cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


622 αναγνώστες
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017
22:03

Για τον Αλέξη ο λόγος. Αφού θα τα υπογράψει γιατί μάς ταλαιπωρεί; Εκτός κι αν έχει σορτάρει στο ΧΑΑ :)

Ο ΔΤΡ ταλαντώνεται σε οριζόντιο κανάλι και δοκιμάζει στηρίξεις.

 

Ο ΓΔ πιθανώς να έχει μπει σε διορθωτικό πτωτικό κανάλι (αλλά κι αυτός έχει ισχυρές στηρίξεις να δοκιμάσει). Ες αύριον τα σπουδαία...
 

09 Μαρτίου 2017: Συνεδρίαση ΕΚΤ
15 Μαρτίου 2017: Εκλογές στην Ολλανδία
20 Μαρτίου 2017: Eurogroup
31 Μαρτίου 2017: Ενεργοποίηση άρθρου για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από Ε.Ε.
07 Απριλίου 2017: Eurogroup
21-23 Απριλίου 2017: Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον
23 Απριλίου 2017: 1ος γύρος Προεδρικών εκλογών στην Γαλλία
27 Απριλίου 2017: Συνεδρίαση ΕΚΤ
07 Μαΐου 2017: 2ος γύρος Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία
22 Μαΐου 2017: Eurogroup
08 Ιουνίου 2017: Συνεδρίαση ΕΚΤ
15 Ιουνίου 2017: Eurogroup
23 Ιουνίου 2017: Έκθεση αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδος από την Moody’s
17 Ιουλίου 2017: Λήξη ομολόγου 2 δισ. ευρώ
20 Ιουλίου 2017: Λήξη ομολόγου 4 δισ. ευρώ
20 Ιουλίου 2017: Συνεδρίαση ΕΚΤ
21 Ιουλίου 2017: Έκθεση αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδος από την S&P
18 Αυγούστου 2017: Έκθεση αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδος από την Fitch
07 Σεπτεμβρίου 2017: Συνεδρίαση ΕΚΤ
Σεπτέμβριος Οκτώβριος 2017: Γερμανικές Εκλογές
26 Οκτωβρίου 2017:- Συνεδρίαση ΕΚΤ
13 Οκτωβρίου 2017: Έκθεση αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδος από την Moody’s
14 Δεκεμβρίου 2017: Συνεδρίαση ΕΚΤ

«Γδάρτης» για την οικονομία ο Μάρτιος με ένα νέο ναυάγιο

 

 

 

 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
1800 αναγνώστες
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016
21:39

Το ευρώ αφήνει την ζώνη συναλλαγών στην οποία κινήθηκε τα δυο (σχεδόν) προηγούμενα χρόνια. Η εικόνα δεν χρειάζεται πολλά σχόλια...

(και μια ματιά στο ζευγάρι GBP/EUR για τα υπ' όψιν)
Σχετικό:
Rectangle in a down trend

Figure 4.55 shows a rectangle continuation pattern in a downtrend.

Rectangle continuation pattern in a downtrend

Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
940 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
23:44

 

c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απαράδεκτα αρνητικό, σε σχέση με τις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ήταν το αποτέλεσμα της συνόδου του Γιούρογκρουπ στις 5 Δεκεμβρίου 2016.

Του ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ

Μια ψυχρή αποτίμηση της απόφασης, που δε διακατέχεται από το άγχος της επιβεβαίωσης, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν μία επιβλαβής για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας απόφαση, που παγιώνει και δεν αναιρεί την υπερχρέωση, για πέντε συγκεκριμένους λόγους.

Πρώτος, η κυβέρνηση πίστευε ότι το Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκεμβρίου θα επιτάχυνε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Θα εκβίαζε δηλαδή τους θεσμούς για μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, που θα έδινε το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό  δεν έγινε. Η ανακοίνωση (http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/12/05-eurogroup-statement-greece/) επισημαίνει στην αρχή της 7ης παραγράφου ότι «το Γιούρογκρουπ καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να φτάσουν σε τεχνική συμφωνία όσο το δυνατό συντομότερα». Κανένα έλεος για τους προσκυνημένους…

Δεύτερος, οι ΣΥΡΙΝΕΛ ανέμεναν ότι η μέχρι σήμερα συμμόρφωσή τους θα καθιστούσε περιττά πολλά από τα μέτρα και θα μπορούσαν με την δουλικότητά τους να εξαγοράσουν μέτρα όπως η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. «Καμία υποχώρηση», ήταν το μήνυμα του Γιούρογκρουπ. «Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα συμπεριλαμβάνει περαιτέρω ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση εμποδίων στην ανάπτυξη. Ειδικότερα το Γιούρογκρουπ επιβεβαιώνει ότι ο διορισμός των μελών στη διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας πρέπει να υλοποιηθεί ως το τέλος του Ιανουαρίου του 2017 ώστε το ταμείο να γίνει πλήρως λειτουργικό». Όσοι επομένως ήλπιζαν ότι η ψήφιση αντιλαϊκών νομοσχεδίων νύχτα από βουλευτές που δεν ξέρουν καν τι περιλαμβάνουν οι εκατοντάδες σελίδες φωτοτυπιών που έχουν μπροστά τους ανήκει στο …δύσκολο 2016 είναι βαθιά νυχτωμένοι. Προ των πυλών είναι νέα πολυνομοσχέδια με καινούργια αντιλαϊκά μέτρα και πολλά δύσκολα ακόμη χρόνια!

Τρίτος, η κυβέρνηση ήλπιζε ότι οι Ευρωπαίοι θα έδειχναν οίκτο και θα μείωναν το στόχο για πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. «Το Γιούρογκρουπ σημειώνει ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει μέτρα που οδηγούν στο συμφωνημένο δημοσιονομικό στόχο για το 2018 (πρωτογενές ισοζύγιο 3,5% του ΑΕΠ)». Και το κακό των πλεονασμάτων δε σταματάει το 2018!

Τέταρτος, η κυβέρνηση ήλπιζε ότι τα βάσανα της λιτότητας θα τελείωναν τον Ιούλιο του 2018, οπότε λήγει και η τρίτη δανειακή σύμβαση που υπέγραψαν οι ΣΥΡΙΝΕΛ πέρυσι το καλοκαίρι. «Το Γιούρογκρουπ επανέλαβε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ που θα υλοποιηθεί μέχρι το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Επιβεβαιώσαμε επίσης τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που είναι συμβατή με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις εντός του πλαισίου της ΕΕ. Προκειμένου να εξασφαλισθεί συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους κατά ένα διατηρήσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς για ένα μηχανισμό και δομικά μέτρα που θα το διασφαλίσουν». Για όποιον δεν κατάλαβε ότι εδώ περιγράφεται ένα επιπλέον 4ο Μνημόνιο, διάρκειας ακόμη και 10 ετών, υπάρχει κι η τελευταία παράγραφος της απόφασης: «Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαταρκτικών δράσεων που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών θα ανοίξουν το δρόμο για τη διοίκηση του ΕΜΣ να εγκρίνει το συμπληρωματικό ΜΝΗΜΟΝΙΟ κατανόησης». Καλά διαβάσατε: Μνημόνιο! Τα καλά πάντα αφήνονται για το τέλος…

Πέμπτος και σημαντικότερος, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, και χαρακτηρίστηκαν ως εθνική επιτυχία από την κυβέρνηση, κρίθηκαν ανεπαρκή ακόμη και από το ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Μπλούμπεργκ. Εν ολίγοις το ΔΝΤ περίμενε πιο γενναιόδωρα μέτρα που θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, διευκολύνοντας έτσι την ένταξή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Και δε δίστασε να κρύψει τη δυσφορία του. Ο επιδερμικός χαρακτήρας των μέτρων ελάφρυνσης σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις του για νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι πιθανότατα οι αιτίες που δεν συμφωνήθηκε ούτε και τώρα η συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση, αντίθετα, μόνο πάρτι δεν έκανε! Τα μέτρα ελάφρυνσης περιλαμβάνουν εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών (με επιμήκυνση ωριμάνσεων από 28 στα 32,5 χρόνια) και ρυθμίσεις για τα επιτόκια με στόχο να αποφευχθούν μελλοντικές επιβαρύνσεις.

Σημασία ωστόσο έχει πως: Πρώτο, δεν επιφέρουν καμία μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους! Δεύτερο, επισείουν άμεσο κόστος το οποίο θα επωμιστεί η Ελλάδα για μελλοντικά οφέλη. Τρίτο, αυτά τα οφέλη που εκτιμώνται σε μία μείωση 20 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ το 2060 (δηλαδή μετά από 44 χρόνια!) είναι εξόχως επισφαλή. Ανέφερε κατά λέξη στη συνέντευξη Τύπου (https://www.esm.europa.eu/press-releases/transcript-eurogroup-press-conference-1) ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ: «Ασφαλώς, ο χρονικός ορίζοντας μέχρι το 2060 είναι ασυνήθιστα μεγάλος και συνεπάγεται μεγάλη αβεβαιότητα. Επομένως κάποιος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός δεδομένου ότι πρόκειται για εκτιμήσεις – τις καλύτερες ως προς το παρόν εκτιμήσεις. Αλλά υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας, οι συνθήκες της αγοράς μπορούν να αλλάξουν κι επομένως αυτό είναι προκαταρκτικό»!!! Τώρα, το πώς πρόλαβε η κυβέρνηση να ποσοτικοποιήσει την ωφέλεια εκτιμώντας την σε 45 δισ. ευρώ, όταν ακόμη και ο ΕΜΣ αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο, εξηγείται μόνο στη βάση δημιουργικής αριθμητικής και πολιτικών, επικοινωνιακών υπολογισμών (πχ Τσακαλώτος: «40, να το αφήσω;» Παππάς: «βάλε άλλα 5»), όχι μαθηματικών…

Εν κατακλείδι, η απόφαση του Γιούρογκρουπ πρώτο, φέρνει νέα μέτρα λιτότητας άμεσα, δεύτερο, επεκτείνει την λιτότητα στο διηνεκές με την εισαγωγή ενός 4ου Μνημονίου μακράς διάρκειας και τρίτο, αποκαλύπτει ότι η περίφημη συνταγή ελάφρυνσης του χρέους είναι απάτη!

Στη βάση δε των παραπάνω επαναφέρει το στόχο άμεσης ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής ΣΥΡΙΝΕΛ – δανειστών και της μονομερούς διαγραφής του δημόσιου χρέους, εφ’ όσον αποδεδειγμένα πια οι πιστωτές δεν έχουν καμιά πρόθεση ουσιαστικής ελάφρυνσης των δανειακών βαρών!

https://leonidasvatikiotis.wordpress.com

Σχετικά:
1. Ευκλ. Τσακαλώτος: Είχαμε ένα πολύ ελπιδοφόρο αποτέλεσμα – Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη
2. Τι στ' αλήθεια έγινε στις Βρυξέλλες
3. Απόφαση Eurogroup: Πικρές αλήθειες και βρώμικα ψέματα- Δέκα (10) σχόλια
4. Αν όχι τώρα, πότε;

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
679 αναγνώστες
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016
22:17

Θα μπορούσε να είναι απλώς ένα συμπλήρωμα στο προηγούμενο άρθρο. Τα πράγματα συνεχίζουν να εξελίσσονται ακολουθώντας το θετικό σενάριο χωρίς καμία αρνητική έκπληξη. Αντιθέτως, ήταν θετική έκπληξη η συμπεριφορά τού ΧΑΑ (και όχι μόνο) στην ανακοίνωση τής εκλογής Τραμπ. Ήδη από τότε έχουμε μια θεαματική πορεία για τις τραπεζικές μετοχές και κλείσιμο τού Brexit-gap και για τον 25άρη -τι άλλο καλύτερο θα μπορούσε να περιμένει κανείς.

Σημ.: η μπλε γραμμή είναι ο ΚΜ200 επί των υψηλών και με κόκκινη ο ΚΜ200 επί των χαμηλών. Η μαύρη γραμμή είναι ο ΤΕΜΑ 7 ημερών.  
(για μεγέθυνση κλικάρετε στο διάγραμμα)

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1589 αναγνώστες
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
21:47

Αργά αλλά σταθερά, βήμα-βήμα αλλά με χαμηλούς τζίρους το "μαγαζί" ανεβαίνει με μόνο βαρίδι τις Τράπεζες. Το άλλο βαρίδι, η κυβέρνηση τής "πρώτης φοράς Αριστεράς", δείχνει να μην απασχολεί τα μεγάλα πορτοφόλια που, με την άνεσή τους, απλώς περιμένουν και νέες κυβερνητικές υποχωρήσεις. Ίσως ποντάρουν και σε πρόωρες εκλογές -αλλά και έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα, με τούς "δραγασάκηδες" δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Κάποια τσαλιμάκια από τον τσιπροσυριζα για την τιμή των όπλων και για το θεαθήναι τοις... ψηφοφόροις -το μόνο που τού έχει απομείνει είναι η προσμονή για κάποια διαγραφή χρέους με τις πλάτες τού θείου Σαμ...

 Το χάσμα τού Brexit για τις μεγάλες μετοχές -πλην Τραπεζών, FTSE20 και ΓΔ- έχει κλείσει ενώ και οι αμερικάνικοι δείκτες και ο DAX δείχνουν να ξεπερνούν την αρνητική εικόνα που σχημάτιζαν στις αρχές τού χρόνου.   

4/11 Το σύνδρομο τής σφήνας
"Άλλη μια κόκκινη προσθήκη στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με τον FTSE να χάνει τις στηρίξεις του και να αλλάζει τάση σε αντίθεση με τον ΓΔ, κάτω από το ασήκωτο όπως φαίνεται βάρος των τραπεζών[...]

25-d-4nov

Στο εβδομαδιαίο πάντως πλην της διάσπασης της V δεν έχει αλλάξει κάτι αφού το χαμηλότερο από τα δυο τελευταία low fractals βρίσκεται στις 1448,64 μονάδες"

Σχετικά:
1. Τριτάβανο οι 600 μονάδες...

2. Κλειδί η "ζώνη" των 590 μονάδων στον ΓΔ

 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
4/8Achtung