cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


Εικόνα από εγχειρίδιο Τεχνικής Ανάλυσης
2022 αναγνώστες
Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2008
09:23

 

 

1. Σπάνια η εικόνα τού ΓΔ ανταποκρίνεται με τόση ακρίβεια στην θεωρία τής Τεχνικής Ανάλυσης όσο η εικόνα που παρουσιάζει τον τελευταίο μήνα. Μετά την απότομη και χωρίς ανακοπή πτώση του από τις 4300 μονάδες, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ να δημιουργήσει έναν σχηματισμό διπλού πυθμένα. Προηγήθηκε η έξοδος από το πλαγιοκαθοδικό κανάλι με την κατά 5,5% άνοδο τής προηγούμενης Πέμπτης που συνοδεύτηκε και με την δημιουργία χάσματος, το ποιόν τού οποίου δεν θα αργήσει να μας αποκαλυφθεί. Άξιο να παρατηρηθούν:

α) ο μικρότερος όγκος τού δεύτερου πυθμένα και ο σχηματισμός του μέσα στις λωρίδες Bollinger

β) η διάσπαση τού ΚΜ 20 ημερών

γ) τα αγοραστικά σήματα τού MACD και τού RSI που συνοδεύονται από θετικές αποκλίσεις. Tαυτόχρονα ο RSI βγήκε και από το πλαγιοκαθοδικό του κανάλι

δ) ο Mass Index είναι στην οριακή του τιμή τού 26,5.

Όλα αυτά, όμως, θέλουν οπωσδήποτε μια προϋπόθεση: την κάλυψη και το ξεπέρασμα τού καθοδικού χάσματος που σχηματίζεται από τις 3400 έως τις 3480 μονάδες. Αλλά και συνεχή επαγρύπνηση ακόμη και μετά την υπέρβαση τού τελευταίου. Ας μην ξεχνάμε αφενός πως ο διπλός πυθμένας μπορεί να αναιρεθεί αργότερα από άλλον ισχυρότερο σχηματισμό και αφετέρου πως βρισκόμαστε σε μεσοχρόνια πτωτική αγορά. Και σ’ αυτήν αποδεικνύονται αποτελεσματικά τα πωλητικά σήματα αλλά πολύ λίγο αποτελεσματικά τα αγοραστικά.

 

2. Ακούγεται κατά καιρούς η άποψη πως κάποιοι μεγάλοι παίκτες «φτιάχνουν» τα διαγράμματα δημιουργώντας σχηματισμούς ώστε να «τσιμπήσουν» τα θύματα και να τοποθετηθούν στην λάθος πλευρά τής Αγοράς. Σε κάποιες μεμονωμένες μετοχές μπορεί να συμβαίνει αλλά όσον αφορά τα βαριά χαρτιά και πολύ περισσότερο τον ΓΔ μού μοιάζει αδύνατο –πιο πολύ για συνομωσιολογία μού κάνει. Πόσο μάλλον όταν αντίστοιχες διαγραμματικές συμπεριφορές βλέπουμε αυτές τις μέρες σε ισχυρές αμερικανικές, και όχι μόνο, μετοχές.

 

Για όλα τα παραπάνω περιμένω απόψεις. Καλά μπάνια και καλή ξεκούραση με το όπλο ...παρα πόδα.     

 

  ..... Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί               30 Ιουλίου

Η γραμμή λαιμού στον FTSE20 αντιστέκεται στην πτώση κάτι που δεν συνέβη με τον ΓΔ. Πιθανώς, βέβαια ο ΓΔ με την σημερινή -φυσιολογικά αναμενόμενη ανοδική κίνησή του-  να περάσει και πάλι στα όρια τής ζώνης 3400-3480 μον.

Στα αξιοσημείωτα α) οι πολύ χαμηλοί όγκοι β) η ενίσχυση των αγοραστών (Aroon 14) και γ) ο RSI κινείται σε πλαγιοανοδικό κανάλι. Μάλιστα, το κανάλι αυτό προηγείται τής κίνησης του δείκτη (κι αυτό έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν).

Πάντως, θεωρώ πολύ παρακινδυνευμένο να παίζει κανείς σε τέτοιες οριακές καταστάσεις. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Σχόλια

21/07 14:25  voula 99
Καλημέρα .
Συμφωνώ απολύτως με όσα γράφετε.
Θα προσέθετα ότι θετικές αποκλίσεις έχουν και ο chaikin , o rock και ο price oscillator . Ο μόνος που με προβληματίζει , είναι οBV .
Ίδωμεν .
21/07 14:49  cornelsen
Ο OBV έχει την κλασσική του μορφή όπως σε όλες τις πτωτικές αγορές: "σκαλοπατάκια" που το καθένα βρίσκεται χαμηλότερα από το προηγούμενο. Τέτοια ήταν η μορφή του και στις παραμονές έναρξης τής ανόδου του 2003 και δεν μας υποψίαζε για το τι θα ακολουθήσει. Νομίζω πως ο OBv δεν προειδοποιεί με αποκλίσεις -αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με.
Αντιθέτως δουλεύοντας σε μία παραλλαγή τού OBV που δίνει αποκλίσεις, παρατηρώ ότι ο παραλλαγμένος OBV δεν έχει σημειώσει πτώση από τον Οκτ.2007 έως σήμερα. Έχει ταλαντωθεί λίγο οριζόντια αλλά πάλι βρίσκεται στα υψηλά του. Σαν να μην βγαίνουν χρήματα από την Αγορά. Το αναφέρω με κάθε επιφύλαξη καθώς δεν τον έχω δοκιμάσει ευρύτερα.
21/07 23:43  voula 99
Καλησπέρα .
Στον OBV δεν ψάχνουμε αποκλίσεις , έχετε δίκιο. Μόνο γραμμή κατεύθυνσης .
Και εγώ την ίδια εντύπωση έχω , ότι δηλαδή δεν φεύγει χρήμα από την αγορά , αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι ελαφρά ανοδικός .
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung