cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Αναζητώντας τους πυθμένες
1816 αναγνώστες
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008
08:51
 
Το παρακάτω άρθρο είχα σκοπό να το «ανεβάσω» στην αρχή τής τρέχουσας εβδομάδας. Σεβόμενος τη μνήμη τού 16χρονου που έπεσε θύμα τής κρατικής βίας, τής βίας και τής αντιβίας που ήταν αναπόφευκτο να εκδηλωθούν –και επιμένω, αποτέλεσμα μιάς 25ετούς περιοριστικής οικονομικής πολιτικής- ανέβαλα την δημοσιοποίηση του μέχρις ότου τα πνεύματα καταλαγιάσουν. Ο τίτλος τού άρθρου αφορά την αναζήτηση τού πυθμένα των χρηματιστηριακών αγορών –στην οποία έχω να δώσω μια άποψή - αλλά και στην αναζήτηση του πυθμένα τής κατάντιας τής κοινωνίας μας. Για τον δεύτερο πυθμένα καλύτερα να μην συζητάμε…
 
-1 -
 
Ναι! Ο κερατάς το μαθαίνει πάντα τελευταίος. Αλλά πόσα δισεκατομμύρια (εξ)απατημένων υπάρχουν πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη! Μετά από δώδεκα (12!) μήνες ο επίσημος φορέας των ΗΠΑ (National Bureau Economic Research) ανακάλυψε πως η χώρα βρίσκεται εδώ κι ένα χρόνο σε ύφεση. Εν τω μεταξύ έχουν χαθεί περιουσίες στα χρηματιστήρια, κατοικίες έχουν βγει στο σφυρί, θέσεις εργασίας έχουν σβηστεί διά παντός, εταιρείες-κολοσσοί έχουν πτωχεύσει. Και οι υπεύθυνοι «νίπτουν τας χείρας των». Αφού έχουν εξασφαλίσει τις δικές τους αποδοχές και τις δικές τους περιουσίες. «Ναι κύριοι, ΠΑΙΞΑΜΕ και ΧΑΣΑΤΕ» ομολογούν ανερυθρίαστα. Και όμως τα πράγματα ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο πως θα καταλήξουν εδώ.
 
Ας δούμε τα παραπάνω στην εφαρμογή τού νεοφιλελεύθερου σχεδίου στην χώρα μας την τελευταία 25ετία.
Μετά το 1985 η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση Παπανδρέου, η αστική του Μητσοτάκη και η «σοσιαλφιλελεύθερη» του Σημίτη ακολούθησαν –με μικροπαραλλαγές- ένα κοινό οικονομικό μοντέλο: μαζεύουμε τα χρήματα από τους πολλούς (κάποτε θα… βγούμε από το τούνελ), ταϊζουμε με κάθε τρόπο και κάθε κοινωνικό κόστος τα κέρδη των επιχειρήσεων (0+0 = 14%) και όταν πια δεν έχει απομείνει δραχμή (πιο μοντέρνα: ευρώ) στον κόσμο, τον σπρώχνουμε στον δανεισμό. Δανεικά για κατοικία, δανεικά για αυτοκίνητο, δανεικά για διακοπές, δανεική ζωή εν γένει…
 

Το σύστημα όμως λειτουργεί σαν το αεροπλανάκι. Κι έτσι, κάποια στιγμή ο βασιλιάς αποκαλύπτεται γυμνός. Δεν έχει σημασία αν η φούσκα έσκασε εξ αιτίας των subprime δανείων. Αυτά ήταν η αφορμή. Κάτι άλλο θα βρισκόταν για να ανάψει την θρυαλλίδα. Τώρα όμως το πρόβλημα δεν το έχει μόνο η «μαρίδα» που έχασε τις περιουσίες της το ’99, ούτε μόνο η εργατική τάξη πού φορτώθηκε μεγεθυσμένο το κόστος αναπαραγωγής τής δύναμής της. Το έχει και το ίδιο το σύστημα που αγέρωχο μας ατένιζε από τους αιθέρες μέχρι πριν μερικούς μήνες. Τι θα συμβεί αν οι πιστωτικές κάρτες μένουν απλήρωτες; Πως θα εισπραχθούν οι δόσεις των στεγαστικών δανείων όταν οι οφειλέτες δεν θα έχουν την δυνατότητα να τα εξυπηρετήσουν; Από ποιούς θα αγοραστούν οι κατοικίες που θα βγαίνουν στον πλειστηριασμό και σε ποιες τιμές; Πως θα εισπράξουν οι τράπεζες τα χρήματά τους όταν οι μικρές και οι μεγάλες επιχειρήσεις αρχίζουν να χτυπούν κανόνι; Δύσκολη η εξίσωση και τα Μαθηματικά δεν φτάνουν για να την λύσουν. Παρηγοριά για την Ψωροκώσταινα η… «παραοικονομία» της, δηλαδή το μη ελεγχόμενο από το κράτος τμήμα τής οικονομίας, που ίσως την σώσει όπως και στις αρχές τής δεκαετίας τού ’80.

-2-
 
Βασικό ζητούμενο για όσους ασχολούνται με τα χρηματιστήρια είναι ο προσδιορισμός των πυθμένων και των κορυφών τους. Δύσκολη δουλειά και παρακινδυνευμένη η οποιαδήποτε πρόβλεψη. Κρατώντας, λοιπόν, τις επιφυλάξεις μου –και δίνοντας συνέχεια σε μια πρόσφατη εκτίμηση μου πως οι πιθανότητες σχηματισμού πυθμένα στις Αγορές είναι αυξημένες στην παρούσα φάση- θα ήθελα να ρίξω μια ματιά στην σημερινή κατάσταση τού S&P 500 και τού NASDAQ συγκρίνοντάς τους με τον δείκτη «φόβου» VIX.
 
Στην πρώτη εικόνα φαίνεται το μηνιαίο διάγραμμα τού S&P 500 με τον ΚΜ 12 μηνών και το ημερήσιο διάγραμμα τού VIX για το χρονικό διάστημα 2001 έως 12/2008. Η ολοκλήρωση τού πυθμένα τής πτώσης τού 2000 διήρκεσε περίπου 10 μήνες (κόκκινα οβάλ). Συνοδεύτηκε από απόκλιση τού VIX –οι διαδοχικές κορυφές του έπεφταν όλο και πιο χαμηλά από την τιμή 40 ενώ ο S&P 500 δεν έδινε χαμηλότερους πυθμένες- και από ταυτόχρονα αγοραστικά σήματα τόσο από τον ΚΜ12 όσο και από τον MACD τού S&P 500.  

 

 
 

Στην δεύτερη εικόνα φαίνεται το ημερήσιο διάγραμμα τού NASDAQ και τού VIX από τον Οκτώβριο τού 2007 ως τις αρχές Δεκεμβρίου 2008. Εκτός από τα δύο κανάλια του NASDAQ (με τις μπλε γραμμές) φαίνονται και δύο αποκλίσεις τού VIX (κίτρινα οβάλ) ως προς τον NASDAQ: η πρώτη στο διάστημα 1/08 έως 3/08 έδωσε μια ανοδική κίνηση δύο μηνών και η δεύτερη στην διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών από μια τεράστια τιμή του (80 μονάδες). Στο ίδιο σχήμα φαίνεται πως οι πυθμένες τού VIX συνοδεύονται από κορυφές τού NASDAQ.

 
Φυσικά δεν ξεχνάμε ότι τα χρηματιστηριακά πράγματα δεν επαναλαμβάνονται με την μέθοδο copy-paste.
 
Καληνύχτα μας.
Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Σχόλια

11/12 09:51  quant
Καλημέρα!
Έχετε δοκιμάσει την χρήση του AKMO12 πάνω στον Indu; Σας "επιτρέπω" μάλιστα να το πράξετε άνευ προμηθειών. Ξεκινήστε απ' όσο πιο παλιά μπορείτε και δείτε το τελικό αποτέλεσμα σε μονάδες Indu.
11/12 10:28  Hi Five
Χμμμμ όσο οι επενδυτές συμπεριφέρονται το ίδιο τα χρηματιστηρία δεν έχουν λόγο να αλλάξουν συμπεριφορά...το έπιασες το ξεκάθαρο?! Επίσης 5* για το κοινωνικόπολιτικόχρηματιστηριακό μπλέξιμο που πέτυχες στο άρθεο σου!
11/12 14:39  cornelsen
quant
Πραγματικά, μαγικοί ΚΜ και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ο ΚΜ12 στο μηνιαίο διάγραμμα είχε καλή σχετικά απόδοση και στον S&P 500 για την τελευταία 5ετία όπως φαίνεται και στην εικόνα. Δεν είναι πανάκεια για όλες τις Αγορές ούτε και για όλες τις εποχές.
11/12 15:18  quant
Το διάγραμμα του Dow με ενσωματωμένες τις καμπύλες κερδοφορίας με και χωρίς προμήθειες (κόκκινη και μπλε γραμμή αντίστοιχα):

http://quant.capitalblogs.gr/files/39749/image/indu_sma12_m.png

Γιατί το δείχνω; Δεν θα ήταν σωστό και νομίζω ότι συμφωνείτε απόλυτα, να δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι αν πάρει κανείς έναν 12άρη μηνιαίο κινητό, θα κερδίσει απαραίτητα τον Δείκτη. Ο Dow είναι γύρω στις 8,700 μονάδες, ενώ το σύστημα περιορίστηκε στην καλύτερη περίπτωση στις 2,100 μονάδες. Με την ενσωμάτωση επιπλέον κάποιων προμηθειών, η τελική του τιμή περιορίστηκε στις 1,000 μονάδες (πάντα σε σύγκριση με την τιμή του Dow).

Καλό απόγευμα!
07/01 16:15  mc
Χρόνια πολλά Γιάννη!
Πυθμένες πολλούς και εξωχρηματιστηριακούς.
Κοίτα κινητούς 20-50-100-200, άλλοτε με τα μάτια του λαγού και άλλοτε της κουκουβάγιας και όλα θα πάνε όπως τα θες.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung