούς αυτούς «αναγνωρίζοντας» πως η μελλοντική κατάσταση θα είναι πιο αρνητική απ’ ότι αρχικά είχαν θεωρήσει. Από τότε κάνουν προσπάθεια αφενός να δημιουργήσουν κάποιον ισχυρό αντιστρεπτικό σχηματισμό (διπλό πυθμένα ο ΓΔ και ο DAX, κεφάλι με ώμους ο S&P 500(*) και ο SENSEX) και αφετέρου να επανέλθουν στο προηγούμενο πτωτικό τους κανάλι. Θεωρώ πως είναι παρακινδυνευμένη η οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση πριν δοθεί σαφής απάντηση στην ολοκλήρωση τού σχηματισμού βάσης που επιχειρείται.
 
Ειδικότερα για τον ΓΔ, να προσέξουμε
α) τον επιχειρούμενο σχηματισμό διπλού πυθμένα με ταυτόχρονη πτώση τού όγκου συναλλαγών σε αστεία επίπεδα
β) την επιχειρούμενη επανείσοδο στο προηγούμενο πλαγιοκαθοδικό κανάλι
γ) την συμπεριφορά των μετοχών ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΕΕΚ (οι δύο πρώτες πάνε για ανοδική σφήνα;) που κράτησαν τον ΓΔ όσο ο ΔΤΡ καταποντιζόταν και πιθανόν να έχουν εξαντλήσει τα καύσιμά τους
δ) την μάχη με την γραμμή στήριξης τής τελευταίας 20ετίας.
 
  
Και να κλείσουμε ακολουθώντας την άλλη συνήθεια των ημερών: ευχές για προσωπική ευτυχία και επιτυχίες στον καθένα μας, καλά μυαλά σ’ αυτούς που θεωρούν πως μάς κυβερνούν ελέω Θεού.  
  
  
 

*Μια αναφορά για τις κορυφώσεις και τούς πυθμένες τού S&P 500 σε σχέση με τον “δείκτη φόβου” VIX γίνεται στο προηγούμενο άρθρο τού blog.

 

Πέμπτη 8/1/2009

Καλοδεχούμενη η διάσπαση των λωρίδων Bollinger από τον ΓΔ μόνο να μην αποτελεί το κύκνειο άσμα τής πρόσφατης ανόδου. Αγοραστικά σήματα από τέτοιες διασπάσεις είναι αποδοτικά σε ανοδικές αγορές αλλά θέλουν μεγάλη προσοχή σε εποχές σαν την σημερινή. Αντίστοιχη εικόνα είχαμε και στις αρχές Μαίου αλλά τότε ο στοχαστικός έδωσε σε πολύ μικρό χρόνο ακυρωτικό σήμα. Το χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών είναι ένα καλό stop loss για τέτοιες περιπτώσεις. Επιπλέον, εχθές ο ΓΔ σταμάτησε α) πάνω στον ΕΚΜ 45 β) στον δείκτη μεταβλητότητας τάσης και γ) στην γραμμή στήριξης τού πλαγικαθοδικού καναλιού. 

Παρασκευή 9/1/2009

Και μια και το έφερε η κουβέντα, ο Dow σε οριακό σημείο: ανοδικό "καναλάκι" για να υπερβεί την γραμμή αντίστασης ή ανοδική σφήνα για να συμφωνήσει με το πωλητικό σήμα τού στοχαστικού;

 Παρασκευή 6/2/09

Αναμονή για την πορεία εντός τού τριγώνου για τον ΓΔ. Σε εξέλιξη παρόμοιοι σχηματισμοί στους υπόλοιπους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Σχόλια

08/01 15:52  mc
Μιας και ο λόγος για τις κορυφώσεις, ρίξε μια ματιά εδώ:

http://emmc.capitalblogs.gr//files/24661/Image/prt122(1).jpg

Βλέπουμε την αρνητική απόκλιση ενός τυπικού χαρτοφυλακίου 122 μετοχών, από τον ΓΔ με τον τελευταίο να κορυφώνει, ενώ το χαρτοφυλάκιο να εμφανίζει αρκετά ισχυρή αδυναμία.
Καλοί οι δείκτες, μα πάντα υπάρχουν προειδοποιητικά από άλλες πλευρές. Στην πράξη, έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν το "τι να τον κάνεις τον δείκτη, αν δεν τρέχουν οι μετοχές σου, ή τι σε νοιάζει ο δείκτης, εάν οι μετοχές σου ανεβαίνουν;". Η συγκριτική υπερ-απόδοση είναι αυτή που μετράει, αν και όταν μπορούμε να την πετύχουμε.
08/01 17:09  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
1. Εγώ δεν βλέπω τίποτα...
2. Πολύ ενδιαφέρουσες αυτές οι σχετικές συγκρίσεις, θα σου έστελνα mc τις 35~45 εταιρίες που παρακολουθώ + τις 25~30 που παρακολούθησα "στενότερα" το 2003-07 + τις 12~15 όπου τοποθετήθηκα τελικώς θα υπήρχαν τρία "ψαγμένα" χαρτοφυλάκια προς σύγκριση.
3. Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα : α) Η τοποθέτηση έγινε σταδιακώς, κάποιες απέχουν διετία μεταξύ τους (ας ξεχάσουμε τις ελάχιστες αλλαγές θέσεων). β) ΔΕΝ σου έχω εμπιστοσύνη, μπορεί να τις μαρτυρήσεις :-)
08/01 17:18  evie
1. με copy paste το link βγαίνει το διάγραμμα, εγώ το είδα.
3.β το πολύ-πολύ να βγάλει τον τύπο και να τον δώσει, το χαρτοφυλάκιο δεν το μαρτυράει ποτέ!
08/01 17:42  quant
Έχετε απόλυτο δίκαιο κύριε Τριαντάφυλλε! ΠΟΤΕ' μην το δώσετε στον mc. Εγώ είμαι ο εχέμυθος :)
Δεν υπάρχει πρόβλημα με το πότε έγιναν οι τοποθετήσεις. Εάν θέλετε ανεβάζω σχετικό δείκτη στης κυρίας Εύης, αλλά δυστυχώς είναι μόνο για metaStock.
09/01 10:01  cornelsen
Τα πωλητικά σήματα τού στοχαστικού -όπως τα περιγράφει και η evie στην σελίδα της http://evie.capitalblogs.gr/listArticles.asp?blid=151- ήταν απολύτως επιτυχή για την διάρκεια της πτώσης. Το δύσκολο είναι να βρούμε τα επιτυχή αγοραστικά σήματα από τον ίδιο ταλαντωτή. Πάντως, αποφεύγω να χρησιμοποιώ ταλαντωτές για αγοραπωλησίες. Περισσότερο τους χρησιμοποιώ για τις αποκλίσεις τους.
@mc Τι χρονικές παραμέτρους δίνεις στον στοχαστικό σου; Έχεις δοκιμάσει να φιλτράρεις τα σήματα τού ημερήσιου στοχαστικού με τα σήματα τού ίδιου ταλαντωτή με εβδομαδιαίες τιμές;
09/01 10:40  mc
Δεν χρησιμοποίησα άλλες παραμέτρους πλην των "κλασσικών".
Η παρουσίαση αυτών των σημάτων, έγινε περισσότερο για να δειχθεί ότι όταν πάμε κάτω, αρκετά πράγματα δουλεύουν, ένα από αυτά είναι και ο στοχαστικός.
Από την άλλη, ποτέ δε θα προτείνω σε κανέναν την χρήση ταλαντωτών, διότι έχω δει πόσο δύσκολα μπορεί κάποιος ακόμα και με άριστες αρχές διαχείρισης, να καταφέρει να τους κάνει κερδοφόρους.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
11 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung