cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


...Και μια πλύστρα θα μπορεί να κυβερνήσει την κοινωνία
2239 αναγνώστες
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008
11:18

-1-

Αντιγράφω από την εφημερίδα "Ημερησία"

     Η μαζική παραγωγή πρέπει να συνοδεύεται από μαζική κατανάλωση. Η μαζική κατανάλωση, με τη σειρά της, προϋποθέτει διανομή πλούτου για να παράσχει στα άτομα αγοραστική δύναμη. Αντί της αναδιανομής αυτής, μια γιγαντιαία αντλία αναρρόφησης συγκέντρωσε σε λίγα χέρια τον παραγόμενο πλούτο. Κάτι που μπορεί να βοήθησε στη συσσώρευση του κεφαλαίου αλλά αφαιρώντας αγοραστική δύναμη από τα χέρια των καταναλωτών, οι αποταμιευτές αρνήθηκαν στους εαυτούς τους το είδος της αποτελεσματικής ζήτησης για τα προϊόντα τους που θα δικαιολογούσε μια επανεπένδυση των συσσωρευμένων κεφαλαίων τους σε νέα εργοστάσια. Κατά συνέπεια, όπως συμβαίνει σε μία παρτίδα πόκερ όπου τις μάρκες συγκέντρωναν όλο και λιγότερα χέρια, οι άλλοι παίκτες μπορούσαν να παραμείνουν στο παιχνίδι μόνο με δανεισμό. Όταν η πίστωσή τους τελείωσε, το παιχνίδι σταμάτησε.
     Την προηγούμενη περίοδο, τα υψηλά επίπεδα απασχόλησης τροφοδοτήθηκαν από την εντυπωσιακή επέκταση του δανεισμού. Αυτό το χρέος προήλθε από τη μεγάλη αύξηση των αποταμιεύσεων των επιχειρήσεων, όπως επίσης και από τις αποταμιεύσεις ιδιωτών, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού εισοδήματος όπου οι φόροι είναι σχετικά χαμηλοί. Το χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες αυξήθηκε κατά 50%. Το κίνητρο για δαπάνη, όμως, που προέκυπτε από αυτό το χρέος ήταν βραχύβιο. Θα ήταν λάθος να υπολογίζει κανείς σε αυτό για να πετύχει υψηλά επίπεδα απασχόλησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν, τα κεφάλαια που δανείστηκαν μεγάλες εταιρείες και πλούσιοι επενδυτές για να κερδοσκοπήσουν στο χρηματιστήριο είχαν διανεμηθεί στο κοινό, μέσω χαμηλότερων τιμών ή υψηλότερων αμοιβών και λιγότερων εταιρικών κερδών, η κρίση θα είχε αποφευχθεί ή θα ήταν σαφώς ηπιότερη. Στην πραγματικότητα, όμως, έφτασε η ώρα που δεν υπήρχαν άλλες μάρκες στο τραπέζι του πόκερ. Οι οφειλέτες μείωσαν την κατανάλωση για να περιορίσουν τα χρέη. Κάτι που οδήγησε σε μείωση ζήτησης για αγαθά και μείωση της απασχόλησης. Η ανεργία μείωσε περαιτέρω την κατανάλωση των αγαθών, η οποία με τη σειρά της αύξησε περαιτέρω την ανεργία, ολοκληρώνοντας έτσι τον φαύλο κύκλο».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από βιβλίο που γράφτηκε μετά το κραχ τού 1929 από τον Μαρίνερ Έκλς (πρόεδρο τής FED το διάστημα 1934-1948). Το κείμενο αυτό προφανώς δεν το είχε διαβάσει ο κ. Γκρίνσπαν ούτε όλοι αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο τής παγκόσμιας οικονομίας -παρά τίς παχυλές αμοιβές τους. Το κείμενο αυτό δεν το είχε διαβάσει ούτε και η μακαρίτισσα η γιαγιά μου αλλά εκείνη συχνά μού έλεγε "παιδί μου ποτέ μην παίρνεις δανεικά, άπλωνε τα πόδια σου μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμά σου".

 

-2-

Η άποψή μου για το ΧΑΑ παραμένει η ίδια παρά την άνοδο που παρουσίασε το τελευταίο 15ήμερο. Προσοχή στις ανοδικές εξάρσεις, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε μεσοχρόνιους δείκτες, οι πιθανότητες πως ζούμε τον σχηματισμό πυθμένα αυξημένες. Επιγραμματικά, εστιάζω στα παρακάτω σημεία:

α) Στο ημερήσιο διάγραμμα ο ΓΔ βρίσκεται κάτω από την γραμμή στήριξης του πλαγιοκαθοδικού  καναλιού Κ1 που διαμορφώθηκε το τελευταίο έτος.

β) Ταυτόχρονα, βρίσκεται πάνω από την γραμμή ε που στήριξε τον ΓΔ την τελευταία 20ετία. Η τελευταία παρά την πρόσκαιρη διάσπασή της (αν και δεν διασπάστηκε τελικά στο μηνιαίο διάγραμμα) πρόσφερε στήριξη στις 1700 μονάδες και οδήγησε στην αντίδραση ως τις 2300 μονάδες.

γ) Ο RSI στο μηνιαίο διάγραμμα στο κατώτερο σημείο τού πλαγιοκαθοδικού του καναλιού δοκιμάζει τις στηρίξεις του ενώ ο ίδιος δείκτης σε ημερήσιο διάγραμμα (δεν φαίνεται στο αντίστοιχο διάγραμμα) προσπαθεί να ξεπεράσει την πλαγιοκαθοδική γραμμή αντίστασης του.

δ) Ο ΓΔ προσπαθεί, χωρίς επιτυχία προς το παρόν και με χαμηλούς όγκους, να επανέλθει στο κανάλι Κ1. Η αδυναμία του δεν τού επιτρέπει να υπερβεί ούτε τον Δείκτη Μεταβλητότητας (κίτρινη γραμμή) πράγμα που θα σημάνει την έναρξη νέου ανοδικού κύματος (δεν εννοώ ανοδική τάση).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Σχόλια

12/11 12:34  Nantia42
ΑΨΟΓΗ η αναλυση σου !
Αλλα και ο τιτλος ! Κ.Μαρξ
12/11 12:38  Manta ray
Απλά και ωραία... 5*
12/11 17:48  nhad
Ποια ανάλυση, οι γραμμούλες;
12/11 17:54  Nantia42
Σας διαφευγει το 2ο μερος του κειμενου .
13/11 08:59  cornelsen
@nhad
Κι όμως, οι "γραμμούλες" δείχνουν με απλό και σύντομο τρόπο όσα δεν έδειχναν οι βαθυστόχαστες αναλύσεις των αδρά αμειβόμενων αναλυτών. Εξάλλου δεν αποτελούν τα μοναδικά εργαλεία τής Τεχνικής Ανάλυσης.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
14 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung