cornelsen
,


1474
, 19 2017
09:50

Τι πραμε, τι δσαμε στις 15 Ιουνου…

Αρχικ το Eurogroup εξφρασε την ικανοποησ του για τις μεταρρυθμσεις (με χωρς εισαγωγικ) τις οποες χει πραγματοποισει η ελληνικ κυβρνηση και ταυτοχρνως δλωσε πως για να βγει η χρα απ το τλμα εναι απαρατητη η αξιοποηση των διαθσιμων ευρωπακν πρων και η διαμρφωση αναπτυξιακς στρατηγικς.

Στο θμα του χρους το Eurogroup δλωσε τι η βιωσιμτητα του μπορε να επιτευχθε εντς των πλαισων της συμφωνας του Μαου του 2016 (22/5/2016) εν απ την πλευρ της η ελληνικ κυβρνηση αποδχτηκε πρωτογεν πλεονσματα (π.π.) 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και γρω στο 2% απ το 2023 μχρι το 2060. Να θυμσουμε τι η συμφωνα του Μαου του 2016 προβλπει πως η ποια διευκλυνση στο θμα του χρους θα δοθε χι απ ονομαστικ μεωση του αλλ μσα απ μεσοπρθεσμα μτρα (κυρως απ την διαχεριση των επιτοκων και τον χρνο ωρμανσης των χρεν προς τον EFSF –αυτ τα χρη ανρχονται περπου στα 131 δισ. και χουν περοδο χριτος μχρι το 2023). Για το θμα των π.π. ο Σμπλε και ο ESM ζητοσαν π.π. 2,3% εν το ΔΝΤ ζητοσε π.π. 1,5% (προφανς ο συμβιβασμς γινε περπου στη μση).

Οι μελλοντικς πληρωμς προς το EFSF θα στηρζονται σε κποιο μηχανισμ που θα παρνει υπψη του την ανπτυξη και ο οποος θα συγκεκριμενοποιηθε μετ την ολοκλρωση του παρντος προγρμματος το 2018 («... η “γαλλικ πρταση” για τη σνδεση ανπτυξης και αποπληρωμς χρους δεν συνοδευταν απ επαρκ τεκμηρωση και ως εκ τοτου πρεπε να ανατεθε στο EWG να κνει τις σχετικς αναλσεις “τους επμενους μνες”»[εδ]. μως «…μια “ρτρα ανπτυξης” δεν εναι οτε απολτως καλ οτε απολτως κακ. Το πσο καλ κακ εναι φανεται σε βθος χρνου, ταν ενεργοποιηθε ταν συσσωρευτον τα αποτελσματ της» [εδ])

Επιβεβαιθηκε (πως και στην συμφωνα 5ου/2016) τι οι Συνολικς Χρηματοοικονομικς Ανγκες της χρας, δεν θα υπερβανουν μεσοπρθεσμα το 15% του ΑΕΠ και μακροπρθεσμα το 20% με τη σημεωση τι αυτ θα γνει ταν το ελληνικ δημσιο χρος θα σταθεροποιηθε (ρα σο περνει ο χρνος η Ελλδα θα αποπληρνει περισστερο χρος).

Ποιες υποσχσεις δθηκαν:

- να εξεταστε απ το Eurogroup η περαιτρω επιμκυνση των ωριμνσεων απ 0 ως 15 χρνια των δανεων του EFSF στη βση πντοτε της τεχνικς ανλυσης που θα γνει μετ το τλος του προγρμματος το 2018 και «αν κριθον αναγκαα»: «…At the end of the program, conditional upon its successful implementation and to the extent necessary…» (φρση που επιτρπει στον Σμπλε να επιχειρηματολογε τι το ελληνικ χρος δεν χρειζεται αναδιρθρωση)

- το Eurogroup μπορε να μεταφρει χρονικ την πληρωμ των τκων των χρεολυσων

(στις δυο αυτς “υποσχσεις” το ΔΝΤ ζητ πολ μεγαλτερη επκταση λξης των δανεων και χωρς να τθεται η προπθεση -«..αν χρειαστε..»- προπθεση την οποα δεν θελε και η κυβρνηση στην τελικ Απφαση).

- αναφρεται η δρυση Εθνικς Αναπτυξιακς Τρπεζας, κτι που μχρι τρα οι δανειστς δεν το επτρεπαν και οι ελληνικς κυβερνσεις δεν το διεκδικοσαν (μως χωρς αναφορ στα κεφλαια που απαιτονται και ποιος θα τα βλει [εδ]).

- οι δανειστς θα βοηθσουν την Ελλδα “να βγει στις αγορς” με το τλος του προγρμματος τον Αγουστο του 2018 (επομνως οι επμενες εκταμιεσεις του τρχοντος (τρτου) Μνημονου θα πρπει να στοχεουν και στο σχηματισμ αποθεματικο ρευσττητας).

σο για το ΔΝΤ, προς το παρν θα συνεχσει να παραμνει στο Πργραμμα αλλ χωρς χρηματοδτηση εν το QE παραπμφθηκε στο (κοντιν) μλλον.

Σε πολιτικ εππεδο συνολικ η παρτδα κερδθηκε απ την “πλευρ Σιμπλε” (δλδ την λογικ του ευρωπακο Διευθυντηρου). Η ελληνικ πλευρ πρε μνο υποσχσεις για βοθειες σε δευτερεοντα θματα καθς και παρταση ζως απ τους δανειστς για να ολοκληρσει το “αριστερ” Μνημνιο –σως και για να υπογρψει το τταρτο. Ταυτοχρνως επιβεβαιθηκαν σοι υποστριζαν –ετε απ τους οπαδος των ευρωλιττητας ετε απ τους οπαδος της ρξης με την Ευρωζνη/ΟΝΕ- τι τα διαπραγματευτικ καμματα της κυβρνησης δεν οδηγον σε παραχωρσεις απ την πλευρ των δανειστν αλλ σε επιπλον οικονομικ και κοινωνικ κστος.   

 

 

Σχετικ:
1. Το επσημο ανακοινωθν του Eurogroup - Τ περιλαμβνει η συμφωνα - Εκτς το χρος, το ΔΝΤ σε αναμον για 14 μνες

2. Βloomberg: Η Eλλδα κερδζει μια ευκαιρα μετ το επτχρονο δρμα
3. Τα ψιλ γρμματα του Eurogroup
4. SZ: Το τρικ Σιμπλε με τη συμφωνα - Ο Τσπρας δεν φτασε στον στχο του
5. Συμφωνα στο Eurogroup: Εκταμευση 8,5 δισ. και μηχανισμς με ρτρα ανπτυξης για το χρος
6. Χαστοκι στην κυβρνηση η απφαση του Γιορογκρουπ

7. Πλενασμα σο αντερο του 2% του ΑΕΠ για 37 συνεχμενα χρνια
8. Τι πρε και τι δωσε η Ελλδα στο Eurogroup


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα «κλεμμνα»

 

Τμσεν ΔΝΤ (για το πακτο): «… μπορομε να στηρξουμε το πργραμμα μνο με συμπληρωματικ μτρα για το χρος. Στη διατπωση για τις συλλογικς διαπραγματεσεις [εννοε την αναστολ τους] περιλαμβνεται συγκεκριμνη ημερομηνα επανδου που δεν χει συμφωνηθε με εμς [εννοε το 2018]».

Τσακαλτος (απαντ): «… Ορισμνες διατυπσεις εναι περιορισμνης σημασας π.χ. για τις συλλογικς διαπραγματεσεις. Μετ χαρς να το αντιμετωπσουμε και να καταλξουμε σε κποιο ντιμο συμβιβασμ».

Τα κεμενα που διρρευσαν οι δανειστς δεχνουν μια πανικβλητη κυβρνηση να εκλιπαρε το ΔΝΤ για μια υπογραφ για το αξιχρεο της χρας και να εναι διατεθειμνη να νομοθετσει εκ νου για την παρταση επ’ αριστο της αναστολς των συλλογικν διαπραγματεσεων για το σκοπ αυτ. Μια κυβρνηση που δεν πγε να διαπραγματευτε το χρος, αλλ να πρει μια την υπογραφ του ΔΝΤ για το αξιχρεο με σκοπ να μπει η χρα στο πργραμμα ποσοτικς χαλρωσης και να βολευτον οι τραπεζτες. Μλις αυτ δεν γινε κατορθωτ ανκρουσαν πρμναν.

Το ερτημα εναι γιατ οι δανειστς σπευσαν να εκθσουν μια κυβρνηση που τους κνει λα τα χατρια και μλιστα με τσο γαρμπο και επιθετικ τρπο. Ο λγος εναι τι δεν μπορον να προυν το βρος για να πιθαν ναυγιο του ελληνικο προγρμματος απ πιθαν αποχρηση του ΔΝΤ, το βρος πρπει να πσει στην ελληνικ πλευρ. Αυτ εξυπηρετον οι διαρρος. Η κυβρνηση απ την λλη μετ και την ψφιση των μτρων και το ναυγιο για το χρος εναι ρμαιο στα χρια των δανειστν. Για αυτ και εναι διατεθειμνη να κνει τα πντα απλ για να κλεσει η αξιολγηση και να εκταμιευθε η δση.

Αυτ που εκτιμ εναι τι θα την πληρσει για μια ακμη φορ ο κσμος γιατ θα απαιτηθον και να μτρα για να κλεσει το θμα της εκταμευσης της δσης. Εναι κρμα να περνει η κοινωνα αυτ το Γολγοθ τη στιγμ που οι αλλαγς που χουν δρομολογηθε στην ΕΕ δεν εναι δυνατν να συμπεριλβουν την Ελλδα στην πρτη ταχτητα. Οι εξελξεις στην ΕΕ και η πορεα της κρσης επιβλλουν πλον την ανγκη για δραστικς λσεις ακμα και αν χουν κστος. Δεν χουμε την πολυτλεια να ανεχμαστε τον κ. Τσπρα να μας πουλει φκια για μεταξωτς γραβτες.

Ν. Στραβελκης (λκτορας Οικονομικν), «Φκια για μεταξωτς γραβτες»

 


Τα κεμενα δημοσιεονται και στο http://enthen-ki-enthen.blogspot.gr/
 

 

 

Login Capital.gr
3

 
1127
, 26 2017
20:35

Μπορε η σχση της Ελλδας με τους εταρους της να χει εδ και καιρ αλλξει, αλλ δεν χει αλλξει σο χρειζεται για να εξλθει απ την παγδα “αργο θαντου”. Κι αυτ, παρτι χει πληρσει βαρ τμημα, που με την υπερψφιση των πρσθετων μτρων την περασμνη εβδομδα γνεται βαρτερο.

Το γεγονς τι η Ελλδα δεν εναι πλον απομονωμνη, εναι αναγκαα, αλλ χι και ικαν συνθκη για να ξεφγει απ την παγδα. Στην πραγματικτητα, το μγμα οικονομικο εθνικισμο και πολιτικς αδιαλλαξας που χαρακτηρζει τη στση του Βερολνου μας υποχρενει να κρατμε μικρ καλθι. Η στση του Σιμπλε στο Eurogroup της 22ας Μαου επιβεβαινει αυτ τη θερηση.

Η γερμανικ αδιαλλαξα τορπλισε τις προσπθειες να βρεθε συμφωνα τη Δευτρα. Η εξλιξη αυτ χει αρνητικς επιπτσεις στην δη δραματικ κατσταση της ελληνικς οικονομας και κοινωνας. Ταυτοχρνως, μως, υποσκπτει και την πστη των ευρωπακν λαν στην ικαντητα της Ευρωζνης να δνει λσεις σε ζωτικ προβλματα των χωρν-μελν, αλλ και στο δικ της υπαρκτ πρβλημα επιβωσης.

πως φνηκε και απ τις μετπειτα δηλσεις του, ο Σιμπλε εξαντλε τα χρονικ περιθρια σε μα προσπθεια να εκβισει με σκοπ να πρει αυτ που θλει. λα δεχνουν, ωστσο, τι το ΔΝΤ δεν πρκειται να κνει πσω. Και να το θελε η Λαγκρντ δεν χει περιθρια. Εναι πολ στριμωγμνη απ το Συμβολιο του Ταμεου. Τα περισστερα μλη του δεν θλουν τη συμμετοχ στο ελληνικ πργραμμα. Γι’ αυτ θα εναι πολ αυστηρο με την τρηση των καννων σον αφορ τη βιωσιμτητα του ελληνικο χρους. Για να πεισθον, η Λαγκρντ πρπει να πει με πολ συγκεκριμνες δεσμεσεις στα χρια.

τσι πως εξελχθηκαν τα πργματα, η εκκρεμτητα παραπμπεται για την επμενη σνοδο του Eurogroup, στις 15 Ιουνου. Μχρι ττε, η ελληνικ οικονομα παραμνει στην παγδα της αβεβαιτητας. Με λλα λγια, τον λογαριασμ θα τον πληρσουν οι λληνες.

Αντικεμενο των διαπραγματεσεων εναι αφενς ο προσδιορισμς απ τρα των μεσοπρθεσμων μτρων για την ελφρυνση του ελληνικο χρους, αφετρου ο καθορισμς του ψους και της διρκειας του πρωτογενος πλεονσματος για μετ το 2018.

Πριν τη σνοδο, στην Κομισιν προεξοφλοσαν πως η ψφιση των προαπαιτομενων απ την ελληνικ Βουλ ουσιαστικ οριστικοποιε την γκαιρη εκταμευση της δσης. Κι αυτ, παρτι το γερμανικ και το ολλανδικ Κοινοβολιο χουν θσει ως ρο τη συμμετοχ του ΔΝΤ. Προεξοφλοσαν, δηλαδ, τι δεν πρκειται να υπρξει πρβλημα με την γκαιρη αποπληρωμ των ελληνικν ομολγων που χει στα χρια της η ΕΚΤ (Ευρωπακ Κεντρικ Τρπεζα) και τα οποα λγουν τον Ιολιο (περπου επτ δισ ευρ).

Αν και θεωρητικ δεν μπορε να αποκλεισθε να προκψει “ατχημα” το ενδεχμενο αυτ συγκεντρνει πολ λγες πιθαντητες. Για την Αθνα, μως, αυτ δεν εναι αρκετ. Επιδικει απ τρα προσδιορισμ των μεσοπρθεσμων μτρων, κατ τρπο που να οδηγσουν σε γενναα ελφρυνση του χρους. Στην επιδωξ της αυτ χει σμμαχο το Ταμεο. Χωρς την πεση που αυτ ασκε στο Βερολνο, η Ευρωζνη δεν υπρχε περπτωση να κνει ουσιαστικ βματα προς αυτ την κατεθυνση.

Το “κκκαλο” και το “ψαχν”

Απ τη στιγμ που υποχρησε και αποδχθηκε τα πρσθετα μτρα που ζητοσε το ΔΝΤ, η κυβρνηση Τσπρα χει γνει υπρμαχος της συμμετοχς του Ταμεου στο ελληνικ πργραμμα. Και εναι λογικ. Αφο πλρωσε τσο υψηλ τμημα, θλει να πρει και το θετικ, που εναι η απατηση της Λαγκρντ για γενναα ελφρυνση του χρους. Ο πρωθυπουργς, μλιστα, ξεκαθρισε πως εν τελικς το ΔΝΤ δεν συμμετσχει και δεν εφαρμοσθον τα μεσοπρθεσμα, η κυβρνηση δεν πρκειται να εφαρμσει τα πρσθετα μτρα που ψφισε την Πμπτη.

Η ελφρυνση του χρους εναι πολτιμο πλο για την κυβρνηση Τσπρα, με την ννοια τι θα το “πουλσει” επικοινωνιακ για να εξισορροπσει κπως το βαρ πολιτικ-εκλογικ κστος απ τα να επδυνα μτρα. Ταυτοχρνως, μως, εναι και προπθεση για τη συμμετοχ του ΔΝΤ στο ελληνικ πργραμμα. Αυτ με τη σειρ της εναι προπθεση για την νταξη της Ελλδας στο πργραμμα ποσοτικς χαλρωσης της ΕΚΤ, η οποα και θα στελει το μνυμα σε επενδυτς και αγορς τι η χρα γρισε σελδα.

Ο Κερ (μλος της εκτελεστικς επιτροπς της ΕΚΤ) ταν προ ημερν σαφς. Για να συζητσει η ΕΚΤ την νταξη της Ελλδας στην ποσοτικ χαλρωση πρπει να γνουν τρα βματα:

•          Το πρτο εναι το αυριαν [22/5] Eurogroup να καταλξει σε συμφωνα και για το ζτημα της ελφρυνσης του ελληνικο χρους.

•          Το δετερο και δεδομνο βμα εναι ο ESM (Ευρωπακς Μηχανισμς Σταθερτητας) να δσει την κθεσ του για το κλεσιμο της 2ης αξιολγησης.

•          Το τρτο βμα εναι το Συμβολιο του ΔΝΤ να αποφασσει τη συμμετοχ στο ελληνικ πργραμμα.

Σμφωνα με καλ ενημερωμνη πηγ, η Λαγκρντ εχε πριν τη σνοδο του Eurogroup καταστσει σαφς στον Σιμπλε τι το Ταμεο δεν πρκειται να συμφωνσει με μα γενικλογη απφαση. Το γεγονς τι η αντστοιχη γενικλογη δσμευση του Eurogroup το Νομβριο του 2012 μεινε επιταγ χωρς αντκρισμα ταν αιτα που η γενικ διευθντρια Λαγκρντ εχε γνει στχος εσωτερικς κριτικς στο ΔΝΤ. Κι αυτ, επειδ η δια εχε δεσμευθε στο Συμβολι του τι η ελφρυνση θα γινταν.

Κατ την δια πηγ, η γενικ διευθντρια χει, επσης, διαμηνσει στον Γερμαν υπουργ Οικονομικν τι η δλωσ του πως η ελφρυνση δεν εναι δεδομνη και πως το ζτημα αυτ θα εξετασθε μετ το τλος του 3ου Μνημονου χει επιβαρνει το κλμα στο ΔΝΤ. Αυτ χει ως αποτλεσμα να καθιστ δυσκολτερη τη συμμετοχ του στο ελληνικ πργραμμα. Η κυβρνηση Τραμπ με δυσκολα και με αυστηρος ρους χει συναινσει στη συμμετοχ του Ταμεου και δεν πρκειται να κνει επ’ αυτο εκπτσεις.

Σμφωνα με λλες πληροφορες, στις διαπραγματεσεις που χουν γνει μεταξ ΔΝΤ και Βερολνου, η Λαγκρντ χει ζητσει –στο πλασιο μας συνολικτερης πρτασης– το πρωτογενς πλενασμα μχρι το 2022 να πσει απ το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% και στη συνχεια να μεινεται σταδιακ μχρι το 1%.

Ο Σιμπλε το εχε απορρψει, αντιπροτενοντας μεωση του στχου για το πρωτογενς πλενασμα απ το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,75%, αλλ αυτ να ισχσει για μα δεκαετα. Με τη σειρ της η γερμανικ πρταση απορρφθηκε απ το ΔΝΤ. Η Ευρωζνη προς το παρν τουλχιστον επιμνει στο 3,5% για μα πενταετα, σμφωνα με τη δλωση Ντισελμπλουμ.

Διαπραγματευτικ η γερμανικ σκλρυνση;

Οι πρσφατες εκλογικς επιτυχες των Χριστιανοδημοκρατν χουν αμβλνει την πολιτικ πεση που νοιωθε η καγκελριος. Το γεγονς αυτ της αφνει μεγαλτερα περιθρια κινσεων στο ελληνικ μτωπο. Η στση του Σιμπλε, μως, δειξε τι δεν υπρχει πρθεση -τουλχιστον προς το παρν- αξιοποισει αυτ τα περιθρια.

Επιβεβαινονται σοι υπογραμμζουν τη δομικ ανελαστικτητα της γερμανικς πλευρς. σοι πριν το Eurogroup εκτιμοσαν πως ο Σιμπλε θα τρβαγε το σκοιν, θεωρντας πως χει την πολυτλεια να στελει την ελληνικ εκκρεμτητα στα μσα Ιουνου.

Εναι αξιοσημεωτο, πντως, πως πριν τη σνοδο του Eurogroup συνλθε το Euro Working Group, εν πραγματοποιθηκε και σσκεψη (ο Ντισελμπλουμ, ο Σιμπλε, ο Γλλος υπουργς Οικονομικν Λεμρ και ο Τμσεν) για εξερεση συμβιβασμο. Ο Γιονκερ προσπθησε προς αυτ την κατεθυνση, αλλ η επιρρο της Κομισιν σ’ αυτ μτωπο εναι περιορισμνη.

Παρ το γεγονς τι δεν χει ληφθε πολιτικ απφαση, χουν -σε τεχνικ εππεδο– γνει αντικεμενο επεξεργασας διφορα σενρια, στε το Eurogroup να χει λες τις επιλογς στο τραπζι. Σμφωνα με καλ πληροφορημνη πηγ, μλιστα, να απ αυτ τα σενρια, το οποο χουν ετοιμσει τεχνοκρτες απ τον ESM και την ΕΚΤ, χει τεθε υπψη και του ΔΝΤ.

Σμφωνα με αυτ, προβλπεται εναλλακτικ εγγηση, πρωρη αποπληρωμ του ελληνικο χρους προς το ΔΝΤ. Η πρωρη αποπληρωμ μπορε να γνει με επαναγορ αυτν των δανεων με χρματα απ δο πηγς:

•          Πρτον, απ το αδιθετο αποθεματικ που προοριζταν για την ανακεφαλαιοποηση του ελληνικο τραπεζικο συστματος.

•          Δετερον, απ τα σημαντικ κρδη που αποκομζουν οι κεντρικς τρπεζες των κρατν-μελν της Ευρωζνης απ την αποπληρωμ των ελληνικν ομολγων στο ρτιο. Υπενθυμζουμε τι η ΕΚΤ εχε αγορσει αυτ τα ομλογα απ τη δευτερογεν αγορ σε πολ χαμηλς τιμς.

Οι οφειλς προς το ΔΝΤ ανρχονται σε 13 δισ ευρ για το 2019. Το πλεονκτημα μιας ττοιας κνησης εναι τι τα επιτκια του ΕSM εναι εμφανς χαμηλτερα απ τα επιτκια που χρενει το Ταμεο και οι προθεσμες εξφλησης μεγαλτερες. Η Ελλδα τσι θα απαλλαγε απ βρος.

Μα ττοια διευθτηση θα διευκλυνε τη συμμετοχ του ΔΝΤ στο ελληνικ πργραμμα. Αρμδια πηγ υποστηρζει τι ο ESM δεν θα εχε πρβλημα απ μα ττοια διευθτηση. Πιθαντατα, λλωστε, η Ελλδα δεν θα χρειαστε λο το ποσ της δανειακς σμβασης των 86 δισ ευρ. Μχρι σμερα χουν εκταμιευθε 36 δισ.

Επσης, ο ESM δεν θα εχε πρβλημα εν ο χρνος αποπληρωμς των υφιστμενων δανεων επιμηκυνταν κατ 10, 15, 20 ακμη και περισστερα χρνια. Το ζτημα αυτ εναι –σμφωνα με τις διες πληροφορες– σε ακτνα συμφωνας, γεγονς που επσης διευκολνει το ΔΝΤ να θεωρσει το ελληνικ χρος βισιμο.

Δεν θελαν να ακοσουν

Μχρι πρτινος, στη Γερμανα δεν θελαν να ακοσουν γι’ αυτ. Σιγ-σιγ, μως, αρχζουν αυτ τα σενρια να συζητονται. Ο Σιμπλε, μως, επιμνει να πετει την μπλα μετ το καλοκαρι του 2018. Απ την λλη, επιμνει για τη συμμετοχ του ΔΝΤ στο ελληνικ πργραμμα, πως απαιτε και η Κοινοβουλευτικ Ομδα των Χριστιανοδημοκρατν.

Πντα σμφωνα με το διο σενριο-πρταση η Ευρωζνη προσπαθε να τεκμηρισει τη χρηματοδοτικ βιωσιμτητα της ελληνικς οικονομας ως το 2025. Εκτιμ πως με την νταξη της Ελλδας στο πργραμμα ποσοτικς χαλρωσης και την ξοδο στην Αγορς, η οικονομα θα εισλθει σε τροχι μεγθυνσης. Με βση υπολογισμος επιχειρεται να αποδειχθε τι εναι εξασφαλισμνες οι αποπληρωμς του χρους μχρι το 2022, για την περοδο δηλαδ που αναμνεται να ισχει ο στχος για πρωτογενς πλενασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σμφωνα με αρμδια ελληνικ πηγ, εν η Ευρωζνη εγγυηθε με κποιον τρπο τις χρηματοδοτικς ανγκες της Ελλδας, το ΔΝΤ δεν θα χει αντρρηση. Ζητει, μως, εν χρειασθε, να εκδοθον ομλογα με ευρωπακ εγγηση. Στην πραγματικτητα, πρκειται για μα μμεση μορφ ευρωομολγων, τα οποα ταν και παραμνουν κκκινο παν για τη γερμανικ πλευρ.

Το σενριο που χουν επεξεργασθε ο ESM και η ΕΚΤ για αξιοποηση ευρωομολγων με σκοπ τη χρηματοδοτικ στριξη του ελληνικο προγρμματος προβλπει την κδοση με αποκλειστικ σκοπ τη χρηματοδτηση αποπληρωμν του ελληνικο χρους. Η εκτμηση των ειδικν εναι τι εν το επιτκιο εναι ευνοκ οι “Αγορς” θα ανταποκριθον.

Μα δετερη πηγ θα εναι η κδοση ασφαλν ομολγων υπ την εποπτεα της ΕΚΤ, στε να μην επηρεζεται η πιστοληπτικ αξιολγηση κθε δανειζμενης χρας-μλους της Ευρωζνης. Τλος, χρματα μπορον να αντληθον με εκδσεις που θα χουν σκοπ να μεισουν το συνολικ χρος της Ευρωζνης.

Η τεχνικ προετοιμασα για τα παραπνω χει σχεδν ολοκληρωθε, αν και εναι πολ αμφβολο εν το Βερολνο θα ανψει το πρσινο φως για την υλοποηση αυτο του σχεδου. Παρλα αυτ –σμφωνα πντα με τις διες πληροφορες– λα τα παραπνω χουν δη πρει γκριση απ το European Systemic Risk Board της ΕΚΤ ως εργαλεα που εναι συμβατ με την νομισματικ πολιτικ της Ευρωζνης και με τις ευρωπακς συνθκες.

του Σταρου Λυγερο

Σχετικ:
1. "Μλος" το Eurogroup για το ελληνικ χρος
2. Το χρος επφερε το ναυγιο στο Eurogroup: Θα υπρξει λση για την Ελλδα τον Ιονιο;
3. Οι δανειστς οδεουν προς θραμβο
4. Λση θα υπρξει αλλ χι αυτ που περιμνει η Αθνα


 

 

 

 
2
       e-mail
2286
, 29 2017
12:16

του Μικλ Ρμπερτς

Επιχειρντας μια ανασκπηση των 100 πρτων ημερν της θητεας Τραμπ, ο Μικλ Ρμπερτς εξηγε γιατ το αμερικανικ κεφλαιο δεν συμμερζεται τη διεθν κατακραυγ για την πολιτικ του νου πλανητρχη. Αλλ και γιατ οι ελπδες του για ανκαμψη απ την κρση, που φανεται να χουν ενισχυθε μσα στο τελευταο αυτ τρμηνο, δεν εναι ακριβς στρεες... 

Μετ την πρτη ομιλα του Τραμπ ως προδρου στο αμερικανικ  Κογκρσο, το Χρηματιστριο στις ΗΠΑ ανβηκε σε ψη ρεκρ. Απ ττε που εκλχτηκε ο νος πρεδρος, εξλλου, η νοδος αυτ χει ξεπερσει το 11%.

Η ισχυρ διθεση στην αγορ για χρηματοοικονομικ προντα αντικατοπτρζεται επσης στις απψεις των κορυφαων οικονομικν αναλυτν. «Δεν υπρχει αμφιβολα τι τα ‘ζωικ νστικτα’ χουν απελευθερωθε μετ τις εκλογς», τονζει ο πρεδρος του παραρτματος της Fed, της αμερικανικς Ομοσπονδιακς Τρπεζας στην Να Υρκη, Ουλιαμ Ντντλει, απηχντας την κενσιαν οικονομικ σκψη τι οι οικονομες απογεινονται ταν οι επιχειρηματες νιθουν αισιδοξοι για μελλοντικς πωλσεις.

μως και οι βασικο οικονομικο δεκτες στις ΗΠΑ και την παγκσμια οικονομα βρσκονται επσης σε ανοδικ τροχι. Οι δεκτες PMI (Purchasing Managers Index) αποτυπνουν ρευνες εταιρειν σε διφορες χρες σχετικ με τις πιθανς δαπνες, πωλσεις και επενδσεις. Οι δεκτες αυτο, λοιπν, εναι παντο αρκετ πνω απ το 50: πνω, δηλαδ, απ το 50% των ερωτηθντων βλπουν βελτωση. Ο παγκσμιος δεκτης ΡΜΙ βρσκεται τρα στο υψηλτερο εππεδο (54) εδ και τρα χρνια και, σμφωνα με οικονομολγους της JP Morgan, αυτ δεχνει τι η παγκσμια παραγωγ στην μεταποηση αυτ τη στιγμ αυξνεται με ρυθμ 4%, σε σγκριση με μλις 1% την δια εποχ πρσι.

Το PMI της μεταποησης στις ΗΠΑ φτασε στο υψηλτερο εππεδ του εδ και δο χρνια.

Οι κλδοι μεταποησης των ευρωπακν οικονομιν φανεται επσης να χουν ξεπερσει την καμπ.

Τα πργματα δεχνουν καλτερα και στις λεγμενες αναδυμενες οικονομες. Η Κνα δεν χει καταρρεσει, πως πολλο ανμεναν αυτ την εποχ πρσι. Αντθετα, η κινεζικ οικονομα χει αναταχθε και, κατ συνπεια, χει υπρξει αυξημνη ζτηση για πρτες λες.

Οι τιμς του σιδρου χουν εκτοξευθε και πλι προς τα πνω, επιτρποντας στην αυστραλιαν οικονομα να αποφγει την φεση. Στο τελευταο τρμηνο του 2016, το πραγματικ ΑΕΠ αυξθηκε εκε κατ 1,1%: πρκειται για τη σημαντικτερη αξηση αν τρμηνο που χει καταγραφε τα τελευταα πντε χρνια (αν και η ετσια αξηση το 2016 ταν 2,4%, δηλαδ καλτερα απ τις περισστερες ανεπτυγμνες οικονομες, αν και χαμηλτερα απ τον μσο ρο). Η Ινδα επσης κατγραψε αξηση του ΑΕΠ πνω απ 7%.

Η συνχεια το ρθρου σε μετφραση απ το rednotebook


 

 
6
       e-mail
1837
, 27 2017
14:57

 

Για μια ακμη φορ την τελευταα οκταετα κυβρνηση και δανειστς φτνουν τη σχση τους σε προσωριν αδιξοδο. Μαζ με το αδιξοδο δημιουργον και να ππλο σγχυσης που καλπτει τις εξελξεις κτω απ δηλσεις και σενρια. Ας προσπαθσουμε να βλουμε τα πργματα σε μια σειρ και να δομε που βρισκμαστε τρα, που οδεουμε και τι διαπραγματεονται οι δυο πλευρς, δανειστς και δανειζμενοι.

Εδ και καιρ χει γνει κατανοητ τι η πλευρ των δανειστν χωρζεται σε δο μρη: την ευρωπακ πλευρ (που μσω της ΕΚΤ και του Γιορογκρουπ εκφρζει τα συμφροντα της ευρωπακς ελτ) απ την μια και το ΔΝΤ απ την λλη.

Οι Ευρωπαοι δανειστς απ την αρχ της ιστορας χουν ξεκαθαρσει πως δεν θλουν να ακον για μεωση του χρους. Αν θα μποροσε να γνει μια ελφρυνση του θα αφοροσε μνο κποιες παραμτρους στο ψος των επιτοκων και στο χρνο αποπληρωμς. Ιδως απ την στιγμ που οι Τρπεζς τους ξεφορτθηκαν τα τοξικ ελληνικ ομλογα και το χρος μπκε στο αγγλικ δκαιο, στη θση τους αυτ γνονται ολονα και πιο σκληρο. Προς υπερσπιση της θσης τους επικαλονται αφενς τι εναι δικο οι Ευρωπαοι πολτες να φορτωθον τα χρη των “τεμπληδων του Ντου” και αφετρου πως διαγραφ χρους στην ΕΕ απαγορεεται απ τη Συνθκη της Λισσαβνας (αν και, πως χει αποδειχτε στην πρξη, οι διφορες συνθκες ισχουν συνθως ανλογα με την ισχ της κθε χρας). Σμερα αυτ η γενικ αρχ εκφρζεται με την εμμον τους σε μακροχρνια πλεονσματα 3,5% επ του ΑΕΠ. Γιατ μως επιμνουν σε αυτν τον “μαγικ” αριθμ;

Ας δομε τον Πνακα με τις δανειακς υποχρεσεις της Ελλδας ως το 2030

ΕΤΟΣ

ΧΡΕΩΛΥΣΙΑ

ΤΟΚΟΙ

ΣΥΝΟΛΟ

2015

16,02

5,88

21,9

2016

7,08

6,03

13,11

2017

7,48

6,41

13,89

2018

4,67

6,59

11,26

2019

9,95

6,62

16,57

2020

7,05

6,36

13,41

2021

7,17

10,96

18,13

2022

8,87

24,49

33,36

2023

11,19

17,55

28,74

2024

10,86

13,64

24,5

2025

8,8

9,03

17,83

2026

8,57

8,64

17,21

2027

8,45

8,22

16,67

2028

8,06

7,78

15,84

2029

7,31

7,29

14,6

2030

7,33

6,85

14,18

Σνολο

138,86

152,34

291,2

Με την προπθεση πως η Ελλδα δεν θα δημιουργε ΝΕΑ ελλεμματα χρη στα χαμηλ επιτκια δανεισμο –ρα δεν θα αυξνει απ αυτν την πλευρ το χρος- οι δανειστς μς χουν εξασφαλσει απ την πλευρ τους να εδος παγματος του χρους. Απ την λλη, το πλενασμα του 3,5% δεν εναι τποτε λλο απ το ψος των τκων που πρπει να πληρνει η χρα κθε χρνο μχρι και το 2020. ρα με την πρτασ τους μας λνε: «σας δνουμε μια ανσα στε, σταδιακ, αφενς να αυξνετε το ΑΕΠ σας [“ανπτυξη”] και αφετρου, σε συνδυασμ με τις [γνωστς] “μεταρρυθμσεις” που θα κνουν την ελληνικ οικονομα πιο ελκυστικ, θα γινσαστε λο και πιο φεργγυοι στε να επιστρψετε στις αγορς [δλδ στις Τρπεζς τους] και να αναχρηματοδοτετε απ εκε το χρος σας το οποο, με λα τα παραπνω, θα χει γνει πλον “βισιμο” χωρς την ανγκη κλασικο τπου διαγραφς [αφνοντας ταυτοχρνως να παραθυρκι ανορθδοξης διαγραφς στο απτερο μλλον]». Αυτ τη λογικ εκφρζει και ο εκπρσωπος των Ευρωπαων δανειστν Β. Σιμπλε ταν επαναλαμβνει τα περ βιωσιμτητας του ελληνικο χρους.

(Με τα παραπνω δεδομνα επσης η ελληνικ πλευρ δια στματος Σταθκη συμπραινε περπου πριν να χρνο την βραχυπρθεσμη βιωσιμτητα του χρους: «Μχρι το 2022 το χρος εναι βισιμο. Ωστσο μετ απ αυτ θα χρειαστε νας νος γρος συζητσεων» -χωρς μως εν τω μεταξ να σταματ να ζητ μεωση των πλεονασμτων στο 1,5%).     

Να σημεισουμε τι ειδικ στο θμα “βιωσιμτητα χρους” η ΕΚΤ, πρα απ κποιες γενικλογες και συμβατικο τπου ανακοινσεις («Δεν βλπουμε καννα κρατικ χρος ως μη βισιμο. Στην περπτωση της Ελλδας υπρχει να πργραμμα») θα βγλει δικ ΤΗΣ πρισμα για την βιωσιμτητα του ελληνικο χρους ΜΕΤΑ την κυοφορομενη συμφωνα.

Ο τερος των δανειστν, το ΔΝΤ, χει την ευκολα να λει τα πργματα πιο καθαρ. ντας να εργαλεο παγκσμιου νομισματικο συστματος χει τη δυναττητα, σμφωνα με το καταστατικ του, να δανεζει μνο βραχυπρθεσμα τις διφορες χρεοκοπημνες χρες, να παρνει γργορα πσω τα δανεικ του και να πηγανει στον επμενο “πελτη”. Μπορε να κανε… γαργρα το καταστατικ του για να μπορσει να συμμετσχει στο 1ο ελληνικ μνημνιο την εποχ που κινδνευε να καταρρεσει το παγκσμιο χρηματοπιστωτικ σστημα (2010) αλλ σμερα μπορε να διατυπνει ξεκθαρα τη θση του τι δηλαδ μακροπρθεσμα το ελληνικ χρος δεν εναι βισιμο χωρς μερικ διαγραφ του απ τους Ευρωπαους δανειστς του (το καταστατικ του ΔΝΤ δεν του επιτρπει να διαγρφει δνεια που χει δσει εν το ελληνικ πρβλημα εναι ευρωπακ ρα, κατ το ΔΝΤ, μνο η Ευρωζνη χει υποχρωση να διαγρψει χρος –εξλλου το μεγαλτερο μρος του χρους κατχεται πλον απ τους θεσμος της Ευρωζνης εδ). 

Συγκεκριμνα σμφωνα με την πιο πρσφατη κθεση του ΔΝΤ, πως την παρουσιζει ο Μ. Ιγνατου:  

Το ΔΝΤ θεωρε τι το Δημσιο Χρος της Ελλδος εναι εξαιρετικ μη διαχειρσιμο (highly unsustainable) τσο εξαιτας του ψους του (προβλπεται τι θα φθσει το 170% του ΑΕΠ το 2020 για να μειωθε ελαφρς στο 164% το 2022 μχρι να εκτιναχθε στο 275% το 2060), σο και των χρηματοδοτικν αναγκν που θα χρειαστε η χρα για την εξυπηρτηση του.

Οι δαπνες αυτς θα ξεπερσουν το φργμα του 15% του ΑΕΠ το 2024 και το 20% το 2031 για να φθσουν το 33% το 2040.

Οι δε μακροπρθεσμες λσεις που το διο το Ταμεο προτενει απαιτον ουσιαστικ αναδιρθρωση των ρων του δανεου:

Το ΔΝΤ εκτιμ τι απαιτεται μα ουσιαστικ αναδιρθρωση των ρων των δανεων που χουν χορηγσει οι Ευρωπαοι στην Ελλδα προκειμνου να αποκατασταθε η “βιωσιμτητα” του Χρους. Στον πλασιο αυτ το ΔΝΤ προτενει, λαμβνοντας ως δεδομνο τι τα πρωτογεν πλεονσματα θα κυμανονται μεσοπρθεσμα στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ μεταξ λλων:

  • Να παραταθε ως το 2040 η περοδος χριτος, το οποο συνεπγεται μα παρταση κατ 6 ετν των δανεων του ESM και κατ 17 ως 20 ετν για τα διακρατικ δνεια και εκενα που χει χορηγσει ο EFSF.
  • Παρταση του χρνου λξης των δανεων ως το 2070, το οποο οδηγε σε παρταση του χρνου αποπληρωμς των διακρατικν δανεων κατ 30 χρνια, και ως 14 χρνια για τα δνεια του EFSF, και 10 χρνια για τα δνεια του ESM,.
  • Αναβολ στην καταβολ τκων ως το 2040 με κεφαλαιοποηση τους. Η αποπληρωμ τους προτενεται να επιμηκυνθε ως το 2070 και να πραγματοποιηθε με ισποσες δσεις.
  • “Κλεδωμα των επιτοκων” λων των δανεων που χουν χορηγσει ο ESM και ο ΕFSF (περπου 200 δια. ευρ 113% του ΑΕΠ), τουλχιστον για 30 χρνια. Το επιτκιο των δανεων αυτν δεν θα πρπει να υπερβε το 1,5%.

Στην παροσα συγκυρα, και με δεδομνη την επσημα διατυπωμνη ποψη του τι το χρος δεν εναι βισιμο, το ΔΝΤ λει στους Ευρωπαους τι επειδ η Ελλδα δεν μπορε να βγλει υψηλ πλεονσματα για να πληρνει τκους πρπει να της δοθε μια μεωση χρους και οι απαιτσεις για πλενασμα πρπει να κατβουν στο 1,5% επ σειρ ετν στε το χρος να γνει βισιμο –δλδ ουσιαστικ να πληρνονται οι τκοι. Αν δεν συμβε αυτ αλλ επικρατσει η ποψη των Ευρωπαων ζητ εγγυσεις απ τους Ευρωπαους πως η ελληνικ κυβρνηση θα βγζει πλενασμα (το 3,5% που ζητον οι Ευρωπαοι) στε το διο το ΔΝΤ να επιστρψει και να συμμετσχει και με χρμα στη συνχεια το προγρμματος (το πλενασμα 3,5% μεταφρζεται σε μεωση της προσωπικς διαφορς των συντξεων και στην μεωση του αφορολγητου για μισθωτος και συνταξιοχους).

τσι, για λλη μια φορ, οι δανειστς, αντ να δσουν μια οριστικ λση στο πρβλημα, σαν τα μικρ παιδι “κλωτσνε το ντενεκεδκι παρακτω”.

Ο τρτος της παρας, η ελληνικ κυβρνηση, απ κει που στο πλασιο της δετερης αξιολγησης (το τελευταο ανοικτ ζτημα της πρτης αξιολγησης εχε κλεσει στις 21/10/2016) θα συζητοσε

α) το δημσιο χρος

β) τη συμμετοχ της χρας στην ποσοτικ χαλρωση (QE) και

γ) το τλος των μνημονων

τελικ χει φτσει να συζητ να αντιλακ μτρα λιττητας.

Στο προηγομενο Γιορογκρουπ (20/1), η κυβρνηση δεν συμφνησε να ρθουν τα Τεχνικ Κλιμκια των δανειστν διτι προφανς δεν ταν διατεθειμνη να κνει κποιες υποχωρσεις. μως στο Γιορογκρουπ της 20/2 η κυβρνηση αποδχτηκε να μπουν στο τραπζι τα θματα που ζητον οι δανειστς. Στο Γιορογκρουπ της 20/3 εναι τρα το νο ραντεβο με τις εξελξεις. Τρα πια η κυβρνηση διαπραγματεεται με τον ελληνικ λα για το πως θα περσουν τα μτρα εν ψει της deadline του Ιουλου οπτε και θα πρπει να πληρωθον δσεις €7,4 δισ. (€6,6 δισ. για την πληρωμ χρεολυσων και €0,8 δισ. για την πληρωμ τκων). δη το σενριο που αρχζουν να προπαγανδζουν εναι «[γ]ια κθε ευρ επιβρυνσης που θα νομοθετεται θα υπρξει και να ευρ ελφρυνσης που θα ψηφιστε».

Η κυβρνηση και ο Συριζα “παζουν καθυστερσεις” και ανκανοι να δσουν λση περιμνουν μια ευνοκτερη διεθν συγκυρα (αμερικνικη βοθεια; κυβρνηση το SPD στη Γερμανα απ το φθινπωρο;) κνουν τη χρα να μοιζει με ακφαλο κοτπουλο που τρχει ακατπαυστα χωρς προσανατολισμ.

Απ την Τρτη λοιπν τα Τεχνικ Κλιμκια της Τρικας επιστρφουν για να συζητσουν

α) τα “μτρα” (τουλχιστον: μεωση αφορολγητου, κορεμα συντξεων με μεωση εξλειψη της προσωπικς διαφορς -πιθανς και νες μεισεις-, εργασιακ/ομαδικς απολσεις, ιδιωτικοποισεις στην ενργεια, πληση “κκκινων δανεων” και ηλεκτρονικο πλειστηριασμο κ..)

β) το μεσοπρθεσμο πργραμμα

γ) το πλενασμα μετ το 2018

 

Σημ.: Για να μη νομζουμε μως πως τα μαρτρια μας και τα σορτα φρτα των δανειστν τελεινουν τον Αγουστο του 2018 -οπτε λγει και το “αριστερ” μνημνιο-, να υπενθυμσουμε τι, πως λει και το ΔΝΤ, μετ τη λξη του μνημονου θα υπρξει χρηματοδοτικ κεν το οποο απ τρα θα πρπει να καλψουμε με συγκεκριμνα μτρα.

Σχετικ:
1. Λαγκρντ – Μρκελ: Παρνοντας απ τις δο τα χειρτερα

2. Τι συνγεται μετ τη συνεδραση του Eurogroup (20.02.2017)
3. Δημσιο χρος: παρηγορι στον ρρωστο σπου να βγει η ψυχ του

4. Μτρα και αντμετρα με μηδενικ αποτλεσμα!
5. 4o μνημνιο; Χρεοκοπα; κτι λλο;
6. Ημρες και νχτες τς μαρμτας στις Βρυξλες
7. Τι γνεται με τη διαπραγμτευση;
8. Το ευρωπακ εγχερημα τς ελληνικς αστικς τξης εναι νεκρ
9. Ο καραγκιζ-μπερντς τς δετερης αξιολγησης
 

 

Τα «κλεμμνα»

 

Η ημερομηνα εναι 10 Σεπτεμβρου του 1945. Στην κωμπολη Fruita (Φροτα!) της πολιτεας Κολορντο των Η.Π.Α. ο αγρτης Lloyd Olsen (Λυντ λσεν) χοντας επισκψεις στο σπτι του, την πεθερ του(!), ετοιμζεται να αποκεφαλσει το πεντμιση μηνν κοκκορκι Μικ για να ετοιμσουν το δεπνο.

Οτε που του περνοσε απ το μυαλ εκενη τη στιγμ τι ο Μικ θα μενε στην ιστορα. Το χτπημα του τσεκουριο λοιπν βρκε το κεφλι του Μικ αρκετ ψηλ αφνοντας θικτα ζωτικ αιμοφρα αγγεα και να μρος του εγκεφλου.

Ο Μικ, παρτι τεχνικς αποκεφαλισμνος, μεινε στη ζω και ρχισε να περπατει προσπαθντας να κνει κινσεις... ρουτνας, πως να καθαρσει τα φτερ του με το ρμφος του, να τσιμπσει κτι απ το χμα να λαλσει!!!

Εννοεται τι δε μποροσε να κνει τποτα απ αυτ αφο δεν εχε πλον κεφλι!

Ο Λυντ λσεν παραξενετηκε για το αποτλεσμα του αποτυχημνου αποκεφαλισμο και τελικ αποφσισε να δσει στον πλον ακφαλο Μικ την δυτερη ευκαιρα για ζω και να συνεχσει να τον φροντζει.

Τον τιζε με σταγονμετρο απευθεας στην ανοιχτ τραχεα με νερ, γλα και σπρους καλαμποκιο!

Ο Μικ ο ακφαλος κκκορας, στην αρχ περπατοσε λγο ατσομπαλα αλλ μλις συνθισε το νο του... κντρο βρους μποροσε πλον να κινηθε αρκετ επιδξια στε να πηδει και να ισορροπε επνω σε φρχτες. Επσης προσπαθοσε επμονα να λαλσει βγζοντας περεργους χους απ το λαιμ του!

Φοβερ, φανταστετε το απλ!!

Κποια στιγμ ο Λυντ λσεν ρχισε να κνει περιοδεες επιδεικνοντας τον μοναδικ Μικ με πληρωμ σε διφορα σου, κερδζοντας αρκετ χρματα απ αυτ.

Ο δισημος Μικ εχε επιτυχα και ως «φωτομοντλο» ποζροντας σε εφημερδες και περιοδικ, ανμεσα στα οποα ταν και τα περιοδικ Time και Life!

[…]
Το Μρτιο του 1947, κατ την επιστροφ απ μια περιοδεα, σε να μοτλ ο δισημος ακφαλος κκκορας φησε τα ...εγκσμια. Ο τυχος Μικ δεν μποροσε να αναπνεσει και πνγηκε κατ τη διρκεια της νχτας σε ηλικα σχεδν 2 ετν.

τσι τελεωσε η νδοξη ιστορα του «θαματος του ακφαλου κοτπουλου»!

Η εντυπωσιακ πραγματικ ιστορα με το ακφαλο κοτπουλο! [1, 2]

 

 

 

 

 
8
       e-mail
1346
, 2 2017
23:03

Μπορε η εκλογ Τραμπ να αποτελσει την αρχ του τλους του οικονομικο υποδεγματος που κυριαρχε τα τελευταα τη;

1. Δεν θα εμαστε μακρι απ την αλθεια υποστηρζοντας τι σε ολκληρο τον Πλαντη, την τελευταα περοδο, μια ερτηση κυριαρχε: βρισκμαστε προ των πυλν αλλαγς του οικονομικο υποδεγματος που κυριρχησε τα τελευταα σαρντα χρνια οδηγντας σε αυτ που ονομσθηκε (υπερ)παγκοσμιοποηση με αιχμ του δρατος τον χρηματοπιστωτικ τομα και την μετακνηση μεγλου μρους της πραγματικς οικονομας στην Ανατολ; Μια διαδικασα που προκλεσε τεκτονικς αλλαγς στις επικρατοσες μχρι ττε οικονομικς, κοινωνικς και πολιτισμικς συμπεριφορς των πολιτν του συνλου των χωρν του πλαντη. Στην αναπτυγμνη Δση, κυρως στην Ευρπη, οι εργασιακς σχσεις, το κοινωνικ κρτος και τα δημσια αγαθ  υπστησαν τρομακτικς επιθσεις μεταφροντας μεγλο μρος του παραγμενου πλοτου στη μερι των κερδν. Σημαντικς αλλαγς εμφανστηκαν στο καθημεριν κοινωνικ θος ως να πλγμα προτπων, βασικς αρχς του οποου ταν οι καταναλωτικς –ηδονιστικς στσεις ζως, η λατρεα του εφμερου, η ενδυνμωση του ατομικο, και η καταρρκωση κθε εμπιστοσνης στο συλλογικ. Η  πολιτισμικ συμπεριφορ των πολιτν διπεται απ τη μεταμοντρνα λογικ της υπερκατανλωσης, του σγχρονου lifestyle, της αυτοπραγμτωσης του εαυτο, του χρηματιστηριακο τρπου αντιμετπισης των κοινωνικν γεγοντων, λογικ δηλαδ η οποα αντιμετωπζει οτιδποτε ως ευκαιρα απδρασης απ τα «βρη» του παρελθντος, με μοναδικ επιδωξη την βωση μνο του παρντος.

Πσο κοντ βρισκμαστε σε μια εγκατλειψη αυτο του υποδεγματος που καθοδηγθηκε πρωταρχικ απ μια θερηση της οικονομας (νεοφιλελεθερη αντληψη) ως της κυραρχης  και καθοριστικς στιγμς λων των υπολοπων στιγμν που απαρτζουν την κοινωνα;

Για να δσουμε μια πρτη απντηση στο παραπνω ερτημα, κατ’ αρχς θα πρπει να ενσκψουμε στη μελτη της πρσφατης ιστορας χι τσο του καπιταλιστικο συστματος (που βεβαως εναι σημαντικ) αλλ πρωτστως στην αλληλοδιαδοχ των οικονομικν θεωριν- υποδειγμτων που χρησιμοποιθηκαν στην πορεα των τελευταων εκατ πενντα ετν να διαχειριστον τις εξελξεις του συστματος και κυρως τι εναι το καθοριστικ στη διαδοχ της μιας απ την λλη. 

2. Ας επιτραπε στο σημεο αυτ μια μικρ αναφορ σε ορισμνα ζητματα που πτονται της οικονομικς θεωρας. Στο εσωτερικ της οικονομικς θεωρας χουν διαμορφωθε δο ουσιαστικ αντπαλα επιστημονικ προγρμματα: το πρτο που πιστεει και αγωνζεται να αποδεξει τι η αγορ αποτελε να μηχανισμ αυτορρυθμιζμενο, μη επιδεχμενο περαιτρω βελτισεων, ριστο σε σχση με την υποχρωση να συντονζει κατ τον καλτερο δυνατ τρπο τις ατομικς επιλογς. Παρλληλα να εξασφαλζει την τξη, την αποτελεσματικτητα και την κοινωνικ αρμονα καθς και τη διαχρονικ εξλιξη των οικονομικν γεγοντων.

Το δετερο το οποο προσπαθε να καταστσει εμφανς το πς και το γιατ τα αποτελσματα των λειτουργιν της αγορς εναι μη ικανοποιητικ μχρι καταστροφικ, αναφροντας μεταξ λλων, ως αρνητικς συνπειες, τις περιοδικς μαζικς ανεργες ανθρπινου δυναμικο, τη κατασπατληση φυσικν και τεχνικν πρων πρεσβεοντας την παρξη σημαντικν δυνατοττων ενεργητικς παρεμβατικς κρατικς πολιτικς στην κατεθυνση της βελτωσης της λειτουργας της αγορς.

Στη βση των παραπνω αντιλψεων, οι οποες αποτελον και το κυραρχο μρος του αδιψευστου σκληρο πυρνα τους, διαμορφθηκαν αντπαλα επιστημονικ προγρμματα με συγκεκριμνες μεθοδολογικς αρχς, συστηματικ προβλβηματοθεσα και γενικ καθορισμνη εσωτερικ δομ.

Παρλληλα, η αντιπαλτητα μεταξ των επιστημονικν προγραμμτων (αντιλψεων) δημιοργησε τους απαρατητους διαλους επικοινωνας, τσι στε να καταστε κατ κποιο τρπο δυνατ η συγκρτηση μιας ενιαας εσωτερικς λογικς ως βση για αξιολογικς κρσεις ορθολογικτητας.

Με την ννοια αυτ χει επιβληθε μια εσωτερικ λογικ στην ανπτυξη της οικονομικς επιστμης διαμσου της συνεχος αντιπαρθεσης προβληματοθεσιν, διερευνσεων, λσεων και εκατρωθεν κριτικν τοποθετσεων. Υπρχει δηλαδ, μια συνεχς εσωτερικ κινητικτητα στο corpus  της οικονομικς επιστμης διαμσου της αντιπαρθεσης θεωριν, οι οποες ορζονται, κατ τρπο απλυτο θα λεγα, απ το εν ισχει η θση περ αυτρκειας της αγορς η κρατικ παρμβαση αποτελε αναγκαιτητα «εκ των ουκ νευ» για την εξασφλιση της συνεχος αποδοτικς λειτουργας του οικονομικο συστματος.

Η αξιολγηση της προδου στο εσωτερικ της οικονομικς επιστμης απαιτε την υιοθτηση σαφν τυπικ-ορθολογικν κριτηρων που να εξασφαλζουν την εσωτερικ συνπεια και τη λογικ πληρτητα των θεωριν. Στη βση αυτ, η διαμχη μεταξ των θεωριν αφορ κατ’ αρχν στους «παροικοντες στην Ιερουσαλμ», την κοιντητα των επαγγελματιν – ακαδημακν οικονομολγων και πολ λιγτερο σχεδν καθλου την κοιν γνμη. Η τελευταα ενδιαφρεται κατ βση μονχα για τα εμπειρικ αποτελσματα των οικονομικν πολιτικν, που βασζονται στις εκστοτε κυραρχες θεωρες, διτι αυτ αφορον στο μεσο οικονομικ της συμφρον. Η εμπειρικ επικρωση δηλαδ των οικονομικν θεωριν, αποτελε το μοναδικ κριτριο που εναι ικαν να καταστσει κυραρχη μια θεωρα.

Δηλαδ οι οικονομικς θεωρες και οι πολιτικς που απ αυτς απορρουν κυριαρχον περνον στο περιθριο στη βση των εμπειρικν φαινομνων που παρατηρονται στην κοινωνα τα οποα χουν επιχειρσει να ερμηνεσουν να προβλψουν την εξλιξ τους.

μως, στην ιστορα της οικονομικς σκψης απλς και χοντροκομμνες «αποδεξεις» χουν διαδραματσει σοβαρτερο ρλο απ πολπλοκες οικονομετρικς λλου εδους στατιστικς διερευνσεις που κατ γενικ ομολογα αποτελον τα απαρατητα εργαλεα των απασχολουμνων με την οικονομικ επιστμη.

Δηλαδ εναι τα εξωτερικ γεγοντα (τα κοινωνικ γεγοντα) εκενα τα οποα επιδρον αποφασιστικ στον καθορισμ του ποια θεωρητικ προσγγιση θα θεωρηθε επικρατοσα στη δεδομνη χρονικ περοδο. Τα γεγοντα αυτ κινονται συνθως στην αναζτηση μιας νας πολιτικς και ιδεολογικς θεμελωσης, καθς τη δεδομνη στιγμ κινονται σε εμφαν αναντιστοιχα με τις προβλψεις και τα συμπερσματα των θεωρητικν υποδειγμτων που  αποτελον in ultima istanza το αποφασιστικ κριτριο το οποο «επιβλλει» τις οικονομικς θεωρες. Σαφστατα συμπαρασρει και τις πολιτικς και ιδεολογικς απψεις στις οποες εδρζονται οι παραπνω θεωρες.   

3. Ανατρχοντας στις ιστορικς εξελξεις παρατηρομε τα παρακτω:

Η νεοκλασικ ορθοδοξα η οποα απ την περοδο της εμφνισς της, το 1880, ως και τη δεκαετα του 1920, αποτελοσε την απλυτη κυραρχη ποψη υποστηρζοντας την ισορροπα των αγορν και την αρμονικ συνπαρξη των κοινωνικν τξεων, δχθηκε να συντριπτικ χτπημα απ τα γεγοντα της μεγλης κρσης του 1929, για τα οποα φνηκε τι δεν διθετε οτε εξγηση αλλ οτε και τη δυναττητα διορθωτικν κινσεων επηρεασμο της ρος των γεγοντων. Φνηκε τι τθηκε ουσιαστικ εκτς αγνα.

Παρλληλα τα γεγοντα αυτ επτρεψαν την εμφνιση και την υιοθτηση των κενσιανν απψεων παρεμβατικς σταθεροποιητικς πολιτικς. Οι απψεις αυτς απκτησαν κρος και αποδοχ κυρως απ την ανπτυξη και τη μεγθυνση της παγκσμιας οικονομας που ακολοθησε το τλος του Β’ Παγκοσμου Πολμου, και διατηρθηκε περπου για εκοσι πντε χρνια. Η εμφνιση δεν ταν αρκετ. πρεπε να υιοθετηθον απ την κυραρχη και ανερχμενη παγκσμια δναμη, τις ΗΠΑ, υπ την προεδρα του Ροσβελτ.

Με τη σειρ της η κενσιαν ποψη δχτηκε σοβαρ χτπημα και αμφισβητθηκε ντονα με την εμφνιση του στασιμοπληθωρισμο τη δεκαετα του 1970. Η εμπιστοσνη των πολιτν κλονστηκε απ την εξλιξη των πραγματικν γεγοντων (υψηλς πληθωρισμς και μεγλη ανεργα) και απ τις δικς της πολιτικς και θεωρητικς σκληρνσεις.

Το νο υπδειγμα που σιγ-σιγ εγκαθιδρθηκε και γινε κυραρχο, το γνωστ ως νεοφιλελεθερο υπδειγμα, πρα απ τις θεωρητικς απαντσεις που προσπθησε να δσει, στηρχτηκε πλι στη υιοθτησ του απ την κυβρνηση της παγκσμιας υπερδναμης, τις ΗΠΑ, υπ την προεδρα Ριγκαν.

Σμερα, σχεδν μετ απ σαρντα τη, και αφο τα αποτελσματα του ρχισαν να προκαλον ντονες κοινωνικς αντιδρσεις βρισκμαστε αντιμτωποι με την αναζτηση ενς υποδεγματος που θα υπερβανει(;), θα θτει να αμφιβλω(;) βασικς προκεμενες του εν λειτουργα υποδεγματος. Οι θεωρητικς κριτικς που χουν απευθυνθε στο εν λειτουργα υπδειγμα εναι πολλαπλς, σημαντικς, και  χουν διατυπωθε εδ και πολλ χρνια και προφανς δεν εναι καινοργιες. μως, πως και στις προηγομενες περιπτσεις, και σμερα εναι οι κοινωνικς διεργασες που πρωτοστατον στην ανατροπ του και εναι ο νος πρεδρος της αμερικανικς υπερδναμης, Ντναλντ Τραμπ, που θτει εν αμφιβλω, σε πολιτικ εππεδο, και σε εππεδο σκησης της οικονομικς πολιτικς, βασικς προκεμενες του εν λειτουργα υποδεγματος.

Προσοχ, σαφστατα δεν βρισκμαστε μπροστ στην υιοθτηση ενς συνεκτικο θεωρητικο υποδεγματος, το οποο προφανς δεν υφσταται, οτε θεωρομε ως θετικ αυτ το οποο επιχειρε να θσει σε εφαρμογ ο πρεδρος Τραμπ και το επιτελεο του. λλωστε σα χει εξαγγελει το οικονομικ επιτελεο του Αμερικανο προδρου χαρακτηρζονται απ αντιφσεις, γεννον πολλ ερωτηματικ και περισστερο απ λα φοβζουν με το εθνικιστικ τνο που τα διαπερν, πως το γνωστ «Η Αμερικ πρτη».

Ακμη και η αναφορ στο επιτελεο του προδρου αρκε για  να πιστοποισει την αντιφατικτητα που διαπερν το οικονομικ πργραμμα του Τραμπ. Πρκειται για μια Κυβρνηση η οποα αποτελεται μνο  απ πρσωπα του επιχειρηματικο τομα οι μισο εκ των οποων θεωρον τι ο προστατευτισμς αποτελε μια θαυμσια επιλογ και οι λλοι μισο πιστεουν τι η μεωση των φορολογικν συντελεστν αποτελε επσης μια θαυμσια επιλογ. Παρλληλα και το λμπι του χρηματοπιστωτικο τομα (ονμαζ με Goldman Sachs) βρσκεται σε κριες επιτελικς θσεις.

μως, εν κατακλεδι, φανεται τι το εν λειτουργα οικονομικ υπδειγμα, βρσκεται στην αρχ της αποδρομς του. Τι θα το διαδεχθε, ποια θα εναι τα χαρακτηριστικ του και τι θα επακολουθσει εναι το ζητομενο. Κανες δεν εναι αυτ τη στιγμ να το προβλψει.

Κστας Μελς

Σχετικ:
1. Ιμπεριαλισμς και "παγκοσμιοποηση"
2. Τοστιρες, τερμιντορ και Τραμπ (μρος 2ο)
3. Τελεινει η παγκοσμιοποηση;
4. SOS! ΗΠΑ επειλον Κνα
5. Ο Τραμπ, η παγκοσμιοποηση και η Ελλδα
6. Η προφητεα το Κσινγκερ και ο κσμος το Τραμπ
7. 
Η κυβρνηση Τραμπ, η σγκρουση ΔΝΤ-ΕΕ και η ελληνικ ολιγαρχα

 


 

 


 

 
2
       e-mail
«<123456789>»

blog
# .
# : " , , ".