cornelsen
ένθεν κι ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν
Σύνδεσμοι


329 αναγνώστες
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019
23:25

Τόσο τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ όσο και το ΧΑΑ έψαχναν μια αφορμή για διόρθωση και την βρήκαν στην μεγάλη βουτιά του κινέζικου χρηματιστηρίου. Μιλάμε βεβαίως για διόρθωση μέσα σε ανοδική μεσοπρόθεσμη αγορά. 

Ειδικότερα, πωλητικό σήμα διόρθωσης δόθηκε με τη διάσπαση των 2862,60 μον. στον S&P500 και των 610,53 μον. στον ΔΤΡ (που παρασύρει στην διόρθωση και τον ΓΔ -αν και προς το παρόν τη γλυτώνει η ΕΤΕ).

 

Καμπανάκι διόρθωσης

 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
3198 αναγνώστες
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019
22:52

Συχνά-πυκνά την τελευταία πενταετία, με μικρότερα ή μεγαλύτερα διαλείμματα, η κατάσταση στη Βενεζουέλα επανέρχεται στην επικαιρότητα. Όχι μόνο για ειδησεογραφικούς αλλά κυρίως για λόγους ιδεολογικούς και πολιτικής προπαγάνδας. Πολλοί, αυτοί που θα ήθελαν να υλοποιηθούν τα σχέδια του Τσάβες για μια δίκαιη κοινωνία-πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες της πολύπαθης Λατινικής Αμερικής, στέκονται σκεπτικοί μπροστά στην σημερινή κατάσταση. Μπορεί πολλά από όσα διαδίδονται να είναι κατασκευσμένα, μπορεί όντως ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός να επεμβαίνει με κάθε τρόπο, μπορεί μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης να είναι “καταδρομείς της αντίδρασης”, μπορεί μέρος του πληθυσμού να παρέχει ακόμη τη στήριξη του στο Μαδούρο αλλά τα οικονομικά στοιχεία και το επίπεδο διαβίωσης είναι όντως δραματικά.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ραπόρτο του ΔΝΤ που δείχνει ανάγλυφα την κατάσταση για την μετά Τσάβες εποχή:

Κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας, υψηλότατος πληθωρισμός και ακρίβεια, ελλείψεις αγαθών, κατάρρευση της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, σταθερά υψηλή εγκληματικότητα…

Η συνέχεια εδώ

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1467 αναγνώστες
Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019
14:46

Κλείνει οσονούπω και η οδύσσεια του “μακεδονικού”. Ασθμαίνοντας και με συνοπτικές διαδικασίες ο τσιπροσυριζα ολοκληρώνει την συμφωνία με την πΓΔΜ/Δημoκρατία της Μακεδονίας/“Σκόπια”. Μπορεί να επικαλείται τις αριστερές της αρχές αλλά στην πραγματικότητα η κυβέρνηση απλώς υλοποιεί τους σχεδιασμούς του αμερικάνικου και ευρωενωσιακού (διάβαζε: γερμανικού) παράγοντα για την πρόσδεση της γειτονικής χώρας στο ευρωατλαντικό άρμα. Ταυτοχρόνως όμως η συμφωνία αυτή αναδεικνύει τον ισχυρό ρόλο του ελληνικού κράτους στην περιοχή –έστω και αν η οικονομική κρίση έχει υποβαθμίσει τον ελληνικό καπιταλισμό σε σχέση με την προμνημονιακή περίοδο- αφού γίνεται αποδεκτό από όλους ως “νονός” της γείτονος αλλά και σταθεροποιητικός παράγοντας (μην ξεχνάμε ότι οι βλέψεις της “μεγάλης Αλβανίας” οδηγούν μέχρι και στην αλλαγή συνόρων στα βόρεια σύνορά μας). 

Σε αυτή την συγκυρία ο τσιπροσυριζα αναλαμβάνει να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά κινδυνεύοντας να το πληρώσει με νέες εκλογικές απώλειες (ως γνωστόν στις σκλογές δεν θα ψηφίσουν ούτε ο Τραμπ ούτε ο Γιούνκερ). Για τη ΝΔ η λύση είναι ιδανική: από τη μια υπογράφεται μια συμφωνία που θα ήθελε αλλά δεν μπορούσε να υπογράψει η ίδια και από την άλλη ελπίζει να αλιεύσει ψήφους απογοητευμένων ψηφοφόρων και έξαλλων “μακεδονομάχων”. Στον χώρο ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα η ίδια συμφωνία φέρνει νέους τριγμούς: “η (εκλογική) φτώχεια φέρνει γκρίνια” και η γκρίνια διάσπαση και νέες πολιτικές ισορροπίες. Και ο “λαουτζίκος”,  αγνοώντας την Ιστορία και τις διεργασίες με τις οποίες δημιουργήθηκαν τα σύγχρονα (νεωτερικά) έθνη, θα διατρανώσει το "εθνικό του φρόνημα" πιστεύοντας ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική»… 

Οι μύθοι του "μακεδονικού": δυο γάϊδαροι μαλώνανε σε ξένη αχυρώνα 

Το «Μακεδονικό» ζήτημα είναι τόσο γελοίο που στην πραγματικότητα κάποιος δεν ξέρει καν πως να το ορίσει. Νομίζω πως η μεταφορά με το παγόβουνο του οποίου μόνον η κορυφή φαίνεται, ενώ η κυρίως μάζα του παραμένει βυθισμένη, είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης της ανάρτησης.

Η φανερή «κορυφή του παγόβουνου» ή αλλιώς, η «επίσημη» συνιστώσα του «Μακεδονικού» είναι το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους που έχει την συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ οι περισσότεροι Έλληνες χρησιμοποιούν το άτοπο όνομα «Σκόπια». Η ελληνική θέση δεν αρκείται στην δική της μη αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος, αλλά προσπαθεί να πείσει όλον τον κόσμο ότι το κράτος αυτό «δεν πρέπει» να ονομάζεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η αθέατη «κυρίως μάζα» του παγόβουνου, δηλαδή η «ανεπίσημη» αλλά «καθημερινή» συνιστώσα του «Μακεδονικού» είναι ένα πιο ευρύ θέμα που περιλαμβάνει ένα σωρό διαφορετικά ζητήματα όπως:

1) Ποιο σύγχρονο έθνος έχει αποκλειστικά δικαιώματα στον κλασικίζοντα και αναβιωμένο όρο «Μακεδονία» και στην κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

2) Κατά πόσο οι κοινωνίες των δύο εθνών είναι σε θέση να ξεχωρίσουν μεταξύ Ιστορικής Πραγματικότητας και Εθνικού Μύθου.

3) Κατά πόσο η Ελλάδα ειδικότερα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει επίσημα γλωσσικές, πολιτισμικές ή και εθνικές μειονότητες που ζητούν αναγνώριση.

 

Ένα δείγμα από την ανάλυση του μακεδονικού ζητήματος μακριά από εθνικιστικά ιδεολογήματα, ανιστόρητες εμμονές και διαστρεβλώσεις. Ολόκληρη στο Οι μύθοι του "μακεδονικού": δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένη αχυρώνα...  

Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2068 αναγνώστες
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018
09:04

Καθώς ο Νοέμβριος έδινε τη θέση του στον τελευταίο μήνα του 2018 και ολοκληρωνόταν η αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Greece, το ΧΑΑ βίωσε μια ξαφνική ανοδική εκτίναξη τόσο από πλευράς τιμών όσο και από πλευράς τζίρου.  Η κίνηση αυτή έφερε τον ΓΔ στα άνω όρια του πτωτικού του καναλιού (κόκκινες γραμμές) τα οποία μάλιστα ξεπέρασε σε ημερήσια κλεισίματα χωρίς όμως να καταφέρει να κρατηθεί πάνω από αυτά (όπως και πάνω από την οριζόντια αντίσταση των 650 μονάδων). Τα στοίχημα για το ξεπέρασμα των ορίων αυτών και την αμφισβήτηση –σε πρώτη φάση- της καθοδικής πορείας που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο ίσως παιχτεί και πάλι την επόμενη εβδομάδα. 

Το δυστύχημα για το ΧΑΑ ήταν πως η ανάκαμψη αυτή συνέπεσε με τις αρνητικές εξελίξεις στα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια και γι’ αυτό η αδυναμία της συνέχισης της ανοδικής του πορείας είναι μάλλον δικαιολογημένη.
Στις ΗΠΑ δοκιμάζονται στηρίξεις οριζόντιων καναλιών (οι τιμές έχουν ξαναγυρίσει στις αρχές του 2018) ενώ στη Γερμανία (και γενικότερα στην Ευρώπη) τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αφού ο DAX βρίσκεται εδώ και καιρό σε ξεκάθαρα πτωτικά κανάλια και ήδη “δοκιμάζει” μια ισχυρή στήριξη στις 10.800 μονάδες στην προσπάθειά του να σταματήσει την πτώση.

Επειδή θετικοί παράγοντες  δεν φαίνονται στο κοντινό μας μέλλον ας ελπίσουμε τουλάχιστον να μην υπάρξουν νέοι εγκλωβισμοί…
 

Το πλήρες κείμενο στο Κίνησε ο Εβραίος να πάει στο παζάρι κι ήταν ημέρα Σάββατο

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2961 αναγνώστες
Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2018
12:55

Το τελευταίο εξάμηνο -και κυρίως από τις αρχές Μαΐου- το ΧΑΑ έχει υποστεί μια σημαντική πτώση σε όλους τους κλαδικούς του Δείκτες με τη σημαντικότερη ζημιά να την έχει υποστεί ο ΔΤΡ. Στην παρούσα ανάρτηση δεν θα αναφερθώ εκτενώς στα τεκταινόμενα αλλά θα κάνω μια περιληπτική αναφορά σε τέσσερα διαγράμματα τα οποία αναδεικνύουν ότι ο κίνδυνος περνά από τις Τράπεζες σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές οι οποίες μέχρι τώρα -παρά την πτωτική τους πορεία- συγκράτησαν τον ΓΔ από την συντριβή που υπέστησαν οι τιμές των Τραπεζών.

 

Η συνέχεια με τα σχετικά διαγράμματα στο "Το καμπανάκι δεν χτυπά μόνο για τις Τράπεζες"

 

 

 

 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 34123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
# Οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει.
# Για το παιχνίδι στα χρηματιστήρια: "Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί λίγο χρόνο και σου επιτρέπει, διατρέχοντας κάποιο μικρό κίνδυνο, να απαλλάξεις τον εχθρό σου από τα χρήματά του".


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
13/5Καμπανάκι για διόρθωση σε εξέλιξη