cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


1856 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2008
14:09

Μας ταλαιπώρησε αρκετά η Αμερική και τα subprime της. Ώρα να δούμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται τώρα για το ΧΑΑ.

1. Ο ADX 14 έχει σχηματίσει κορυφή -αλλά όχι πολύ οξεία/αποφασιστκή.

2. Ο MACD έχει δώσει αγοραστικό σήμα -αλλά ο ΓΔ βρίσκεται κάτω από τον ΚΜ200 ημερών.

3. Οι ταλαντωτές -πλήν του Στοχαστικού %K%D- δεν δίνουν θετικές αποκλίσεις.

4. Ο όγκος στις ανοδικές συνεδριάσεις παραμένει χαμηλός παρότι ο OBV δείχνει στηρίξεις στο επίπεδο που βρίσκεται τώρα.

5. Ισχυρή αντίσταση στις 4520 μονάδες και -ευτυχώς- κανένα ανοδικό χάσμα από τον πυθμένα των 4060 μονάδων.

6. Ο τελευταίος πυθμένας βρήκε στήριξη (κίτρινο βέλος) στην γραμμή στήριξης του κάτω πλαγιοανοδικού χαμηλού, όπως φαίνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα.

http://www.youtube.com/watch?v=P2dFLlaEaIU

Προσωπικά -κι επειδή έχω πουλήσει έγκαιρα το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών μου- θα περιμένω αγοραστικό σήμα από μεσοχρόνιο ΚΜ όπως έχω κάνει και στο παρελθόν, έστω κι αν χάσω μερικές μονάδες ανόδου.

Όπως πάντα περιμένω απόψεις για συζήτηση. Γράφω για ανταλλαγή απόψεων και όχι για να παρακινήσω σε επενδυτικές κινήσεις.

 

ΥΓ.: Μια ματιά στο διάγραμμα NYA200 (με τον δείκτη που δείχνει πόσες μετοχές βρίσκονται πάνω από τον ΚΜ200) για το NYSE. To διάγραμμα αναφέρεται στην περίοδο των δύο τελευταίων ετών και μέχρι τις 23/1/08. Φαίνεται μιά εξαιρετικά ισχυρή αρνητική απόκλιση από τον Ιούλιο του 2007 η οποία δεν αναιρέθηκε έγκαιρα με αποτέλεσμα να παρασύρει "δικαίους και αδίκους".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
1541 αναγνώστες
3 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2008
13:24

Παρακολουθούσα εχτές το απόγευμα τήν συνέχεια τής πτώσης τόσο τού ΧΑΑ όσο και τών άλλων αγορών και -παρότι έχω βγεί κατά μεγάλο μέρος από τήν αγορά στις 5100 μον.-  μού έρχονταν στόν νού μνήμες από τήν τελευταία μεγάλη πτώση (του 1999-2003), η αγωνία η δική μου αλλά και άλλων "επενδυτών" οι οποίοι ρωτούσαν με αγωνία πού θα φτάσει το μαγαζί, πού θα βρεί πάτο, πότε θα πάρουμε τα λεφτά μας.

Μέσα σε όλες τίς εικόνες, όμως, μού κόλλησε έντονα η εικόνα του κ. Ηρακλή. Ήταν καλοκαίρι του 2002, ο ΓΔ κοντά στις 2000 μον. και ο πατέρας μου μόλις είχε μεταφερθεί από την εντατική στον θάλαμο νοσηλείας του νοσοκομείου έπειτα από μία πολύ σοβαρή εγχείρηση. Μετά από λίγο μετέφεραν στον ίδιο θάλαμο και έναν άλλο ασθενή -επίσης από την ίδια σοβαρή εγχείρηση- που μόλις είχε συνέλθει από τήν νάρκωση.

Μέσα στον θάλαμο υπήρχε μιά τηλεόραση που έτυχε να δείχνει την εκπομπή του Χρηματιστηρίου με τον Σαμοϊλη. Το ταμπλώ και εκείνη τήν ημέρα ήταν κόκκινο. Πιό κόκκινο και από το αίμα τών φρεσκοεγχειρισμένων ασθενών. Γιά να μήν ενοχλούνται οι ασθενείς από τόν ήχο -καί εγώ από τό έγκλημα τού ταμπλώ- σηκώθηκα και έσβησα τήν συσκευή. Και ώ τού θαύματος ο κ. Ηρακλής -αυτό ήταν το όνομα του άρτι διακομισθέντος ασθενούς- πετάχτηκε από το κρεββάτι του καί άρχισε να φωνάζει γιά να ...ξανανοίξω την τηλεόραση. Η θαμπάδα από τήν νάρκωση στά μάτια, τα σωληνάκια στά χέρια, τα ράμματα στο στήθος κι εκείνος να θαυμάζει τήν εικόνα της πτώσης. "Μόνο τόσο η ΑΛΦΑ; Μόνο τόσο  η ΕΤΕ;" Καταχαρούμενος που οι τιμές ήταν τόσο χαμηλά.

Μετά από μερικές μέρες -όταν πιά συνήλθε- τόν ρώτησα -καί έμαθα- πώς βρισκόταν χρόνια στο Χρηματιστήριο καί είχε βγάλει χρήματα από αυτό. Από τότε, καί μετά τήν άνοδο πού ακολούθησε, πιστεύω πώς θα έβγαλε κι άλλα χρήματα τα οποία ελπίζω και εύχομαι να χαίρεται χωρίς προβλήματα στην υγεία του. Ένα πράγμα μόνο δέν θα ευχηθώ: να ξαναχαρεί από τήν πτώση. Κι αυτό όχι γιατί έχω τίποτε με τόν άνθρωπο αλλά γιατί δέν ξέρω πόσοι μικροεπενδυτές θα αντέξουν έναν νέο πτωτικό κύκλο πρίν καταφέρουν να κλείσουν τίς πληγές του προηγούμενου. 

ΥΓ.: Επειδή το χούι δεν φεύγει: ενδιαφέρον έχει να δεί κανείς την αρνητική απόκλιση ανάμεσα στον ΓΔ (μπλε γραμμη) και στον ταλαντωτή όγκου 25-250 ημερών (κόκκινη γραμμή).

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1752 αναγνώστες
5 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2007
09:27

1. S&P 500

2. ΓΔ ΧΑΑ

5335 μονάδες: διπλή κορυφή
5210 μονάδες: γραμμή λαιμού της διπλής κορυφής
4940-4970 μονάδες: ισχυρή στήριξη
5105 μονάδες: γραμμή στήριξης

Αξιοσημείωτη παρατήρηση: ο Mass Index πέρασε τις 27 μονάδες προς τα πάνω και στην συνέχεια κάτω από τις 26,5 μονάδες.

 Ρίξτε και μια ματιά στο http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=7934#post161304

 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Αξιολογήστε το άρθρο 
8 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
3084 αναγνώστες
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2007
11:38
Πριν μερικές μέρες (29/11) έγραψα ένα μικρό άρθρο που επικεντρωνόταν σε ένα ειδικό σήμα αγοράς που παίρνουμε από τον δείκτη τάσης MACD όταν αυτό συνδυάζεται με τον ADX σε ανοδική αγορά.
Για να γίνω πιο ξεκάθαρος ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις θα ήθελα να δώσω μια συνέχεια ως συμπλήρωμα/διευκρίνιση στο παραπάνω άρθρο.
 
Κατ’ αρχήν τι είναι ο MACD; Είναι, απλά, η διαφορά μεταξύ δύο (εκθετικών) κινητών μέσων: ΕΚΜ 12 - ΕΚΜ 26. Η απλούστερη χρήση του είναι να αγοράζουμε μια μετοχή όταν ο MACD γίνεται θετικός (δηλαδή όταν ο ΕΚΜ 12 γίνεται μεγαλύτερος του ΕΚΜ 26) και να πουλάμε την μετοχή όταν ο MACD γίνεται αρνητικός. Συνήθως, όμως, ως σήμα αγοράς θεωρείται η ανοδική διάσπαση του MACD από τον ΕΚΜ 9 ημερών του MACD. Κι αυτό γιατί πιστεύεται ότι έτσι προλαβαίνουμε να μπούμε πιο γρήγορα στην μετοχή, άρα μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερα κέρδη. Αντίστοιχα, η πτωτική διάσπαση του MACD από τον ΕΚΜ 9 θεωρείται ως σήμα πώλησης της μετοχής.
Ενώ το σύστημα του MACD φαίνεται αρχικά απλό –και προτείνεται από πολλές πηγές ως ένας κερδοφόρος τρόπος αγοραπωλησιών- εν τούτοις η πράξη δείχνει άλλα πράγματα. Ο φίλος mc στο blog του (http://emmc.capitalblogs.gr/listArticles.asp) κάνει μια πολύ ωραία περιγραφή της τακτικής αγοραπωλησιών μέσω MACD που παρότι είναι κερδοφόρα καταλήγει, συνολικά, σε …απώλεια κεφαλαίου. Και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του με την όση μικρή μου εμπειρία. Θα ήθελα μάλιστα να προσθέσω και τα εξής συμπεράσματα που περιέχονται στο βιβλίο του κ. Δημόπουλου “Συστήματα Συναλλαγών”:
α) Ο MACD είναι υπερβολικά γρήγορος ώστε να δίνει ζημιογόνα whipsaws
β) Οι αποκλίσεις του MACD με τον ΓΔ δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον
γ) Οι αγοραπωλησίες πάνω στον ΓΔ με βάση τον MACD –με το σύστημα που προαναφέραμε- έδωσε κέρδος 275% στην διάρκεια των ετών 1993-2004 και μάλιστα με «μέγιστη βύθιση κεφαλαίου» –37%(!).
 
Να επανέλθω στο δικό μου άρθρο τώρα.
Στο διάγραμμα που παρουσίασα, τόνισα με κίτρινο οβάλ δύο επιβεβαιωμένα, κατά το πρόσφατο παρελθόν, σήματα αγοράς του MACD και με λευκό οβάλ ένα πιθανό σήμα αγοράς. Τα σήματα αυτά συνοδεύονται και από τρείς προϋποθέσεις.
1.      Η αγορά -κατά την δική μου άποψη- είναι ανοδική επειδή ο ΓΔ (ή ακόμη καλύτερα, ένας βραχυπρόθεσμος ΕΚΜ 6 έως 9 ημερών του ΓΔ) βρίσκεται πάνω από τον αριθμητικό ΚΜ 200 ημερών του ΓΔ.
2.      Ο ADX 14 -μετά από την προηγηθείσα πτωτική πορεία τού ΓΔ- σχηματίζει κορυφή πράγμα που δηλώνει την κορύφωση και πιθανώς το τέλος της πτώσης.
3.      Κατά την εμφάνιση του αγοραστικού σήματος ο MACD βρίσκεται κάτω από το μηδέν (δηλαδή στην υπερπωλημένη περιοχή του).
 
Το σύστημα αυτό δούλεψε ικανοποιητικά για τον επενδυτικό μου ορίζοντα από την έναρξη της ανόδου του 2003 μέχρι σήμερα ως ένα πρώιμο σήμα αγοράς αφού είχα βγεί σε υψηλότερες τιμές του ΓΔ. Μελετώντας, όμως, την διάρκεια της πτώσης 10/1999-3/2003 και όσο ο ΓΔ βρίσκεται σε καθοδική πορεία, η αγορά με τον MACD δίνει, σχεδόν αποκλειστικά, ζημιογόνα σήματα εισόδου. Αντίθετα, την περίοδο της πτώσης, τα πωλητικά σήματα του MACD από υπεραγορασμένη περιοχή –και όχι μόνο- είναι σχεδόν απόλυτα σωστά.
 

Όλα αυτά ισχύουν στον ΓΔ και δεν τα έχω επιβεβαιώσει για επί μέρους μετοχές. Αποτελούν δε, προσωπικές απόψεις για συζήτηση και όχι ως προτεινόμενο σύστημα αγοραπωλησιών.

Όπως πάντα περιμένω απόψεις για συζήτηση.  

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1358 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2007
13:01

5/12/2007 12:45

Αρνητικο στοιχειο ο μεχρι τωρα χαμηλος τζιρος. Διαπιστωνω τα δυο καναλια το μικρου ευρους ανοδικο και το μεγαλυτερου ευρους πτωτικο.

Το κυλιομενο stop loss βρισκεται στις 5088 μον. και λειτουργει ως αντισταση.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<252627282930313233>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις